Balogh Endre: Levél-féle a Móricz Zsigmond Irodalmi Ösztöndíjhoz

Könyves Magazin | 2010. május 11. |

Az idei Móricz-ösztöndíj végeredményét megtámadó Jászberényi Sándor pályázó Literán közölt beadványára és a díj körül kialakult vitára reagál a Literán Balogh Endre, a JAK elnöke és a kuratórium tagja. 

Előzmények: A Móricz-ösztöndíjat felülvizsgáló bizottsági ülés jegyzőkönyve

                 Jászberényi Sándor nyilatkozata

 

 

Szerelmetes barát, zömök Móricz Zsigmond,
Tudod jól, hogy polyva, az ember amit mond.”
Ady Endre

 
 
Jászberényi Sándor beadványával kapcsolatban mind a kuratórium, mind a panaszos javaslatára létrehozott ad hoc bizottság elvégezte a munkáját. Neki már nem kell magára vállalnia több terhet. Fontos dolgot tett, amiért hálásak vagyunk neki: felhívta a figyelmet arra, hogy a kuratórium Működési Szabályzata felülvizsgálatra szorul. Ugyanis a túlságosan tágan értelmezett és pontatlan összeférhetetlenségi szabályozás a szakmaiságot zárja ki a döntéshozatalból.
Ahhoz, hogy valakire rábízzanak egy fontos szakmai döntést, elengedhetetlen, hogy megfelelő tapasztalattal bírjon, ami általában azzal jár, hogy az adott területen sokrétű kapcsolatrendszere legyen. Vélhetően ezért alkották meg úgy a kuratóriumot a kétezres évek elején, hogy a fiatal írószervezetek (FISZ-JAK) két-két, az általánosnak nevezhető írószervezetek (Magyar Írószövetség-Szépírók Társasága) egy-egy személyt delegálnak. Még a legszigorúbb összeférhetetlenségi szabályok is csak a kapcsolatok bizonyos, pontosan meghatározott körét jelölik meg olyanként, melyek fennállása esetén az érintett kizárandó a döntéshozatalból. A kuratórium így 6 főből áll, és a demokratikus működés szabályai szerint ahhoz, hogy valaki elnyerje az ösztöndíjat, a kurátorok többségének szavazatát kellett bírnia. A Móricz Zsigmond-ösztöndíjat odaítélő kuratórium tagjai a tőlük elvárható legjobb szakmai döntést hozták meg, és ezt még a kifogást emelő Jászberényi Sándor sem sérelmezte.
 

TOVÁBB>>

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.