Általános cikkek 2008 scolar niels fredrik dahl

Elefánt ül a lelkemen

picidzé | 2008. július 08. |
A
Niels Fredrik Dahl: Úton egy barát felé,Scolar kiadó,255 oldal,2750 Ft.


Valószínűleg sokan egyetértenek velem abban, hogy kiskamasznak lenni alapvetően szar, ennél pedig még egy nagyságrenddel szarabb magányos kiskamasznak lenni. No, ebből a hatványozottan ratyi alaphelyzetből indul ki Niels Fredrik Dahl regénye. (Akit Dahlnak hívnak, rossz ember nem lehet, mondják a norvégok.) A főhős, a sérült, kommunikáció-képtelen felnőtt Vilgot visszaemlékszik a tizenegy éves korában történtekre, amikor egyke kissrácként, állandó migrénben szenvedő, idegbeteg anyja és csöndes apja mellett rettenetesen magányosan nőtt fel. Nem érezte vállalhatónak szüleit, otthonukat, legtöbbször egyedül kóborolt az utcákon, üldögélt a tereken, járdákon.

A könyv elejétől nyilvánvaló, hogy valami tragédia történt Vilgottal, azért lett olyan, amilyen. Mind a gyermekkori, mind a felnőttkori idősíkon lassan, komótosan erre halad az elbeszélés, és bár egy idő után nyilvánvaló lesz a végkifejlet, Dahl végig fenn tudja tartani a feszültséget

Vilgot devianciája egy cirkuszi csodabogárhoz teszi hasonlatossá, maga a cirkusz meg is jelenik többször a regényben. Bár a szimbólum teljesen egyértelmű, nincs zavaróan az arcunkba tolva, ami pluszpont.

Iszonyú nyomasztó, sötét hangulata van a könyvnek, amit tovább súlyosbítanak a gyermekkor elvileg vidám, gyakorlatilag kétszeresen nyomasztó mozzanatai: a lakótelepi gyereklegendák, a furcsa (kommunista) tanárok, a művésztelep az erdőn túl...valahogy mindent sikerül Dahlnak leöntenie koromfeketével. Bár a naplószerű önvallomás végig azzal kecsegtet, hogy sikerül feldolgozni a múlt sebeit, nincs fellélegzés, nincs megváltás, nincs még egy apró mosoly sem.

Mestermű, a borotvát zárjuk el, míg olvassuk.
 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.