Általános cikkek foci 2008 foci eb íróválogatott

Frankó. Spanyoltánc - Íróválogatott allstar

Könyves Magazin | 2008. június 30. |

"Vége az EB-nek, 77 gól, győztek a spanyolok." - írta összegzésként Garaczi László - az eddig csak egy-egy meccsről tudósító írókat búcsúzásképpen arra kértük, hogy mindannyian kommentálják a kevéssé várt, mindent döntő német-spanyolt. Cikkeikből kiderül, hogy a németek olyat tudnak, amit más nem, de a spanyolok méltán nyertek, a legnagyobb nyertesek a brazilok, az új futballnyelv pedig semmivel sem kevésbé előítéletes, mint a régi.

Fontos mérkőzést legjobb nagyon szép, nagyon okos, nagyon humoros, a futballal szemben kedélyes-megengedő, reflektív érdektelenséget mutató, saját foci1kedvűségén ironizáló, az mindezeken és mindezekkel szívesen mulató nővel letudni. (Kukorelly Endre) [A] nagy mérkőzést részemről megelőző gőzfürdőben, magánélmény, a szkeptikus kivárás hangulata uralkodott. Szkeptikus abban az értelemben, hogy a spanyolok győzni tudnának. Mert a portugálok kiesése után legtöbben a spanyolokban bíztak. Hogy le tudják gyűrni netán a hanzikat. (Balázs Attila) Zászlóval díszített autók fékeznek zászlóba öltözött fiúk és lányok előtt, német trikolórra festett arcok és végtagok keringenek sörkörüli pályákon. (Zilahy Péter) A németek most Ballack-kal az élen megint elbirkózták magukat a döntőig, és a tévében ismét előkerültek a régi felvételek: Ballack maga elé néz, Ballack a könnyeivel küszködik, Ballack szomorú. (Mélyi József) Kit érdekel, hogy Ballacknak vádligondjai vannak, amikor nekem is. (Kőrösi Zoltán)

L]ett volna akár egyetlen egy emberke, aki minden ész- és szívérvet figyelmen kívül hagyva a németeknek szurkol?! Aki szembe ment volna az egész világgal? (Berka Attila) Enrique Iglesias nem, a bécsiek sem, a beledi diszkókocsmában senki. [...] Nálam is egyértelmű a helyzet. Mégis, van valami a német fociban, ami hiányzik az összes fociból, amire csak az EB döntő alatt döbbenek rá, ami miatt szívesen nézem azokat az arcokat, amelyeket ha nagyközeliben mutatnak, a hollywoodi háborús filmek szereplőválogatói a szívükhöz kapnak. (Bíró László) Jaj annak is, akinek szurkolunk, bizonyára ezért maradt el a sokak által biztosra vett holland-portugál döntő. (Zeke Gyula)


Egy új sportnyelv születésének lehettünk megilletődött tanúi az elmúlt hetekben. Voltak már jelek korábban is, de immár teljes fegyverzetben pattant elénk ez a bizarr csoda. […] A cingárok és a böszmék. Dávid és Góliát. A németek elkövették a hibát, hogy bevették a kicsi Lahmot, ebből lett a galiba, jött Torres, aki meg egy relatíve nagy törpe. De erre is volt válasz: a „lomha német védő”, mint őstény. Vicces variácóban: a „vánszorgó” és a „hortyogó”, ez lenne Lahm és Lehman. (Garaczi László)


Negyed óráig éltek meg a németek az emlékeikből, hihetetlen, tizenöt percig tényleg minden a fejekben dőlt el, szaladtak a vízen, áradó szellem, acélstoplik centikre a tó felett. Ekkora révület láttán nem csoda, hogy a zseniálisnak kikiáltott spanyol hátvéd, Ramos majdnem gólpasszt adott Klose-nak, majd alaposan tökön rúgta, nyilván edzői utasításra, hogy megtörjék ezt az ihletett állapotot. [...] a háló őre körüli szakrális burok pár másodperccel később pukkant szét. (Wirth Imre) Villa hiányában a spanyolok és az egész meccs főszereplője most még inkább Torres, mint az eddigiekben. És nem nyomasztja a teher. (Ágoston Zoltán) Egyébként valaki írja meg, vagy jelezze valahogy, ha tudja, miért cseréli le az ősz öreg edző minden meccset Fernando Torrest akkor, mikor még nem dől el semmi. Bár lehet, hogy itt most igen, hihetetlen, de letargikus németeket lehet látni a vége felé, pedig négy-öt perc nekik még 80 százalék esély. (Egressy Zoltán) Lehet, hogy tényleg ennyi kellett? A mackónadrágos mester zsenialitása és a kese spanyol, a Törő-arcú Torres fölpiszkált dühe: hogy két centivel túlugorja Mertesackert (vagy Metzeldert?), és a kapufára fejeljen, aztán lefussa Lahmot, és beemelje Lehmann mellett? Mert persze jobbak voltak, de a németek ellen – fociban – nem elég egyszerűen csak jobbnak lenni (lásd pl. a törökök). (M. Nagy Miklós)

"...nézni sem bírom a rossz passzokat, a kínlódást, az egyre kumulálódó fáradtságot és elkeseredést. (Sári B. László) ...miközben, mit is tagadjuk, múlik a lelkesedés, az ifjúi hév, az önfeledtség mámora, vagyis az, hogy ez az egész – labdarúgás és csatolt életrészei – feltétlenül és komolyan, elkerülhetetlenül és megfellebbezhetetlenül jelentenek valamit, történései életről és halálról döntenek, de becsületről és barátságról mindenképpen.... (Darvasi László) Holnap (ma) minden lap (és, sejtem, minden csapattárs kolléga) azt írja: megérdemelt spanyol siker. Konkrétan, úgy általában, azonképpen itt a fűvel bevetett, fölvonalazott földön is. Ámen. (Sajó László)

Legjobb Könyvek Nőknek

Az egyik legnagyobb ajándék, amit egy nő kaphat, az olvasás élménye. A kifejezetten nők számára írt könyvek óriási forrást jelentenek az önismeret, az inspiráció és az élet különböző aspektusainak megértéséhez. A "legjobb női könyvek" kifejezés mögött olyan könyvek gazdag és változatos könyvtára húzódik meg, amelyek megérintik a női lélek mélységeit, és arra inspirálnak bennünket, hogy a önmagunk legjobb verzióját hozzuk elő.

Rengeteg mű ebben a témában például egyedülálló utazásra visz minket az identitás és az önkifejezés világába. Több könyv pedig egy olyan nő történetét mesélik el, aki a világ különböző részein újra felfedezi önmagát. A legjobb női könyvek azok, amelyek képesek bemutatni a nők tapasztalatainak sokszínűségét és összetettségét, ugyanakkor inspiráló és megnyugtató üzeneteket közvetítenek. Az ilyen könyvek lehetnek regények, memoárok, pszichológiai kötetek vagy önismereti útikönyvek, amelyek mind hozzájárulnak a nők életének mélyebb megértéséhez és gazdagításához. E könyvek olvasásával a nők sokat tanulhatnak önmagukról, kapcsolataikról és a világról. Megérthetik saját érzéseiket, vágyaikat és álmaikat, és megerősödhetnek abban a tudatban, hogy nincsenek egyedül az útjukon. A legjobb könyveket nemcsak élvezetes olvasni, hanem életünk társává válnak, és segítenek abban, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból és a világból.

Életünk során számos nehézséggel és döntéssel szembesülünk, és gyakran nehéz megérteni önmagunkat és a bennünket vezérlő érzelmeket. Ezért fontos, hogy olyan könyveket olvassunk, amelyek segítenek jobban megismerni önmagunkat. Ezek a könyvek segíthetnek feltárni olyan belső gondolatokat, érzéseket és vágyakat, amelyeket nem mindig könnyű szavakkal kifejezni. Ha jobban megértjük önmagunkat, képessé válunk arra, hogy hatékonyabban kezeljük az élet kihívásait, erősítsük a másokkal való kapcsolatainkat, és valóban teljes életet éljünk. Ezek a könyvek lehetővé teszik számunkra, hogy mélyebb szinten kapcsolódjunk saját érzéseinkhez és tapasztalatainkhoz, így segítve, hogy valóban tartalmas és boldog életet éljünk.


Finy Petra: Akkor is

A 40 éves Sára tanárnő történetét meséli el. Két gyerek, kiszámítható munka, tökéletes házasság - legalábbis a főhősnő ezt hitte. Ám egy nap a férje összecsomagol. A főhősnő sokféle érdekeltségű nő: egy túlérzékeny anya, két koraérett gyerek, barátok, akik egyben kollégák is, egy mogorva szomszéd és egy férfi, aki kómában fekszik a kórházban, és soha nem beszélt vele, csak könyveket olvasott neki. A regény stílusa könnyed, helyenként nagyon fanyar és őszinte, annak ellenére, hogy egy nehéz sorsú nő sorsát ábrázolja. Kötelező darab a könyvespolcra!


Gurubi Ágnes: Szív utcájában

A történet a nagymama életének krónikája körül forog, de a regény narrátora nem teljesen a szerző. Ági laza határvonalat húz a valóság és a fikció között, és nemcsak saját családi történetével szembesül, hanem több generáció tükre is. A fő motívum egy zsidó család menekülése és az azt követő események, de ez nem holokausztregény, hiszen egy anya és lánya felnőtté válásának története származástól függetlenül érvényes.


Tompa Andrea: Haza

Főhőse olyan útra indul, amely nemcsak az otthon és a haza fogalmát tárja fel, hanem közelebb hozza őt önmagához is. A regény cselekmény helyett inkább a főhős belső útját írja le, amelyet életének és döntései megértése utal. A regényben egy nagyon találó gondolat is helyet kapott: „Elmenni lehet, de visszatérés nincs. Nincs visszatérés tehát, csak a kudarc tér vissza.” Ezek a szavak kiterjeszthetők az élet egészére. Az emberek nem tudják megváltoztatni múltbeli döntéseiket, ezért az elfogadás és a megbékélés az idő előrehaladtával egyre fontosabbá válik. Tompa Andrea regénye tehát nemcsak az otthon és a haza fogalmát járja körül, hanem a sors és a saját döntések elfogadását, valamint a visszafordíthatatlan idővel való megbékélést is. A főhősnő ezen utazása arra ösztönzi az olvasót, hogy elgondolkodjon saját életének kihívásain, és azon, hogyan lehet elfogadni azt, amin már nem lehet változtatni.


Bakos Gyöngyi: Nyolcszáz utcán járva

A regényként olvasható novellagyűjtemény egy filmkritikus önismereti, kalandos, apátlan és bátor, őszinte szexualitással teli utazása. Az olvasót nem egy, hanem több útra is elviszi, helyszínek, emberek és események váltják egymást. A szövegben a stroboszkópikusan felvillanó események mögött egy fiatal nő benyomásai, reflexiói és belső monológjai állnak, értelmezve a vadul galoppozó eseményeket.


Péntek Orsolya: Hóesés Rómában

Két nő sorsa tárul fel 1951 és 2020 között. Ebben a regényben a főszereplők alig ejtenek ki egy szót. A szavak önmagukban nem elegendőek érzéseik megértéséhez vagy közvetítéséhez. A lírai képek és benyomások azonban értelmezik az eseményeket, bár nem a megszokott racionális módon. Péntek Orsolya könyvében a hallgatag és zárkózott szereplők helyett az utcák, a tájak, sőt a kanálra ragadt lekvár íze is mesél. A regény nemcsak mesél, hanem az érzelmek és benyomások kifinomult leírásán keresztül mélyen belemerül a két nő életébe és belső világába.


Virginia Woolf: Egy saját szoba

Az irodalmi világban élő nők helyzetét elemzi a 20. század elején, kifejtve, hogy mire van szüksége a nőknek a szellemi függetlenséghez és a művészi kifejezéshez. A könyv filozofikus és történelmi utalásokkal gazdagított, ráadásul üde színfoltja az akkoriban férfiak uralta irodalmi világnak.


Chimamanda Ngozi Adichie: Mindannyian feministák vagyunk

Esszéje egy rövid, mégis hatásos mű, amely a feminizmus modern értelmezését tárgyalja, arra ösztönözve olvasóit, hogy gondolkodjanak el a nemek közötti egyenlőség fontosságán és a társadalmi szerepek átalakításának szükségességén. Adichie éleslátása és közvetlen stílusa révén képes megragadni az olvasó figyelmét, és arra készteti, hogy újragondolja a nemi szerepekkel kapcsolatos saját előítéleteit.Margaret Atwood: A Szolgálólány meséje

Olyan jövőképet fest, ahol a nők szabadságát drasztikusan korlátozzák, és szinte teljesen az uralkodó rendszer kiszolgálóivá válnak. Atwood mélyreható karakterábrázolása és a társadalomkritikai elemek ötvözete izgalmas olvasmányt biztosít, amely elgondolkodtatja az olvasót a jelenkor társadalmi dinamikáiról és a szabadság értékéről.Maya Angelou: Én tudom, miért szabad a madár a kalitkában

Maya Angelou önéletrajzi műve egy erőteljes és megindító történet az önazonosság kereséséről, a rasszizmus és a nemi megkülönböztetés legyőzéséről. Angelou lírai prózája és őszinte hangvételű elbeszélése a személyes küzdelmek és győzelmek univerzális történetévé varázsolja a könyvet.


A legjobb könyvek nőknek különböző perspektívákból közelítik meg a női tapasztalatokat, és kiváló olvasmányt nyújtanak azok számára, akik mélyebb betekintést szeretnének nyerni a hölgyek életét érintő kihívásokba és győzelmekbe. Minden mű más és más stílusban és hangnemben szólal meg, de közös bennük a mély emberi érzések és társadalmi kérdések iránti elkötelezettség.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.

...
Zöld

A szerzetes, aki megalkotta a középkori Google Earth-öt

Fra Mauro, a velencei laikus testvér az addigi történelem legrészletesebb térképét készítette el az 1450-es években. Csettintenének rá a Google Earth tervezői is.

...
Zöld

Vajon tudod a választ 3 egyszerű kérdésre a pedofíliáról és a gyerekek elleni erőszakról?

A cikkben könyveket is találsz a Hintalovon ajánlásával!