Hommage à Kertész Imre

.:wendy:. | 2011. március 02. |

György Péter legújabb kötete a napokban jelent meg a Magvető Kiadó gondozásában. Az Apám helyett című regényben a szerző apja múltját és a vele való kapcsolatát próbálja feldolgozni. Az apa keresztényként nevelkedett zsidó fiú volt, aki korán megjárta a bori munkatábort, majd utána előbb belépett a kommunista pártba, később az ökogondolkodás felé fordult, és még a szélsőjobbal is kapcsolatba lépett. Tehát volt elég megérteni való az apai életútban (részletek itt és itt olvashatók).

A könyvet György Péter egy bizonyos W. A.-nak és Kertész Imrének ajánlja, alább pedig bal oldalon látható a könyv végleges borítója egy másik felvétellel párba állítva, amin maga Kertész Imre látható.

György Pétert egy tegnapi interjún megkérdeztük, hogy tud-e a képek párhuzamáról, de ő is meglepődött: "17 éves az apám itt. Pintér Jóskának adtam egy képekkel teli albumot, és csak azt kértem, hogy olyan fénykép legyen a borítón, amit az apám csinált, de végül nem olyat választott". Kérdés, hogy a kiadó és a könyv borítójának tervezője, Pintér József mennyire véletlenül járt el. Mert a könyv olvasása után ez a párhuzam még szebb.

György Péter könyvének bemutatója ma lesz a PIM-ben.


A bal oldali képen (a kötet borítója) György Péter apja evez, a jobb oldali fotón pedig maga Kertész Imre
 

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Daniel Kehlmann szerint itt az idő, hogy megijedjünk az AI-tól

Az író a Guardiannek írt véleménycikkben hívta fel a figyelmet az AI szélsebes fejlődésének következményeire.

...
Zöld

Sokkal jobban hatnak a konteók, ha a közösség hiedelmeihez illeszkednek – Olvass bele az Emberarcú tudományba!

A különböző tudományterületek képviselőinek tanulmányaiból szerkesztett kötetben az alternatív világértelmezések, áltudományos elméletek és tudománytagadó tanok sorát járják körül. Olvass bele!

...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk.