Hogyan osztozott Déry Tibor és Vas István a szerelmen? (Nyáry-videó)

Valuska László | 2012. október 15. |

Nyáry Krisztián: Így szerettek ők - Magyar irodalmi szerelmeskönyv

Corvina Kiadó, 132 oldal 2012, 3600 Ft

Déry Tibor 1927-ben találkozott Nagy (Kassák) Etellel, Kassák Lajos 20 éves nevelt lányával. Felfigyelt a csinos lányra, de Eti hamarosan Bécsbe költözött, hogy táncművészetet tanuljon. Nem sokkal ezután Déryt Kassák bemutatta egy gimnáziumból frissen kikerült költőnek, Vas Istvánnak. A 18 éves fiatalember megmutatta Dérynek verseit, tanácsokat kért és kapott tőle. Vast jómódú szülei megpróbálták eltiltani a gyanús költőktől, ezért beíratták a Bécsi Kereskedelmi Akadémiára. A kétségbeesett Vas Pistát Kassák megbízta, hogy Bécsben keresse meg Etelt, és közösen lássák el lapja, a Munka terjesztését. A két fiatal terjesztőként nem vált be, viszont egymásba szerettek. Vasra újabb veszedelem leselkedett: szülei egy textilgyárat akartak neki venni, végül kompromisszumként belementek, hogy magántisztviselő legyen. Az avantgárd körökben ezért a burzsoá lépésért megvetés járt, s egy idő után Kassák is szakított klasszikus formákkal kísérletező tanítványával.

Nyáry Krisztián néhány évig költészettörténetet tanított a pécsi egyetemen, majd a 90-es évek közepén otthagyta a katedrát, azóta kommunikációs tanácsadóként dolgozik. Vezetett pr-ügynökséget és közvélemény-kutató intézetet, volt állami szervezet kommunikációs igazgatója, de a hobbija az irodalomtörténet maradt. 2012 elején barátai szórakoztatására kezdte publikálni a Facebookon magyar írók és művészek szerelmi életéről szóló képes etűdjeit, amivel néhány hónap alatt nagy népszerűségre tett szert. A barátoknak szánt bejegyzésekből mára több mint tizenötezer olvasót vonzó kulturális ismeretterjesztő sorozat lett. A szerző célja, hogy a tankönyvi életrajzok papírmasé figurái helyett a valós, izgalmas, de kevesek által ismert párkapcsolati történetek felidézésével szerethető, hús-vér embereket mutasson be, és ezzel kedvet csináljon a művek olvasásához.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.