Általános cikkek képregény 2007 tericum

Avril Lavigne, a szűzkurva

verespalne | 2007. augusztus 12. |


B
Camilla d’Ericco és Joshua Dysart: Avril Lavigne - 5 kívánság, Tericum kiadó, 2007, 160 oldal, 1770 ft.

 
Az 5 kívánság Avril Lavigne legújabb albumához (The Best Damn Thing) kapcsolódó franchise része, akárcsak a Shrek menü a McDonald’s-ban. Míg az utóbbi undorító és kifejezetten rossz ízű, Az 5 kívánság egy egészen tűrhető képregény identitászavaros kiskamaszoknak.

Avril Lavigne harmadik albuma, a Best Damn Thing áprilisban jelent meg, amelynek kísérőkiadványa az 5 kívánság című képregény.* A borító szerint a kanadai énekesnő a főszereplő, ez nem teljesen igaz, mert a sztori az érte rajongó, magányos és érzékeny (már-már emo) kislányról, Hanáról szól, aki a világháló és egy különös démon segítségével szeretné megváltoztatni az életét.

A kétkötesre tervezett sorozat első része természetesen óriási cliffhangerrel végződik és jó képregényhez méltóan „folytatása következik.” A befejező rész, július 3-án jelent meg a tengerentúlon, és néhány hónap múlva nyilván a magyar fordítása is elkészül majd. Steiner Kristóf rajongóknak addig is ajánljuk a Paris Hilton könyvet.

A Tericum kiadó gondozásában megjelent kötetet ugyanis a könyvesblogon már sokat méltatott Steiner VIVA Kristóf fordítottta, és Mór Mariann mellett Juga Veronika szerkesztette. Plusz még Avril Lavigne-ról szól, ennyi már elég lenne az előítéletes fanyalgáshoz, bár a kanadai tinirokkerrel nekem pont semmi problémám nincs, de biztos sokan cikinek tartják, amit művel. A 23 éves Avril élete egyelőre hasonlatos a korai, szűzies Britnihez: elfogyasztott ugyan néhány gitárost, de aztán hozzá is ment az egyikhez, és azóta boldogan élnek, és kb a gyerekvállalásról álmodoznak. Ennek megfelelően a képregényben sincs nagyon szex, drog, vagy puncivillantás, ezért elsősorban ivaréretlen pubertásoknak ajánljuk a könyvet - ha létezik még egyáltalán ilyen életkor. 

Aztán olvasni kezdtem a könyvet, és megmondom őszintén tetszett. Hogy mi a jó benne?
1. Jók a rajzok: egészen sötét tónusúra (emosra) van véve.
2. Jól van felsnittelve: olyan képkockákat ragad ki az egyébként elég sablonos sztoriból, hogy máris pereg a fejemben a film (vö: klipek Avril Lavigne zenéjére)
3. Jó a szöveg és a fordítás is: „Az eső hazugságok nélkül homályosítja el látásunkat” típusú magasröptűnek szánt, ám mégis kocsmafilozófikus mondatok megférnek a „Figyu nem voltam bolond, sosem hittem, hogy Avril tényleg ott van velem” típusú lazának szánt kamaszdumával.

+1. A Komjádi uszoda napozóteraszán feküdtem neki az „olvasásnak”, és nagyjából húsz perc alatt letudtam. Természetesen nem ez a gondom, hanem hogy ennyi idő a könyvnek is elég volt arra, hogy lapjaira essen szét, ami a számozatlan képregénylapok esetében nem éppen a legszerencsésebb fordulat: egyszerhasználatos, tovább nem kölcsönözhető a példány.

Kapcsolódó anyagok:
Olvasson bele a Tericum oldalán
A hivatalos honlap
Avril a wikin

* hogy most ez mangának számít-e vagy sem, azt majd Wostry kollega jól bekommenteli ide.