Életünk legmeghatározóbb első nője - Könyvek anyák napjára
Általános cikkek gyerek anyaság (x)

Életünk legmeghatározóbb első nője - Könyvek anyák napjára

.konyvesblog. | 2016. április 28. |

kblog-rafaello.jpg

Álmodoznak, küzdenek, küszködnek, megbocsátanak, a bizalmukba fogadnak, sose eresztenek. Az írók és költők évszázadok óta próbálják megfogalmazni az anyaság lényegét, könyvek százai íródtak róluk és arról a különleges kapocsról, amely az anyát és gyerekét összekapcsolja. Május első vasárnapja az anyákról szól, ezért nekik és róluk ajánlunk most könyveket:

Jodi Picoult – Samantha van Leer: Sorok között

 

Jodi Picoult: Sorok Között

Athenaeum Kiadó, 2016, 365 oldal, 4490 Ft

 

A magányos Delila legalább annyira utálja a sulit, mint amennyire szereti a könyveket. Ha bárki megtudná, hányszor olvasta újra és újra a könyvtár mélyén talált tündérmesét, azonnal kiközösítenék. De a lány számára a mese többet jelent papírra vetett szavaknál, talán nem véletlenül. Egy szép napon kiderül, hogy a mesebeli herceg nem egydimenziós, hanem valóságos figura, aki nagyon is szemrevalónak találja tizenöt éves olvasóját. Samantha van Leernek egyszer franciaórán ötlött az eszébe, hogy mi történik akkor, amikor becsukunk egy könyvet. Mi történik a szereplőkkel? Látnak bennünket? Hogyan éreznek, amikor olvassuk őket? A dolog nem hagyta nyugodni, így ahogy hazaért, meg is beszélte dilemmáit anyukájával, aki történetesen éppen Amerika egyik első számú bestsellerírója. A Sorok között így egy igazi anya-lánya regény lett, a közös munka pedig annyira tetszett nekik, hogy már újabb köteten dolgoznak együtt.

Kartali Zsuzsanna: Anyacsavar és Kockafej - A fiam autista, de nem zseni

Kartali Zsuzsanna: Anyacsavar és Kockafej - A fiam autista, de nem zseni

Athenaeum Kiadó, 2016, 163 oldal, 2990 Ft

 

Zsombi Asperger-szindrómás, ugyanakkor nincsenek különleges képességei. A rendre elhangzó „Autista? Na és mit tud?” kérdésre vele kapcsolatban nehéz lenne bármi frappánsat válaszolni, édesanyjának, Kartali Zsuzsannának ugyanakkor nagyon is sok mondanivalója van, hiszen Zsombi születése óta rögzíti és dokumentálja életük rezdüléseit, vicces vagy különös mondatait, eseményeit. Ezek mentén pedig nemcsak Zsombi fejlődését követhetjük nyomon, hanem azt is, hogy miként viszonyul a hazai ellátó- vagy akár oktatási rendszer a hozzá hasonló gyerekekhez. Igazi anyakönyv, amely elfogadásra és toleranciára tanít.

D. Tóth Kriszta: Jöttem, hadd lássalak

D. Tóth Kriszta: Jöttem, hadd lássalak

Bookline Könyvek, 2013, 294 oldal

 

D. Tóth Kriszta tíz évig érlelte magában édesanyja történetét. Az asszonyét, akinek sok-sok évvel ezelőtt két férfi, ezáltal pedig két markánsan különböző élet között kellett döntenie. Végül meghozta a maga döntését, utóbb azonban mindig benne motoszkált: mi lett volna, ha akkor másképp határoz. Mi lett volna, ha akkor igent mond a lehengerlő angol grófnak, akinek rövid budapesti tartózkodása során tolmácsául szegődött? Mi lett volna, ha a nyugalmas vidéki élet és a tanári pálya helyett a rizikósabb és kalandosabb utat választja? Az olvasónak azonban nincsenek illúziói: ő már tudja, hogy a gróf valójában kicsoda, és mi lett volna, ha teljesülnek az asszony álmai.

Kiss Noémi: Ikeranya

Kiss Noémi: Ikeranya - az első év

Magvető Könyvkiadó, 2013, 104 oldal

 

„Nemrég meghalt anyám. Sírtam. A vécén és a metrón is folyt a könnyem. Letöröltem, de folyt tovább, hetekig így maradt. Elállt, amikor megtudtam, gyerekem lesz.” Elfogultság és rózsaszín máz nélkül ír Kiss Noémi arról, mi történik egy család és különösen egy nő életében, ha egyszerre két gyereket hoz a világra. Milyen a várakozás és a megérkezés, milyen emlékeket szabadít fel benne az élmény, és mennyiben változtatja meg a világról, saját magáról és nem utolsósorban a saját anyjáról szóló képét.

(x)

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Lehet, hogy az álom az alvás lényege? – 3 könyv, amiben az álom fontos szerepet játszik

Bár sokszor nem tűnik többnek az alvás furcsa mellékhatásánál – és persze tudattalanunk kedvelt játszóterénél –, előfordulhat, hogy az álom valójában egy létszükséglet.

...
Zöld

A Mitágó-erdő sűrűjébe a hősök és az olvasók is belevesznek – 40 éves a modern fantasy mesterműve

Ősidőkben gyökerező erdők, újjászülető harcos hercegnők, apák és fiúk, az elme történetteremtő képessége, Freud és Jung, Tolkien, növényhorror és növényvakság a fantasyben, valamint az ember és a nem emberi világ szoros kapcsolata is szóba kerül a podcastban.

...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.