Általános cikkek 2008 sajó magyar narancs osiris

Az örökké bolygó csatár legendája

Valuska László | 2008. szeptember 02. |

A-

 

Sajó László: öt és feles, Osiris-Magyar Narancs, 2008, 2980 HUF.

Ezeken a szövegeken nőttem fel (és még mindig). Hétről-hétre olvasom Sajó Narancs-beli egotripjeit, mintha ő is és én is edzenénk, hol magunkat, hol egymást, hol a magyar rögvalót, hogy megtudjunk valamit az életről, és mindezt az egyetlen létező és működő nyelven, a futball segítségével, ami minden elbeszélhetetlen érzelmet képes leírni.

Sajóval és egy szomorú, általam kevésbé ismert világgal nőttem fel, amelyben a beszélő letűnt korok gyermekeként bolyong. Örökké bolygó csatár ő, aki soha nem állhat meg, mennie kell különböző öltözőkbe, szívni be a bemelegítő krémet, állni a szögletzászlónál, és elmerengeni. Mindehhez Sajó megtalálta a nyelvet, és kapóra jött neki ebben a rendszerváltás utáni történet nélküli Magyarországban, ahol korábban a futball minden volt, ma meg semmi, hogy megírja a rendszerváltás utáni világunkat.

Sajó, ez a különleges, nem e korba, ebbe az átpolitizált és elüzletiesedett futball világba való író mindent tud az ismeretlen pályákról, az elhagyott temetőkről és a  városok on átívelő kocsmahálózatokról, amelyek úgy fonják be a teret és az időt, hogy nincs áldozat, amelyik megúszhatná.

Öt korsó sör és egy feles, ami egyben a kitágított biztonsági zónája a kapusnak, a legtutibb ziccerek helye, ahol megannyi csatár ment a mennyekbe, csak Sajó nem. Sajó ott áll az öt és felesen, miközben tér és idő sem mozog, kimerevítve a lövés előtt: Sajó ebben a legjobb: csak leírja a pályát, az ellenfelet, a kiskocsmát, a társadalmunkat, Magyarországot vagy az unikumot. Mindezt olyan metaforikus körülírásokkal, vendégszövekkel, bibliai utalásokkal, amelyek nem a hagyományos prózanyelvet, hanem egy líraibb megszólalást idéznek elő. A kötethez Burger Barna készített fotókat, amelyek többek illusztrációnál, szöveg nélkül mesélik el Sajó, és így a rendszerváltás világát és történeteit.

A tárcákban két biztos szereplő van, az alteregó, K. Dezső, és annak barátja, E. Kornél, e két nyomasztó és egyben játékosságra késztető irodalmi alak, akik utat mutatnak és szentségelnek, ha kell. Németh Gábor kritikájában olyan szépen megfogalmazta, milyen irodalmi hagyományba illeszthető be Sajó prózája: "Sajó művészete nagyszerű hagyományba illeszthető – Mándy, Tar legjobb pillanatai, érintőleg Szíjj, némi Zeke, csak Sajó szárazabb, a szó kocsmai értelmében, aztán persze Szív Ernő, távolról kis Esterházy és Lábass, természetesen. Miközben egyikre sem hasonlít. Csak éppen értelmes olvasatok nyílnak a beidézett urak felől. Flaenurök, mondhatnám összefoglalóan, de a flaneur gigerli, van benne valami Csele udvariasságából, minimum pörget az ujjai között egy bambuszpálcát." Annyit tennék hozzá, hogy nekem talán a Tar Sándor-os szocioborzalom a leghangsúlyosabb ezek közül, mivel olyan kisemberről beszél (magáról, az elbeszélőről, a volt focistáról), aki elbírhatatlan élettel és sorssal van megáldva, ezért csak áll összegörnyedve a félpályánál, mint egy Albert Flóri-utánzat, és piheg.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.