Fiatal új-zélandi szerzőé a Man Booker-díj

.konyvesblog. | 2013. október 16. |

A legfiatalabb nyertesként vonul be a Man Booker történelmébe a 28 éves Eleanor Catton, aki The Luminaries című regényével kedd éjszaka gyűjtötte be a rangos irodalmi elismerést. A 832 oldalas mű ráadásul, mely egy, a 19. századi aranyláz idején elkövetett gyilkosság szálait próbálja kibogozni, a leghosszabb regény, amely valaha Bookert kapott.

Az új-zélandi szerző győzelme mindemellett egy korszak végét is jelenti, jövőre ugyanis – a szabályok változása miatt – már nem csak a Brit Nemzetközösség, Írország és Zimbabwe, hanem az Egyesült Államok szerzői is elnyerhetik a kitüntetést, és az azzal járó pénzdíjat, valamint hírnevet.

A zsűri idei elnöke, Robert Macfarlane azt mondta, körülbelül két óra alatt született meg a döntés, nem volt szükség szavazásra. Macfarlane a nyertes alkotásról szólva elismerte, hogy az olvasók részéről nagy energiabefektetést igényel, ugyanakkor kiemelte a mű érettségét. A The Luminariest egyidejűleg klasszikus viktoriánus regényként jellemezte, gyilkossággal, összeesküvéssel, félrevezető nyomokkal és bukott nőkkel.

Eleanor Catton könyvét egy szűkített hatos listáról választották ki, mely egybehangzó vélemények szerint évek óta az egyik legerősebb volt. Catton a második új-zélandi, aki megkapta az 50 ezer fonttal (17,5 millió forinttal) járó rangos elismerést. Tavaly Hilary Mantel nyerte el a díjat, aki szintén több szempontból Booker-történelmet írt.

A rangos irodalmi díjak közül az elmúlt hetekben többet is női szerzők kaptak: a múlt héten Alice Munrónak ítélték oda a Nobel-díjat, Terézia Mora pedig október elején a Német Könyvdíjat vehette át.

Forrás: Guardian

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.

...
Zöld

A szerzetes, aki megalkotta a középkori Google Earth-öt

Fra Mauro, a velencei laikus testvér az addigi történelem legrészletesebb térképét készítette el az 1450-es években. Csettintenének rá a Google Earth tervezői is.