Általános cikkek halál

Elhunyt Ira Levin, a Rosemary gyermeke szerzője

Valuska László | 2007. november 14. |
Hetvennyolc éves korában New Yorkban kedden meghalt Ira Levin amerikai író, aki feszült, fordulatos regényeivel és színdarabjaival, de mindenekelőtt az ezekből készült filmekkel, köztük a Halálcsapdával vált híressé, írta az MTI.

Az 1929-es születésű Levin filozófiából és angol nyelvből diplomázott, első darabját az 1950-es években írta Nincs idő az őrmesterekre címmel egy, az amerikai légierőbe besorozott egyszerű vidéki fiúról. A darabot 1958-ban megfilmesítették, ez indította el Andy Griffith színészi karrierjét. Levin sikeres filmírói pályafutása azonban már két évvel korábban elkezdődött, amikor Edgar-díjnyertes regényét, A halál előtti csókot (A Kiss Before Dying) először filmre vitték. Ugyanezt a művét 1991-ben ismét megfilmesítették. Ekkoriban több rövid történetet írt az Alfred Hitchock bemutatja című sorozat számára is.

Levin megismertebb regénye a Rosemary gyermeke, a Manhattanben játszódó modern sátánista történet, amelyben a főhősnő az ördög gyermekét szüli meg. Az ő forgatókönyvéből készítette Roman Polanski filmjét. Szintén megfilmesítették A braziliai fiúkat, amely egy nem is annyira képzeletbeli történet egy Mengele-szerű, Brazíliában bujkáló náci orvosról, aki Hitler klónjaivá akarja változtatni egy falu gyermekeit. A főszerepet Gregory Peck játszotta Franklin Schaffer filmjében, ez volt a kiváló színész kevés olyan alakításainak egyike, amelyben negatív figurát kellett életre keltenie. E regényt a tervek szerint 2009-ben ismét filmre viszik.

Levin legnépszerűbb színdarabja a Halálcsapda, amelynek még a végén sem derül ki egyértelműen, hogy a szövevényes krimi, amelyben két homoszexuális író és az egyikük feleségének halálos háromszöge játszódik le, valóban megtörtént, vagy pedig a minden lében kanál, szintén írói babérokra törekvő szomszédasszony fantáziája. A darabból Sidney Lumet készített 1982-ben szenzációs filmet, Michael Caine és Christopher Reeve főszereplésével.

Ira Levin nagy tisztelője, Stephen King így nyilatkozott mesteréről: "Ő a feszültség-regények svájci óramestere, akinek műveihez képest a mi alkotásaink filléres óráknak tűnnek".
TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.