Az étkezés = történetmesélés

Az étkezés = történetmesélés

Valuska László | 2014. november 18. |

0140525_GL38600.jpg

Fotó: Glódi Balázs

Laki Eszter grafikus és Glódi Balázs fotós sokat utaztak, dolgoztak és ettek együtt, közben pedig azon gondolkoztak, hogy akár egy közös szakácskönyvet is csinálhatnának. Előbbi többek között a Tokyo és az Ankert arculatát tervezte, utóbbi remek fotós, aki közel tíz éve posztolja Fnyrzkny néven egyebek mellett reggelijeit, ebédjeit és vacsoráit. A szerkesztő Mihály Kamillával kiegészülve úgy gondolták, szakácskönyvük nemcsak menő és szép lesz, hanem nagyon hasznos is, miközben egy város gasztrokultúráját is bemutatja. A rendhagyó receptgyűjteményt, a Menüt ma este 19 órától mutatják be a Konyhában. 

Nem sokat tudni a szakácskönyvről, de amit eddig megtudtunk az nagyon izgalmas: a 300 oldalas Menü október végén jelenik meg magánkiadásban. Átböngésztük a képeiket a Facebookon és Instagramon, így valószínűsíthető, hogy tésztát és csokigolyót gyúrnak majd a könyvben, málnát szednek, fanyéllel pótolják a műanyag villát. Ízléses színválasztások, jó érzékkel kiválasztott terek és eszközök jellemzőek a képekre, illetve sok morzsa és egy majdnem kinyalt tányér, amelyen a világ legkedvesebb üzenete olvasható: De hát alig ettél valamit.

Könyves magazin 2014/2.

Libri-Shopline, 2014, 96 oldal, 870 HUF/5 pont + 199 HUF

Mit találsz a magazinban? Tíz év után új regénnyel jelentkezett Dragomán György

Kötelezők: Jókai helyett Az éhezők viadalát és a Harry Pottert ajánlják

Interjú Péterfy Gergellyel, Terézia Morával, Darvasi Lászlóval, Lawrence Blockkal

 

„A budapesti barátainkon, ismerőseinken keresztül megpróbáljuk feltérképezni a város gasztrokultúráját – avat be a részletekbe Mihály Kamilla. – A teljes skálán keresgéltünk, mert hivatásos, és szimplán főzni szerető társaságok segítségével akartuk megmutatni, hogy a közös étkezéseknek milyen közösségteremtő erejük van. Ez egy organikusan kialakult lista, hiszen annyi történt, hogy körbenéztünk a barátaink, ismerőseink körében, hogy kik azok, akik nagyobb társaságokat tartanak jól a főztjükkel, vagy akár kulturális, művészeti állásfoglalások szintjén főznek.” A résztvevők többsége olyan alkotó, akik meglévő szakmájukkal hozzák szinkronba a főzést. Helyet kapott többek között Hitka Viktória képzőművész, Mango, a dj és a Je Suis Belle ruhatervezője, Kiss Tibi is, hogy csak három egymástól eltérő irányt említsünk meg.

Összesen huszonhárom alkotó(csoport) életébe léptek be egy-egy fotózás erejéig. Mindhárman végigasszisztálták a főzéseket, és miközben írtak vagy fotóztak, folyamatosan kóstoltak és ettek is. „Tulajdonképpen vendégek voltunk, a lehető legjobb értelemben” – mondja Mihály Kamilla. A szerkesztő szerint a receptek személyes beágyazottsága segített abban, hogy „ki tudjunk zoomolni a kacsa fűszerezéséből, és lássuk azt, hogy mi mindent tudunk előhívni a konyhai tapasztalatainkkal.”

A Menüről

fotó: Glódi Balázs
grafikai tervezés: Laki Eszter
szövegek: Mihály Kamilla

A résztvevő alkotók listája:

Nguyen Thuy Phuong - textiltervező
Collective Plant - városi gyűjtögető csoport
AU Workshop - építészműhely
Dzsángó - kávézó, delikát
Szántó Anna - kísérleti vendéglátó
Wang Song Tao - fodrász
BONBONBON - édességműhely
Hitka Viktória - képzőművész
Tóth Bálint és Tóth-Dobos Zsófi - építészmérnökök
IÑEZ - kávézó, ételbár
Vidó Nóri - designer
Nagy Sándor - reklámszakember
Pannon Udvarház
Szász Kinga - 1 falat zamat
Dj Mango - zenész, grafikus
Vámos Róbert - adományszervező
Pajor Pál és Domonyik Éva - szakács, biogazda
Erdőháti Áron - fotográfus
Bircsák Eszter és Sipos Melinda - kurátorok
Telep - galéria, bár
Szalai Dóri - Chez Dodo macaron manufaktúra
Kiss Tibi - ruhatervező 

„Az étkezés történetmesélés. Hogy kivel, hol, mit eszel, az a napod fontos része” – állítja Glódi Balázs, aki a klasszikus ételfotóknál izgalmasabbnak tartja azokat a képeket, amikor az étel mellékszereplő lesz. A Menüben pedig elsősorban nem az étel lesz a főszereplő, még ha sokszor úgy is tűnik majd.

0140515_GL36043.jpg

„A szakácskönyvek, ahogy az egész gasztrokultúra is, már bőven meghaladták a konyhai fortélyok tolmácsolását, és sokkal inkább lehetséges életformákról mesélnek, amelyekben fontos szerep jut annak, hogy társaságban mit főzünk és hogy eszünk” – mondja Mihály Kamilla, aki szerint a széles spektrum teljes nemzetközi válogatást hozott, és még ott is sokszor teljesen multikulti menü állt elő, ahol nem is számítottak ilyesmire. Vietnami, kínai, dél-amerikai, zsidó, indiai, olasz, angol, francia, thai, magyar receptek váltakoznak hármas kiosztásban.

Laki Eszter a következő szempontokat tartotta szem előtt:

1. Fontos, hogy a receptek a mindennapi életben is megállják a helyüket.
2. Ne tartalmazzanak elérhetetlen hozzávalókat.
3. Ne órákig készüljön az étel.
4. Változó legyen az ételek bonyolultsága: találjunk könnyen és nehezen elkészíthető ételt is.
5. A húsfüggőtől a bigott vegánig mindenki megtalálja a kedvére valót.
6. Mutassák be a receptek mögött az alkotó személyt és a környezetét.
7. Fontos, hogy a könyv használati tárgy és művészeti projekt egyszerre.

A cikk eredetileg a KönyvesMagazin őszi számában jelent meg.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.