Büntető mesék

suhodminyák | 2007. augusztus 15. |
Régre visszanyúló, kedves (és hasznos) szokás, hogy a szülők vagy egyéb, magabiztosan a funkcionális analfabetizmus szintje fölé magasodó felnőttek meséket olvasnak fel gyerekeknek, ők pedig minden szót, minden mondatot teljes átéléssel hallgatnak, és elragadja őket a fantáziájuk. Ilyenkor azonosulnak a pozitív hősökkel, sajnálják a méltatlanul hátrányos helyzetbe hozottakat (pl. békává vagy valamely szervetlen anyaggá, kővé változtatottakat), és erős fenntartásokkal kezelik a gonoszakat.

A mese gazdagítja képzelőerejüket, irányt mutathat bizonyos értékek és viselkedésminták felé, de elsősorban az benne a pláne, hogy szeretik, hogy jól érzik magukat tőle. Persze minden elmélet gellert kaphat a megvalósítás közben. Sajnos több konkrét példát is ismerünk, ahol pontosan ez történt. Vannak mesék, amelyeket a leghatékonyabban büntetésre lehet felhasználni, noha a gyermekpszichológusoknak csak egy elenyésző, a szakma által jogos gyanakvással figyelt kisebbsége javasolja ezt a módszert.

Az ilyen meséket nyílt kétségbeeséssel, befelé forduló szorongással vagy értetlenséggel fogadják a gyerekek. Márpedig ezek a reakciók nem édestestvérei az ún. "Jaj, de jól érzem magam!" érzésnek. Ha viszont ez a helyzet, akkor a szóban forgó mese nem éri el a gyerekek által áhított célját, hanem helyette egy egyáltalán nem áhítottat valósít meg, a mesélőnek pedig erkölcsi kötelessége, hogy szembesüljön a problémával, és figyelemmel kísérje a Büntető mesék sorozatot.
TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.