Könyves podcast #8: Lena Dunham és a Nem olyan csaj

Valuska László | 2015. január 24. |

Nem olyan csaj - Egy fiatal nő útmutatója az élethez címmel jelenik meg február közepén a Girls című HBO-sorozat rendezőjének, forgatókönyvírójának és főszereplőjének, Lena Dunhamnek az első könyve, amiér elképzelhetetlenül sok pénzt fizetett az amerikai kiadója. Egy lány, aki azzal lett sikeres, hogy nyíltan beszél testi adottságairól, lelki bajairól, szexuális életéről. Grosan Cristina filmrendezővel (Sputnik című kisfilmje) és Libor Anita rovatvezetővel (Index.hu), Csajok-szakértővel beszéltünk elsősorban az önéletrajzi indíttatású könyvről, valamint a Lena Dunham-jelenségről, egy generáció egyik hangjáról, csalódásról, lehetőségekről, szexről, írásról, színészetről és testképről. 

Az HBO-n pár hete indult el a 4. évad, aminek az első részét bárki megnézheti még vasárnapig.

Könyves podcast #8: Lena Dunham by Konyvesblog on Mixcloud

 "Húsz éves vagyok és utálom magam" - így kezdi Lena Dunham a február közepén magyarul is megjelenő könyvét, amit az utóbbi évek egyik legkomolyabb kiadói szerződése után írt meg. Lena Dunham 28 éves filmes, aki rendezett kisfilmeket, egy Tiny Furniture című nagyjátékfilmet, illetve az HBO-n már a negyedik évad fut a sorozatából. 

Cristina szerint a könyv önmagában kevésbé lenne érdekes, de Lena Dunham miatt kifejezetten érdekes, mert Lena Dunham egy nagy csomag, nem lehet szétválasztani a kisfilmjeit a tévésorozattól és a könyvtől, vagy az Instagramjától. Ez a nő egy szuperszínes jelenség, aki vállalta a meztelenségét, a testét, a szorongásait: ettől lett ő egy generáció hangja, vagy ahogy a sorozatban elhangzik, egy generáció egyik hangja.

Anita a könyv hatására tért vissza a kalóriaszámláláshoz, pedig hiába várta nagyon ezt a könyvet, csalódott benne. Sokkal több reflexiót várt el a szerzőtől, sajnálja, hogy nem ment a történetek mélyére, és bár tényleg jól sztorizik a szerző, összességében ez kevés. 

Lena Dunham: Nem olyan csaj - Egy fiatal nő útmutatója az élethez

Bookline Könyvek, 2015, 320 oldal, 3192 Ft

 

A Csajok című sorozat főszereplője, Hannah írónak készül, a negyedik évadban már el is kezdi az iowai egyetemen a kreatív írást, korábban egy ekönyvre kapott szerződést, jöttek is az alkotói válságok és kérdések a történetben. A Nem olyan csaj című könyvben nagyon sok jó makrosztori van, de láthatóan egy kiadói koncepciót írt végig: szex, téma, munka, barátság és más jól körülhatárolható témák vannak. Hiába csalódás kicsit a könyv egésze, apró részleteiben viszont vannak benne bátor és érdekes részletek, beszél a leszbikus a testvéréről, az első szexuális élményéről, a nemi erőszakról vagy a halálról is. Lena Dunham tényleg tök jól ír, lendületesen, önreflexíven, önironikusan, mindhárman egyetértettünk abban, hogy olvasnánk szépirodalmat tőle. Összességében ez nem egy celebkönyv, annál sokkal érdekesebb és izgalmasabb.

A podcastokra érdemes feliratkozni az iTunesonD. Tóth KrisztaFejős ÉvaPéterfy Gergely és Péterfy-Novák ÉvaTotth BenedekUgron ZsolnaDragomán György és Szabó T. Anna, Kemény Zsófi.

 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

ADVENT
...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Rosszul végződő, abszurd és megbocsájtó mesék – 8 prózakötet karácsonyra

Három fiútestvér, három nemzedék, egy zombianyu és megannyi izgalmas sztori. Például családtörténetek és tönkretett szerelmek, metsző irónia és őrült tanmesék. 8 friss magyar prózakötetet ajánlunk.

...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrison állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve 10 olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek valamilyen módon kötődnek a kicsik által várva várt ünnephez.  

...
Könyves Advent

A Barátnőm, Anne Frank életigenlő memoár a veszteségről és a túlélésről

A kis Hannah Amszterdamban köt barátságot Anne Frankkal. Aztán 1942 júniusában, az egyre erősödő antiszemitizmus idején szétválasztják őket. Hannah Pick-Goslar szeretetteljes portréja a barátságról, a reményről és a bátorságról is szól. Olvass bele!