Diverzifikáljunk szuperhősöket!
Általános cikkek képregény marvel szuperhős

Diverzifikáljunk szuperhősöket!

Rusznyák Csaba | 2014. július 19. |

Kép forrása

Az elmúlt napokban a Marvel bejelentette, hogy Amerika Kapitány mostantól fekete, Thor pedig nő lesz. Nyilvánvaló, hogy mint általában minden ilyesmi, ez is csak ideiglenes lesz, és előbb-utóbb visszatér az ereje teljében lévő Steve Rogers és a mennydörgés férfi istene, de ez nem akadályozta meg a képregényrajongókat abban, hogy habzó szájjal csapkodják az asztalt – különösen a „nemcsere” vágta ki a biztosítékot.

Az ilyen lépésekben persze az anyagi szempontok éppúgy szerepet játszanak, mint a társadalmi üzenetek. A szuperhősök Superman felbukkanásával születtek 1938-ban, és bár az első női igazságosztók már 1940-ben színre léptek, mégis évtizedekig az volt a standard, hogy

a szuperhős egy fehér, heteroszexuális, jól szituált férfi.

Az első nagy fekete szuperhős a Black Panther volt 1966-ban, de jelentősen csak a 70-es években kezdett igazán színesedni a nemi és etnikai paletta (már csak az új X-Men felbukkanásával is). Az utóbbi években a kiadók a meglévő hősöket is igyekeznek új színben (bocs) feltüntetni. A klasszikus, fehér Nick Furyt a filmek hatására lecserélték feketére (bár az Ultimate-világban már bő egy évtizede az volt), az első Zöld Lámpás meleg lett, az utóbbi hónapokban kaptunk egy új, arab Ms. Marvelt, és az Ultimate világbeli Pókember is már évek óta afro-amerikai. Utóbbi kettő pedig kereskedelmileg és kritikailag is igen szép sikernek számít.

A női Thor és a fekete Amerika Kapitány után van néhány tippünk a Marvelnek (és a DC-nek), hogy hogyan tudnának még egy kis buzzt generálni a klasszikus karakterek megbuherálásával és a rajongók agyának felforralásával, ha már úgyis ilyen látványosan igyekeznek (egyébként dicséretes módon) nemileg és etnikailag is diverzifikálni a hőspalettájukat.


Vasember: Mivel Tony Stark nagy nőcsábász, az a legkézenfekvőbb, hogy meleget csinálunk belőle. Két világmentés között a Bosszú Angyalai férfitagjaival flörtöl, és úgy kacérkodik az inassal, Jarvisszal, mint Bond Moneypennyvel.

Megtorló: Tipikus vándorló cigányéletet folytat, megy, ahová a dolga hívja, nincs megállás. Legyen hát cigány, olyan hősökből még úgyis kevés van.

Hulk: Hermafrodita hős még nincs, és mivel úgyis unalmas már, hogy Hulkon mindig mindenki a gatyája miatt van kiakadva, Bruce Bannernek nőhetnének mellei, hogy azokat is takargatni kelljen, amikor átalakul.

Superman és Batman: Túl egyértelműen adja magát a lehetőség, hogy meleg férfipár legyenek. Inkább zavarjuk kicsit össze az álszent bigottokat: csináljunk belőlük dögös, nagymellű nőket, és csak aztán legyenek egymáséi. Micsoda forró jeleneteket tudna kihozni ebből Jim Lee!

Rozsomák: Logan ugyan kanadai, de mit nekünk egy kis változtatás az eredettörténeten. Kiderülhetne, hogy igazából kínai (meg is lenne magyarázva az átlag alatti testmagassága), és viselhetne Fu Manchu-bajuszt (mert ha már vannak sztereotípiák, akkor használjuk őket). És ha már így belelendültünk, legyen egyben nőnemű is (de a bajusz marad).

Pókember: Kemény dió, mert már van fekete és női Pókember is – meleg még nincs, de azt már ellőttük fentebb. Viszont egyértelműen hiányoznak a cross-dresser szuperhősök! Peter Parker ezért rájöhetne, hogy szeret nőnek öltözni. Kicsit ugyan gyanús lenne, hogy mindkét alteregója egyszerre kezd női ruhát/jelmezt viselni, de találékony srác ő, megoldaná.

Aquaman: Atlantisz királyát sivatagban felnőtt arabként mutathatnák be újra, aki sosem tanult meg úszni.

Persze ha csak fehér férfiakat változtatnánk át mindenféle mássá, azzal egyfajta fordított rasszizmus és szexizmus csapdájába esnénk. Ezért:

Wonder Woman: Az első nagy női szuperhősből, a harcos amazonból legyen férfi (nyilván) – és transzvesztita, mert így az eredettörténetet (a csak nők lakta Paradise Islanden) sem kellene nagyon megváltoztatni.  

Black Panther: A nagy afrikai király, a feketék szuperhős-büszkesége? Legyen fehér, mint a hó, Michael Jackson után, egyben brit úriember, gyarmatosító ősökkel. És újra lehetne a felesége Vihar az X-Menből, aki természetesen hasonló felmenőkkel rendelkező fehér nőként születne újjá.

Sabra: Az izraeli szuperhősnő? Ugyan már, ez túl könnyű! Szőke, kékszemű, árja férfiként folytatódhatnak a kalandjai.

Northstar: Az egyik első nyíltan meleg szuperhősről kiderülhetne, hogy mégis a nőket szereti. Korábbi homoszexualitását azzal magyarázhatnák, hogy az elméjét éveken át egy meleg szupergonosz uralta.

Ti melyik fenti változtatáson akadnátok ki a legszívesebben?

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.