Általános cikkek vers a_ magyar térey

Ezüstkori nyár (Térey: Ultra)

Kalga | 2007. április 27. |
A
(Térey János: Ultra. Új versek, 2002-2006. Szerkesztette Péczely Dóra. Budapest, 2006, Magvető, 148 oldal, 1990 Ft)

Térey és az úgynevezett klasszikus magyar költészet remek viszonyban vannak. Nincs alá- vagy fölérendeltség, eleve nincsenek pozíciók. Térey bámulatos könnyedséggel mutat jogfolytonosságot az utóbbi száz év magyar irodalmával, nem kísérletezik, vagy ha igen, akkor észre sem vesszük. Különösen fontos ez e kötet esetében, mert az Ultra a változatlanság világát írja meg, a fényképalbumok történéseit leíró elbeszélő helyzetéből.
 
Ezüstkori nyarak gördülnek elénk, mintha diavetítőből, hangulatok, látványok, ízek és szagok villannának át a szövegeken, s az olvasó olyan magabiztosan mozdul az így összerakott világban, mint egy elfelejtett és hirtelen felbukkant emlékben. Pontosabban csak azt hiszi, hogy ő mozdul, miközben észre sem veszi, hogy a karját markolják és végigrántják ezen a tájon.

Központi szervező erő a mozdulatlanság és a múló idő ellentéte, az időpontok és helyszínek közötti átjárhatóság kérdése. Olyan élethelyzet, amelyben korszakokat szokott összegezni és lezárni az ember. Az elejétől a végéig ez feszíti a kötet verseit. (Ez tetőzik a címadó Ultra-Aquincumban, melyben történelmi távlatok keverednek a jelen prózai helyszíneivel, egészen sajátos versközeget alkotva.)
 
Téreyben úgy van némi antik föléemelkedés, hogy közben olvasóbarát marad. Magabiztos és figyelmes költő, uralja a verset, és úgy hajt végre formai bravúrokat, hogy közben nem zsonglőrködik: a versszerkezeteket szinte prózaként olvassa az ember. Rezignáltsága, elemző gondolatisága könnyedén átragad az olvasóra, ezáltal téve őt a vershelyzet részévé. Az Ultra kiváló verseskötet és remek olvasmány, melyet mindenki a sajátjának érezhet.
TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

...
Zöld

Az írók jóval a tudósok előtt ráéreztek az agy működésére – interjú a világhírű agykutatóval

Dr. Scott A. Small Alzheimer-kutató érdekfeszítően írt arról, miért tesz jót nekünk az egészséges felejtés. Szóba került Salman Rushdie elmepalotája, a kreativitás és a MI, az alvás és a társadalmi felejtés szerepe, illetve a pszichopaták és a csimpánzok is. Interjú.