Általános cikkek vers a magyar térey

Ezüstkori nyár (Térey: Ultra)

Kalga | 2007. április 27. |
A
(Térey János: Ultra. Új versek, 2002-2006. Szerkesztette Péczely Dóra. Budapest, 2006, Magvető, 148 oldal, 1990 Ft)

Térey és az úgynevezett klasszikus magyar költészet remek viszonyban vannak. Nincs alá- vagy fölérendeltség, eleve nincsenek pozíciók. Térey bámulatos könnyedséggel mutat jogfolytonosságot az utóbbi száz év magyar irodalmával, nem kísérletezik, vagy ha igen, akkor észre sem vesszük. Különösen fontos ez e kötet esetében, mert az Ultra a változatlanság világát írja meg, a fényképalbumok történéseit leíró elbeszélő helyzetéből.
 
Ezüstkori nyarak gördülnek elénk, mintha diavetítőből, hangulatok, látványok, ízek és szagok villannának át a szövegeken, s az olvasó olyan magabiztosan mozdul az így összerakott világban, mint egy elfelejtett és hirtelen felbukkant emlékben. Pontosabban csak azt hiszi, hogy ő mozdul, miközben észre sem veszi, hogy a karját markolják és végigrántják ezen a tájon.

Központi szervező erő a mozdulatlanság és a múló idő ellentéte, az időpontok és helyszínek közötti átjárhatóság kérdése. Olyan élethelyzet, amelyben korszakokat szokott összegezni és lezárni az ember. Az elejétől a végéig ez feszíti a kötet verseit. (Ez tetőzik a címadó Ultra-Aquincumban, melyben történelmi távlatok keverednek a jelen prózai helyszíneivel, egészen sajátos versközeget alkotva.)
 
Téreyben úgy van némi antik föléemelkedés, hogy közben olvasóbarát marad. Magabiztos és figyelmes költő, uralja a verset, és úgy hajt végre formai bravúrokat, hogy közben nem zsonglőrködik: a versszerkezeteket szinte prózaként olvassa az ember. Rezignáltsága, elemző gondolatisága könnyedén átragad az olvasóra, ezáltal téve őt a vershelyzet részévé. Az Ultra kiváló verseskötet és remek olvasmány, melyet mindenki a sajátjának érezhet.

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Sokkal jobban hatnak a konteók, ha a közösség hiedelmeihez illeszkednek – Olvass bele az Emberarcú tudományba!

A különböző tudományterületek képviselőinek tanulmányaiból szerkesztett kötetben az alternatív világértelmezések, áltudományos elméletek és tudománytagadó tanok sorát járják körül. Olvass bele!

...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk. 

...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!