Általános cikkek kanada alice_munro eleanor_catton

Kanadában jól fogy a díjnyertes könyv

.konyvesblog. | 2013. november 06. |

DSC08264.jpgA Nobel-győzelem után Munro nemcsak Kanadában, de Lengyelországban is nagyon népszerű

Nem  kap minden nap  Nobelt az ember kiadójának szerzője, de ha eljön ez a nap, akkor az eladások garantáltan az egekbe szöknek. Tudja ezt Brad Martin is, az idei Nobel-nyertes, Alice Munro kiadójának, a Penguin Random House Canadának elnök-vezérigazgatója is.

Munro legutóbbi könyve, a Dear Life október 8-a óta több mint ötvenezer papírkötéses példányban kelt el, további negyvenezer példányt pedig Kanada különböző részeire szállítottak eladásra. Martin becslései szerint októberben 225 ezer darab Munro-könyvet szállítottak ki az országban.

Az irodalmi díjjal járó felfokozott érdeklődés egy másik kanadai születésű írónak is jól jött. Az új-zélandi Man Booker-nyertes, Eleanor Catton kiadója is bebiztosította magát a nagy rohamra. A McClelland & Stewart húszezer  példányt rendelt a The Luminariesből, de lehet, hogy ennyi sem lesz elég.

A három kiadó, akinek könyvei rákerültek a Scotiabank Giller Prize shortlistjére (House of Anansi Press, Doubleday Canada, HarperCollins Canada), már a múlt héten elvégezte az utolsó simításokat a győzelemre esélyes könyvek új borítóin. Végül a House of Anansi Press örülhetett, ugyanis a díjat tegnap este Lynn Coady nyerte Hellgoing című novelláskötetéért. A kötet hasonló érdeklődésre, vagyis legalább 40-50 ezer eladott példányra számíthat majd.

 Forrás: TheGlobeandMail