Hommage à Kertész Imre

.:wendy:. | 2011. március 02. |

György Péter legújabb kötete a napokban jelent meg a Magvető Kiadó gondozásában. Az Apám helyett című regényben a szerző apja múltját és a vele való kapcsolatát próbálja feldolgozni. Az apa keresztényként nevelkedett zsidó fiú volt, aki korán megjárta a bori munkatábort, majd utána előbb belépett a kommunista pártba, később az ökogondolkodás felé fordult, és még a szélsőjobbal is kapcsolatba lépett. Tehát volt elég megérteni való az apai életútban (részletek itt és itt olvashatók).

A könyvet György Péter egy bizonyos W. A.-nak és Kertész Imrének ajánlja, alább pedig bal oldalon látható a könyv végleges borítója egy másik felvétellel párba állítva, amin maga Kertész Imre látható.

György Pétert egy tegnapi interjún megkérdeztük, hogy tud-e a képek párhuzamáról, de ő is meglepődött: "17 éves az apám itt. Pintér Jóskának adtam egy képekkel teli albumot, és csak azt kértem, hogy olyan fénykép legyen a borítón, amit az apám csinált, de végül nem olyat választott". Kérdés, hogy a kiadó és a könyv borítójának tervezője, Pintér József mennyire véletlenül járt el. Mert a könyv olvasása után ez a párhuzam még szebb.

György Péter könyvének bemutatója ma lesz a PIM-ben.


A bal oldali képen (a kötet borítója) György Péter apja evez, a jobb oldali fotón pedig maga Kertész Imre
 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.