Podcast: Hogyan épül a Star Wars-könyvbirodalom?

Valuska László | 2015. augusztus 04. |


A Csillagok háborúja új része JJ Abrams rendezésében karácsonykor kerül a mozikba Az ébredő Erő címmel. Gigantikus erősségű márkáról van szó, amit a Disney a felvásárlása óta igyekszik a lehető legszélesebb körben értékesíteni. Az univerzum részeként nemcsak regények, hanem albumok, mesekönyvek, matricás albumok, mindenféle spin offok jelennek meg a 3 éves kortól felfelé. A nagy masszán belül sok célcsoportot megkülönböztetnek, mert a SW egy több évtizedes történet, az akkori rajongóknak már gyerekeik, ha nem unokáik vannak. Mindenkit el kell érni, nagyjából ennyire le lehet egyszerűsíteni a stratégiát.

Az egyes országokban, így Magyarországon sincsen a könyvekre kizárólag megállapodása a Disney-nek, a regényeket az Agave adta ki, viszont a legtöbb könyvre a Libri Könyvkiadónak van szerződése. És ez rengeteg cím, idén 30, ami jövőre akár 100 is lehet. Van köztük ifjúsági regény, albumok, gyerek- és foglalkoztató könyvek, valamint az Ultimate Star Wars könyv, aminél fantasztikusabbat még nem láttam a témában.

Pap Zoltán, a Libri Könyvkiadó liszensz-ügyi főbiztosa a beszélgetés alapján egy igazi geek, aki bevezet minket a SW márka legmélyére: miért Kínában gyártják a könyveket? hogyan viszonyul egymáshoz a Disney és a Lucasfilm? hogyan építenek ki egy márkát? 

A podcastokra érdemes feliratkozni az iTunesonD. Tóth KrisztaFejős ÉvaPéterfy Gergely és Péterfy-Novák ÉvaTotth BenedekUgron ZsolnaDragomán György és Szabó T. Anna, Kemény Zsófi, Lena Dunham, Trónok harca.

 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.