Karl Ove Knausgård lesz a 2019-es könyvfesztivál díszvendége

.konyvesblog. | 2018. október 29. |

knausgard1.jpg

Karl Ove Knausgård lesz a 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége április 25. és 28. között – ezt az író magyarországi kiadója, a Magvető írta ki Facebook oldalán

Knausgård az egyik leghíresebb norvég író. Hatkötetes életrajzi regényének első kötetét, Halál - Harcom 1. címmel 2009-ben jelentette meg. Kegyetlenül őszinte asszociatív gondolatfolyama egycsapásra híressé tette, azóta pedig sorra írta meg a sorozat többi részét is, összesen hatot. 

A Harcomról korábban ezt írtuk: 

A KOK-féle Harcomban semmilyen ideológiát vagy világmegváltónak szánt tervet nem találni, hol terjengős, hol egyenesen unalmas prózája meg sem közelíti egy diktátor retorikáját. Egy második házasságában élő, négygyerekes, középosztálybeli író oszt meg benne mindent a hétköznapjai banalitásától a társas kapcsolatai dinamikáján át a kulturális és társadalmi preferenciáiig, a Munch által megreformált norvég festészettől az erdőben kakálásig. A végeredmény mégis a 21. századi irodalom eddigi legizgalmasabb és legtöbbet elemzett énkeresése, „etikátlan júdásirodalom”, „a férfiszégyen emlékműve”. 

A Magvető 2016-ban kezdte el kiadni Knausgård Harcom-sagáját. A sorozat harmadik része most ősszel jelent meg magyarul, Játék címmel. A negyedik rész, az Élet pedig a könyvfesztiválra fog megjelenni Patat Bence fordításában.