A Budapest Noirt is nevezték az Edgar-díjra

.konyvesblog. | 2012. szeptember 06. |

Kondor Vilmos Budapest Noir című regénye is felkerült arra a listára, amelyről a neves Edgar-díjra esélyes könyveket választják majd ki jövőre. Erre a listára elvileg bárki nevezhet olyan bűnügyi regényt (vagy akár egy televíziós bűnügyi sorozat egyik epizódját is), amely megfelel a kritériumoknak.

A könyvek esetében így például csak olyan kötet kerülhet fel a nevezettek közé, amely az előző naptári évben, ez esetben 2012-ben, első alkalommal jelent meg az Egyesült Államokban. (Ennek a feltételnek a Budapest Noir maradéktalanul eleget tesz, hiszen január végén jelent meg angolul a HarperCollins kiadó gondozásában.) Az, hogy ki közül kerülnek ki a jelöltek, majd egy későbbi időpontban derül ki.

Az Edgar-díjat 1946 óta ítéli oda az amerikai krimiírók szervezete. A rangos elismeréssel, melyet a műfaj egyik úttörőjének tartott Edgar Allan Poe-ról neveztek le, az előző év legjobbnak ítélt krimijeit és misztikus történeteit díjazzák, ami lehet akár regény, de televíziós vagy színházi produkció is. Így nevezni is több kategóriában lehet, a Budapest Noir a puhakötésű (paperback) könyvek között van – még ha egyelőre nevezési szinten is – versenyben.

Mindebből még akár komolyabb dolog is kisülhet, aminek örülnénk, hiszen Kondor Vilmos miatt beszélünk egyáltalán magyar krimiről az utóbbi években, mivel ő tette le az alapokat.

Az elmúlt évtizedekben egyébként a díjat olyan szerzők nyerték el (a legjobb regény kategóriában), mint Raymond Chandler a Hosszú búcsúval (1955-ben), John le Carré A kém, aki bejött a hidegről című regényével (1965-ben), Ken Follett Tű a szénakazalban című könyvével (1979-ben) vagy Lawrence Block a Tánc a mészárszéken című kötetével (1992-ben).

A kiadót is megkerestük az ügyben, akiktől a következő választ kaptuk: "Egyelőre természetesen nem arról van szó, hogy a neves díjra jelölték volna a regényt, hanem csak nevezték. Persze később akár jelölhetik is, és abban az esetben akár meg is nyerheti. Mi azonban már így is rettentően örülünk, hiszen a világhírű magyar szerző olyan illusztris nevek közt van, mint John Lutz, George Pelecanos és Andrew Kaplan". 

A jelöltek listáját január 19-én hozzák nyilvánosságra (ez Edgar Allan Poe születésnapja amúgy), a nyertesek nevét pedig május elején hirdetik ki.