Csendkirály Esterházy, Bodor-rántotta, Dragomán-szóló - Itt a Margó 7 legjobb programja
Általános cikkek krimi a sántakutya margó2015

Csendkirály Esterházy, Bodor-rántotta, Dragomán-szóló - Itt a Margó 7 legjobb programja

.konyvesblog. | 2015. június 09. |

Milyen gitáros Dragomán György? Hány tojásból jó a Bodor-rántotta? Mit kezdenek az írók az igazmondással? A Margó Irodalmi Fesztivál öt napon át tartott, összeszedtük, mi mit szerettünk benne a legjobban. 

Ki maradt le Dragomán 30 másodperces gitárshowjáról?

A fotókat Valuska Gábor készítette

Metálról, csajozásról, hamis hangokról is szó esett azon az estén, amikor a PIM történetében valószínűleg először Judas Priest hangzott fel a falak között. Winkler Nóra zenei novelláiról faggatta Dragomán Györgyöt, aki még a benne élő flamencogitárost is megvillantotta. Dragomán metálrajongása amúgy még a gyerekkor hozadéka: „Az egyik iskolatársa Iron Maiden pólókat rajzolt, és bár fogalma sem volt, mi az az Iron Maiden, a pólók menőnek tűntek és sajnos túl drágának. Mikor meglátta az első metállemezt Magyarországon, azonnal megvette, és rögtön metálossá változott. Pólói sosem voltak, de sokszor eszébe jutott, hogy ha egyszer meg akarnák verni a metálosok, csak elkezdené fejből sorolni a dalok szövegeit, és rögtön békén hagynák.”

>>Dragomán György Iron Maidennel csajozik>>


Bodorról kiderült, hogy a paradicsomok és tojások szakértője

 

Bodor Ádám a Margón

A otthon, a kert és a piac is fontos téma volt Bodor Ádám estjén (megtudtuk például, hogy a jó sárgadinnye a szagáról ismerszik meg, és azt is, hogy a rántotta egy tojásból a legfinomabb), és kiderült, ki volt az az egyetlen Bodor-hős, akit az író valaha leellenőrzött. A saját művei kapcsán amúgy azt mondta, hogy már „nem emlékszik, hogy pontosan milyen sorrendben írta meg a Sinistra körzet szövegeit, de abban biztos, hogy nem a könyv indítónovellája, a (Borcan ezredes esernyője) készült el elsőként. Valahol az elején kellett, hogy íródjon, mert már megvannak benne azok a kellékek, amik ahhoz kellettek, hogy folytatni bírja a történetet. A megírás részleteit hiába is kérdeznénk tőle, semmire sem emlékszik, arra sem, amit írt. Ezt a költők nem szokták érteni, mert az ő fejükben a teljes életművük elfér, Bodor viszont érdeklődve tudja olvasni a saját írásait, és ha nem akad izgalmasabb olvasnivaló, akkor néha leveszi őket a polcról.”

>>Bodor: A létező dolgok nem izgatnak>>

Budapest=New York+Kalifornia+űr

 

Egy órára New Yorkban éreztem magam - mondta az egyik Margó-rajongó a műsor után, és érteni véljük, mire gondolt: a csodás Petőfi Irodalmi Múzeum vörös-termében Hevesi Judit, Dékány Dávid és Sirokai Mátyás olvasott fel friss versesköteteikből Hencz Petiék zenei kíséretével. A kaliforniai motelek világától az űrig utaztunk.

Spiró, Gorkij és a bolsevikok

 

Nyáry Krisztián és Spiró György

Egy egészen elképesztő és ellentmondásokkal teli életpálya főbb állomásait villantotta fel Spiró György azon az estén, melyen Nyáry Krisztiánnal közösen mutatták be Diavolina című új regényét. Tragikus figurák, titokzatos kémnők, és száműzetésbe kényszerített értelmiségiek képe derengett fel, magáról az íróról pedig így mesélt Spiró: „Gorkij a maga idejében „őrült nagy hatású pali” volt, „irtózatos sikerekkel” a háta mögött, és Spiró szerint ma el se tudjuk képzelni, hogy évtizedekig mekkora sztár volt Nyugaton. Hatalmas bevétele volt az Éjjeli menedékhely játszási jogaiból; ennek tetemes részét – megállapodásuknak megfelelően – egy Gelfand nevű ember átutalta a bolsevikoknak, így történhetett, hogy Gorkij a bolsevikok egyik szponzora volt, a bevétel negyede pedig Gorkijnál landolt. Gelfand azonban a rábízott pénzt elsikkasztotta, ezt azután az író hiába próbált később visszaperelni”.

>>Spiró: Gorkij őrült nagy hatású pali volt>>

Esterházy csenddel sokkolt

 

Irodalmi csoportkép A sántakutyán (Forrás)

„Te, ez mindjárt kimegy” - mondta valaki A sántakutyán, miután Esterházy Péter csendperformansszal sokkolta a közönségét. Barnás Ferenc arról az inspirációról mesélt, melyet a kiállításmegnyitók hiénáinak köszönhet, Péterfy Gergely pedig a Kitömött barbárt megelőző „rettenetes halogatásokat” vallotta be egészen őszintén (erről az Aegon-díjas esten is beszélt, katt ide!). Csaplár Vilmos az életébe betoppanó furcsa múzsákat elevenítette fel, miközben Spiró György elárulta, hogyan lehetett volna híresebb és gazdagabb, mint Dan Brown.

>>Valamit elmondani mindig bonyolult – Aegon-díjas írók A sántakutyában>>

Tök sötétben elemlámpával nyomozni egy múzeumban

hetedik.jpgA Hetedik - Éjszaka a múzeumban című programon Mán-Várhegyi Réka felolvas

Az irodalom helyszínelői egyetlen estére elfoglalták a PIM termeit. A kiindulópontot a hét főbűn történetei jelentették (az irodalmi felbujtók: Babiczky Tibor, Baráth Katalin, Farkas Tiborc, Kiss Noémi, Kolozsi László, Mán-Várhegyi Réka, Totth Benedek), a látogató-detektívek pedig kesztyűt húztak és zseblámpát ragadtak, így eredtek a bűn nyomába. Útjukat gyilkosság, szexuális perverzió, és egy nyomorult nyomozó szegélyezte.

A legkisebb jégkorszak 40 fokban

Vasárnap a délutáni meleg elől az árnyékban megbújva, babzsákokon hallgathattak bele az érdeklődők Térey János ősszel megjelenő nagyszabású történetébe, A legkisebb jégkorszakba. Csellón Kaszanyitzky András kísérte. Eddig csak a Hay Festivalról láttunk ilyen szuper hangulatú fotókat, de ez már Budapesten is megtörténhet.

 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.