Általános cikkek képregény 2007 tericum

Avril Lavigne, a szűzkurva

verespalne | 2007. augusztus 12. |


B
Camilla d’Ericco és Joshua Dysart: Avril Lavigne - 5 kívánság, Tericum kiadó, 2007, 160 oldal, 1770 ft.

 
Az 5 kívánság Avril Lavigne legújabb albumához (The Best Damn Thing) kapcsolódó franchise része, akárcsak a Shrek menü a McDonald’s-ban. Míg az utóbbi undorító és kifejezetten rossz ízű, Az 5 kívánság egy egészen tűrhető képregény identitászavaros kiskamaszoknak.

Avril Lavigne harmadik albuma, a Best Damn Thing áprilisban jelent meg, amelynek kísérőkiadványa az 5 kívánság című képregény.* A borító szerint a kanadai énekesnő a főszereplő, ez nem teljesen igaz, mert a sztori az érte rajongó, magányos és érzékeny (már-már emo) kislányról, Hanáról szól, aki a világháló és egy különös démon segítségével szeretné megváltoztatni az életét.

A kétkötesre tervezett sorozat első része természetesen óriási cliffhangerrel végződik és jó képregényhez méltóan „folytatása következik.” A befejező rész, július 3-án jelent meg a tengerentúlon, és néhány hónap múlva nyilván a magyar fordítása is elkészül majd. Steiner Kristóf rajongóknak addig is ajánljuk a Paris Hilton könyvet.

A Tericum kiadó gondozásában megjelent kötetet ugyanis a könyvesblogon már sokat méltatott Steiner VIVA Kristóf fordítottta, és Mór Mariann mellett Juga Veronika szerkesztette. Plusz még Avril Lavigne-ról szól, ennyi már elég lenne az előítéletes fanyalgáshoz, bár a kanadai tinirokkerrel nekem pont semmi problémám nincs, de biztos sokan cikinek tartják, amit művel. A 23 éves Avril élete egyelőre hasonlatos a korai, szűzies Britnihez: elfogyasztott ugyan néhány gitárost, de aztán hozzá is ment az egyikhez, és azóta boldogan élnek, és kb a gyerekvállalásról álmodoznak. Ennek megfelelően a képregényben sincs nagyon szex, drog, vagy puncivillantás, ezért elsősorban ivaréretlen pubertásoknak ajánljuk a könyvet - ha létezik még egyáltalán ilyen életkor. 

Aztán olvasni kezdtem a könyvet, és megmondom őszintén tetszett. Hogy mi a jó benne?
1. Jók a rajzok: egészen sötét tónusúra (emosra) van véve.
2. Jól van felsnittelve: olyan képkockákat ragad ki az egyébként elég sablonos sztoriból, hogy máris pereg a fejemben a film (vö: klipek Avril Lavigne zenéjére)
3. Jó a szöveg és a fordítás is: „Az eső hazugságok nélkül homályosítja el látásunkat” típusú magasröptűnek szánt, ám mégis kocsmafilozófikus mondatok megférnek a „Figyu nem voltam bolond, sosem hittem, hogy Avril tényleg ott van velem” típusú lazának szánt kamaszdumával.

+1. A Komjádi uszoda napozóteraszán feküdtem neki az „olvasásnak”, és nagyjából húsz perc alatt letudtam. Természetesen nem ez a gondom, hanem hogy ennyi idő a könyvnek is elég volt arra, hogy lapjaira essen szét, ami a számozatlan képregénylapok esetében nem éppen a legszerencsésebb fordulat: egyszerhasználatos, tovább nem kölcsönözhető a példány.

Kapcsolódó anyagok:
Olvasson bele a Tericum oldalán
A hivatalos honlap
Avril a wikin

* hogy most ez mangának számít-e vagy sem, azt majd Wostry kollega jól bekommenteli ide.  

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

ADVENT
...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Rosszul végződő, abszurd és megbocsájtó mesék – 8 prózakötet karácsonyra

Három fiútestvér, három nemzedék, egy zombianyu és megannyi izgalmas sztori. Például családtörténetek és tönkretett szerelmek, metsző irónia és őrült tanmesék. 8 friss magyar prózakötetet ajánlunk.

...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrison állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve 10 olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek valamilyen módon kötődnek a kicsik által várva várt ünnephez.  

...
Könyves Advent

A Barátnőm, Anne Frank életigenlő memoár a veszteségről és a túlélésről

A kis Hannah Amszterdamban köt barátságot Anne Frankkal. Aztán 1942 júniusában, az egyre erősödő antiszemitizmus idején szétválasztják őket. Hannah Pick-Goslar szeretetteljes portréja a barátságról, a reményről és a bátorságról is szól. Olvass bele!