Általános cikkek salman rushdie

Júniusban újabb Rushdie-regény!

.:wendy:. | 2008. január 11. |


Rushdie rajongók figyelem! Kiderült, hogy kedvenc szerzőnk legújabb regénye a The Enchantress of Florence (A firenzei varázslónő) júniusra várható állandó kiadója, a Random House gondozásában. Nálunk az Ulpius adja majd ki.

November végi látogatásakor készült interjúnkban is kérdeztük az épp befejezett regényről, akkor a következőket mondta:

És miről szól a legújabb, még meg nem jelent könyve?

Ez egy történelmi regény, a 16. században játszódik. Egy indiai hercegnőről szól, aki véletlenek sorozata folytán a reneszánsz Itáliában találja magát. A könyvben azt vizsgálom, milyen volt a kapcsolat kelet és nyugat között négyszáz évvel ezelőtt.

Nagyobb volt akkor a szakadék a két világ között, mint ma?

Épp ellenkezőleg: az elején én is azt hittem, hogy akkoriban a két világnak még inkább semmi köze sem volt egymáshoz. De ahogy minél több kutatómunkát végeztem a könyvhöz, ahogy egyre jobban megismertem a kort, rájöttem nagyon is hasonlóak voltak, mint ma. Ám a hasonlóság attól is függ, hogy honnan nézzük: tudja, én nagyvárosi ember vagyok, ha összehasonlítom a modern bombayi nagyvárosi létet Londonnal vagy New Yorkkal, vagy más nagyvárosokkal, mindig találok hasonlóságokat. A városi élet mindenhol ugyanolyan.

A Rushdie-tól szokatlan témaválasztást szerkesztője is kiemelte, Will Murphy szerint Rushdie szerzői útjában markáns változás figyelhető meg az új regény téma- és helyválasztását illetően.

Még több Rushdie-ért figyelembe ajánljuk Valuska olvasónaplóját, amelyben az izgalmas szövegelemző irodalomszemináriumok hangulatát idézve a Sálímár bohóc közös olvasására és elemzésére buzdít mindenkit.

 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.

...
Zöld

A szerzetes, aki megalkotta a középkori Google Earth-öt

Fra Mauro, a velencei laikus testvér az addigi történelem legrészletesebb térképét készítette el az 1450-es években. Csettintenének rá a Google Earth tervezői is.

...
Zöld

Vajon tudod a választ 3 egyszerű kérdésre a pedofíliáról és a gyerekek elleni erőszakról?

A cikkben könyveket is találsz a Hintalovon ajánlásával!