Dackorszak - Ami a Szent Johanna gimiből kimaradt

.konyvesblog. | 2014. április 15. |

Kalapos Éva: D.A.C. – Egy új élet

Manó Könyvek Kiadó, 2013, 259 oldal, 2990 HUF

B+

OLVASONK_SZERINT_2_1.JPG

A nyolcvanas és kilencvenes évek ifjúsága pöttyös és csíkos könyveken nőtt fel, egy olyan világban, ahol még nem hódított az internet, és a menőséget nem az határozta meg, hogy kinek hány Facebook-barátja van. A Szent Johanna Gimi 2010-es megjelenése és az azóta tartó töretlen sikere után várható volt, hogy megjelennek a könyvpiacon olyan írók/írónők, akik megpróbálnak felülni arra a bizonyos lóra, ami egyet jelent a jól jövedelmező, folytatásos, fiataloknak fiatalokról szóló regényekkel. Kalapos Éva a D.A.C. című regényével ügyesen üli meg azt a bizonyos lovat, ha helyes ütemben galoppozik még jó sokáig fennmaradhat a könyvpiacon. 

Kalapos Éva már 10 évesen megírta első történetét A három jóbarát címmel, és azóta is aktívan foglalkozik az írással. Publikált két rövid novellát (Üveg, A szegény kislány), emellett újságíróként tevékenykedik. Szabadidejében a Másik Szoba zenekarral ad elő megzenésített verseket, vagy ahogy a zenekar tagjai nevezik művészetüket "kortársirodalmi szépzenét". Kalapos a zenébe menekül, amikor nem megy az írás, és az írásba, ha nem megy a zene. Saját bevallása szerint a lelke mélyén még mindig tinédzser, valószínűleg innen eredeztethető, hogy 2013-ban előrukkolt első igazi ifjúsági regényével.

A D.A.C. regény főszereplője Fellegi Flóra, aki öccsével, Gergővel és elfoglalt apjával él egy menő lakóparkban. A 16 éves lány édesanyja évekkel ezelőtt elhunyt, így Flóra apjára szakadt a két kamasz nevelése. A lány eldönti, hogy online naplót fog vezetni az életéről, melynek fontos momentuma a Dirty Angels Club (röviden D.A.C. innen a cím) megalapítása a barátaival. Flóra a klub ötletét édesanyja régi naplójából veszi, ez az egyetlen kézzel fogható emléke róla. A lány ebbe menekül, amikor életében elkezdenek sokasodni a problémák: a régi naplók segítségével megpróbálja ő is megoldani a saját kétségeit és gondjait.

Kalapos Éva meglepően jól ábrázolja a mai tiniket foglalkoztató dolgokat és problémákat, az alkohol- és drogfüggőséget, az önbizalomhiányt, a táplálkozási zavarokat, a szexet, a szülői, szerelmi és baráti kapcsolatokat. Flóra narrátorként vesz részt a regényben, nem ő a problémák forrása, ám 16 éves létére hamar észreveszi az embereken, hogy ki mit titkol, és igyekszik segíteni rajtuk. A környezetében van is kit megmenteni. Közben persze éli a tinik hétköznapjait - iskolába jár, bulizik a barátaival, ismerkedik és online éli az életét.

Flóra két meglévő barátja (Ági és Ákos) és az új lány érdekes egységet alkot, ám ez kellemes, csipkelődő humort rejt. Kalapos friss, odaillő szavakkal és modern kifejezésekkel tudatosítja az olvasóban, hogy amit a kezükben tartanak, az bizony egy vérbeli tiniregény. Bulijelenetek, online aktivitás és megannyi sorozat- vagy filmes utalás Flórától és barátaitól, amitől a tinik közelebb érezhetik magukhoz a D.A.C.-ot, a felnőttek pedig jobban megismerhetik a korosztályt és az őket érdeklő dolgokat.

Végre egy írónő, aki nem fél attól, hogy leírjon olyan dolgokat, amelyek ezelőtt szinte tabunak számítottak az ilyen jellegű, magyar iskolásokról szóló regényekben (önkielégítés, szexuális zaklatás egy szórakozóhelyen, illegális letöltések), hiszen erről is beszélni kell, ez is a kamaszok életének velejárója. Kalapos Éva fiatalos, lendületes könyvet írt, ám a D.A.C. még messze áll a  tökéletestől. A karakterek sokszor idegesítőek, ellentmondásosak, és néhány jelenet kínosan feszengőssé vált a cselekmény szappanoperás szálaival együtt. Ennek ellenére fontos és figyelemreméltó regény, ami műfajában kiemelkedő lehet, mert segíthet a tiniknek feldolgozni ezt a zűrös, sok kérdést rejtő időszakot, hiszen ők az a generáció, akikhez nehéz elérni, akiket nehéz megszólítani. Kalapos Évának azonban van érzéke hozzá, hogy elérje az ifjúságot, és ha javít néhány dologban (karakterárnyalás, cselekményvezetés, emlékezetes poénok és történések beiktatása), akkor kultikussá váló sorozatot hagyhat az utókor számára.

Szerző: zakkantanett

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.