Általános cikkek képregény 2007 tericum

Avril Lavigne, a szűzkurva

verespalne | 2007. augusztus 12. |


B
Camilla d’Ericco és Joshua Dysart: Avril Lavigne - 5 kívánság, Tericum kiadó, 2007, 160 oldal, 1770 ft.

 
Az 5 kívánság Avril Lavigne legújabb albumához (The Best Damn Thing) kapcsolódó franchise része, akárcsak a Shrek menü a McDonald’s-ban. Míg az utóbbi undorító és kifejezetten rossz ízű, Az 5 kívánság egy egészen tűrhető képregény identitászavaros kiskamaszoknak.

Avril Lavigne harmadik albuma, a Best Damn Thing áprilisban jelent meg, amelynek kísérőkiadványa az 5 kívánság című képregény.* A borító szerint a kanadai énekesnő a főszereplő, ez nem teljesen igaz, mert a sztori az érte rajongó, magányos és érzékeny (már-már emo) kislányról, Hanáról szól, aki a világháló és egy különös démon segítségével szeretné megváltoztatni az életét.

A kétkötesre tervezett sorozat első része természetesen óriási cliffhangerrel végződik és jó képregényhez méltóan „folytatása következik.” A befejező rész, július 3-án jelent meg a tengerentúlon, és néhány hónap múlva nyilván a magyar fordítása is elkészül majd. Steiner Kristóf rajongóknak addig is ajánljuk a Paris Hilton könyvet.

A Tericum kiadó gondozásában megjelent kötetet ugyanis a könyvesblogon már sokat méltatott Steiner VIVA Kristóf fordítottta, és Mór Mariann mellett Juga Veronika szerkesztette. Plusz még Avril Lavigne-ról szól, ennyi már elég lenne az előítéletes fanyalgáshoz, bár a kanadai tinirokkerrel nekem pont semmi problémám nincs, de biztos sokan cikinek tartják, amit művel. A 23 éves Avril élete egyelőre hasonlatos a korai, szűzies Britnihez: elfogyasztott ugyan néhány gitárost, de aztán hozzá is ment az egyikhez, és azóta boldogan élnek, és kb a gyerekvállalásról álmodoznak. Ennek megfelelően a képregényben sincs nagyon szex, drog, vagy puncivillantás, ezért elsősorban ivaréretlen pubertásoknak ajánljuk a könyvet - ha létezik még egyáltalán ilyen életkor. 

Aztán olvasni kezdtem a könyvet, és megmondom őszintén tetszett. Hogy mi a jó benne?
1. Jók a rajzok: egészen sötét tónusúra (emosra) van véve.
2. Jól van felsnittelve: olyan képkockákat ragad ki az egyébként elég sablonos sztoriból, hogy máris pereg a fejemben a film (vö: klipek Avril Lavigne zenéjére)
3. Jó a szöveg és a fordítás is: „Az eső hazugságok nélkül homályosítja el látásunkat” típusú magasröptűnek szánt, ám mégis kocsmafilozófikus mondatok megférnek a „Figyu nem voltam bolond, sosem hittem, hogy Avril tényleg ott van velem” típusú lazának szánt kamaszdumával.

+1. A Komjádi uszoda napozóteraszán feküdtem neki az „olvasásnak”, és nagyjából húsz perc alatt letudtam. Természetesen nem ez a gondom, hanem hogy ennyi idő a könyvnek is elég volt arra, hogy lapjaira essen szét, ami a számozatlan képregénylapok esetében nem éppen a legszerencsésebb fordulat: egyszerhasználatos, tovább nem kölcsönözhető a példány.

Kapcsolódó anyagok:
Olvasson bele a Tericum oldalán
A hivatalos honlap
Avril a wikin

* hogy most ez mangának számít-e vagy sem, azt majd Wostry kollega jól bekommenteli ide.  

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.