Ezek voltak idén a legszebb, legszörnyesebb, legrajzosabb gyerekkönyvek

.konyvesblog. | 2014. december 12. |

Az év vége megint az őrült listázás jegyében telik – ezúttal a legszebb, legmeghökkentőbb, legszörnyesebb, legrajzosabb, legnyomozósabb gyerekkönyveket szedtük össze. A sor sokkal hosszabb is lehetne, mi azonban ezekből most tízet mutatunk meg.

Paul Robert Weston: Szörnyen Titkos Részleg (ford. Pék Zoltán)

Van annál menőbb, mintha a szörnyes mese olvasása közben leoltjuk a villanyt, és a könyv lapjai világítani kezdenek? Nem nagyon. A rejtélyt egy titkos ház titkos folyosójának utolsó előtti ajtaja rejti, ide nyer bebocsátást Elliot és barátja, Leslie. A titkos ház titkos részlege állítólag hobkányokkal, meg szikrázó, apró szárnyas micsodákkal, és trollszerű lényekkel van tele. A világító grafika tényleg csak ráadás.

Mosonyi Aliz: Egyszer volt, ahogy még sose volt

Mosonyi Alíz újramesél tizenkét és fél Grimm-klasszikust, köztük a Holle anyót, a Hamupipőkét vagy A brémai muzsikusokat. A feledik (vagy tizenharmadik) történet egy különleges Hófehérke, melyet csak a képek mesélnek el. A varázst Rofusz Kinga lebegő, álom- és tündérszerű illusztrációi teszik teljessé.

Jo Nesbo: Doktor Proktor pukipora 4. - A nagy aranyrablás (ford. Petrikovics Edit)

És igen, doktor Proktor visszatért, immáron negyedszer! Rá és barátaira megint nem mindennapi kaland vár rá. Egy orosz milliárdos ugyanis elrabolta Norvégia aranytartalékát, és a maradék aranyrudat is beolvasztotta a Premier Foci Liga kupájába. A triónak ezt kellene megszereznie, vagy ha másként nem megy, megnyernie.

Vig Balázs: Puszirablók

A pusziknak súlyuk van, meg se szeri, se számuk, de mi van akkor, ha valaki elrabolja őket? Még akkor is, ha az illető jó szándékkal teszi? Például azért, hogy kiszabaduljon a titokzatos kalóz fogságából, aki kizárólag mobiltelefonon kommunikál a rózsaszín hajú kislánnyal és a fürdőnadrágos kisfiúval. Akik persze hol máshol aludnának, ha nem egy óriási kenguru erszényében?

Egyszervolt… Meseantológia (szerk.: Both Gabi, Csányi Dóra, Tsík Sándor)

Tizenkét klasszikus és tizenkét kortárs mesét fog össze az Egyszervolt... antológia. Dragomán György például a divatborzról, Both Gabi a szemüveges királylányról, Vig Balázs a csendkirályról írt mesét. Utóbbiakat Paulovkin Boglárka meseszép illusztrációi hozzák még közelebb a gyerekekhez.

Kolozsi Angéla: Emília és az angyal, akit Körmöczi Györgynek hívnak

Állítólag mindenkinek van védőangyala, de Emíliáé nem elég, hogy nagydarab, borostás, és falánk, a tetejébe még Körmöczi Györgynek is hívják. Abban mégis hasonlítanak egymásra, hogy állandóan valamilyen zűrbe keverednek, szabályokat szegnek, és persze vágynak a szeretetre. Egy dolog biztos, Körmöczi Györgynek (aki Gyöngyösi Adriennek köszönhetően lett igazi, gyűrött körmöczis) sose lesz szobra egy észak-olasz kisváros főterén.

Dodie Smith: Száz meg egy kiskutya / A kutyák csillaga (ford. Bokor Klára)

A százegy kiskutya alapmű, ha máshonnan nem, a vászonról. Most itt az eredeti meseregény az összes kutyával, meg Szörnyellával, nem mellesleg pedig egy gyönyörű borítóval.

Martin Widmark: Múmiarejtély (ford. Larsson Mária)

Minden gyerek imádja a rejtélyeket, azt pedig még inkább, ha ő nyomozhat ki egy-egy titokzatos ügyet. Lasszét és Maját ezúttal a múzeumba szólítja a kötelesség, ahol a kiállított egyiptomi múmia 3 ezer év után állítólag életre kelt.

Baranyai B. András: Európai böngésző

Nem feltétlenül kell betű ahhoz, hogy egy könyv működjön. Persze itt is vannak kisebb feladatok (keresd meg a mindenhol felbukkanó japán turistacsoportot, meg a jellemző ételeket és zászlókat), de mindeközben – az európai városok szűrőjén át – egy csomó apró sztorit mesél el Baranyai a napraforgókat áruló Van Gogh-figurától az égből alálebegő Mary Poppinsig. A könyvhöz tartozik ráadásként egy honlap, ahol további kérdésekre válaszolhatnak a gyerekek. 

Kollár Árpád: Milyen madár

Felnőtteknek szánt alkotásai után ezúttal gyerekversekkel jelentkezett Kollár Árpád, ez azonban nem jelenti, hogy témaválasztása ne lenne kellően súlyozott és komoly. A gyerekek életében is fellépő traumák (halál, félelem, bizonytalanság) komoly szerepet kapnak a kötetben, ám az irónia és a humor is ki-kikacsint a szövegből. A csodaszép illusztrációt Nagy Norbert készítette, melyért novemberben elnyerte az Aranyrajzszög-díjat.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.