Általános cikkek nobel 2008 irodalmi nobel díj

Jean-Marie Gustave Le Clézio kapta az irodalmi Nobel-díjat

vl | 2008. október 09. |

Az 1940-ben született francia író, Jean-Marie Gustave Le Clézio kapta 2008-ban az irodalmi Nobel-díjat, ahogy ezt többen várták: "új kiindulási pontok, költői kalandok, érzéki extázis szerzőjének, az uralkodó civilizáció feletti és alatti emberség kutatójának".

A családjáról tudni kell, Mauritiuson született édesapja és anyja is, de az ifjú Nobel-díjas  Franciaországban nevelkedett egy kis faluban, Roquebilliére-ben. Nyolc évesen kezdett el verseket írni és képregényeket olvasni, de élt Nigériában is anygjával és testvérével.  Nizzában végezte az egyetemet, ahol irodalmi tanulmányokat folytatott, hétévesen írta első könyvét a tengerről.

23 évesen mutatkozott be első regényével (Le Procès-verbal), amit Renaud-díjat kapott és Goncourt-díjra jelölték. A regény eddig nem jelent meg magyarul, főszereplője, Adam Pollo érzékeny fiatalember, aki a városban sétálva hosszú monológokban fejti ki véleményét a társadalom érzéketlenségéről, végül pszichiátriára kerül. A regényt gyakran hasonlítják Camus Közönyéhez és Sartre Undorához.

1967-ben katonai szolgálatát Thaiföldön tölti, ahonnan elküldik, mert erőteljesen bírálta a gyerekprostitúciót. Innen Mexikóba megy, hogy ott fejezze be a katonai szolgálatát, majd a Latin- Amerikai Intézetben (Institut d'Amérique Latine) dolgozik. Ekkor lesz az indián kultúra szenvedélyes rajongója. Több mint harminc könyve jelent meg eddig, köztük novellák, esszék, regények, két fordítás.

Az 1970-es évektől már higgadtabb, letisztultabb stílusban születtek J.M.G. Le Clézio művei, irodalmi prózájában, esszéiben a gyermekkor, az utazás, a kisebbségek sorsa, a környezetvédelem maradt visszatérő téma. 1980-ban nagy áttörést jelentett a Sivatag (Désert) című regénye, amely az észak-afrikai elveszett kultúrák és Európa kontrasztját mutatja be nem szeretett bevándorlók szemszögéből. Ettől kezdve a nagyközönség is kegyeibe fogadta. Legújabb magyarul megjelent munkája a 2003-ban született Körforgás (Révolutions) című regény. Magyarul 1975-ben jelent meg Tellér Gyula fordításában a Terra Amata, később a Körforgás, a Gyalogember, A láz és A háború jelent meg.

A Notre-Dame tornyaiban jelent meg az Amikor Beaumont megtudta, mi a fájdalom című szöveg, a Huszadik századi francia novellákban és a Szerelmesek éjszakájában (Európa, 1970) a Gyalogember, a Huszadik századi francia novellákban (Noran 2005),  Hátra (In: Égtájak, 1967), Aki sose látta a tengert (In: Égtájak, 1979). Megjelent az "Onitsha" c. regénye is magyarul, az Aranyhalacska 1998-ban az Európánál.

1994-ben a Lire olvasói szerint a francia irodalom legnagyobb alakja ő. 1985 óta ő az első francia író, aki elnyerte a díjat, akkor Claude Simon kapta.

 

Irodalmi Nobel-díjasok listája>

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.