Általános cikkek celeb 2007 vallomás athenaeum

Paris Hilton átírja a vallomás műfajt

Valuska László | 2007. július 30. |

C-
Paris Hilton: Egy örökösnő vallomásai, ford: Steiner Kristóf, Athenaeum, Bp., 2007, 190 old., 3990 Ft.

Paris Hiltont mi a videófilmjeiről ismerjük, azokban bájosan néz, mutogatja magát és kérdezgeti az aktuális fiúját, hogy nem nagy-e a segge. Hát kell ennél több indíttatás, hogy elolvassuk a vallomásait? Nem bizony. Mondjuk az alcíme eltántorított egy picit: Csajos-cserfes kukucs a mísz póz mögé.

A könyvet a legkritikusabb közönséggel, tizenöt éves lányokkal együtt teszteltük Pécsre vonatozva, hiszen ők mindent tudnak korunk legsikeresebb médiatermékéről. Mert Paris Hilton az: tökéletesen felépített brand, talán ezért olyan az egész könyv, mint egy igényes reklámújság.

A lányok egyébként jókat nevettek a szövegen, de alapvetően tetszett nekik a képeskönyv. És tényleg használják a cuki és hot szavakat, meg néha a zsírt is szinonímaként.

A vallomás műfaj hosszú műfajtörténetébe nem helyeznénk el a könyvet, mert minek, legfeljebb A vallomás műfaj önreflexív átírása címmel. Mit jelent a vallomás az ő esetében? Semmit, vagy például, hogy neki 43-as a lába (nekem 44,5, jajh), milyen vizet iszik, mivel kenegeti az arcát, hol nyaral, és hogy „örökösnőnek lenni nem is olyan egyszerű”. Ez utóbbi mondat mindent elárul a jelenségről, mi ezért az iróniáért szeretjük. Ki hiszi el, hogy tényleg ilyen cuki, trendi és buta Paris?Egyszerűen nem lehet komolyan venni Parist, minden annyira ironikus és idézőjelbe tett, mint egy posztmodern regényben, és bár százötven szavas szókinccsel dolgozik, még az is sok. A hot, cool, mókás szavakat nem szerető értelmiségiek ne hergeljék magukat ezzelezzel a szórakoztató képeskönyvvel, bár mi már várjuk a második részt, amiben a börtönviseletről, a rácsokról és harcos dominákról ír, akik egy életre elvették a kedvét a korábbi életétől.

Paris tisztában van sikerének titkával, és ezt meg is osztja velünk. Vigyázat, spoilerezni fogunk, mert nem bírjuk ki, hogy ne osszuk meg Paris 23 tanácsa közül a legfontosabbakat. Tehát: hogyan lehetsz te is örökösnő? Szüless megfelelő családba, legyen csodálatos neved, egyen hibátlan a bőröd, csak gyroskaját egyél, tökéletes antré kell, ne kelj fel 10 előtt, légy hebehurgya, ne viselj másokon látható ruhát és sose igyál light szörpiket.

Kapcsolódó anyag:
Bővebben a Velvet cuki cikkét ajánljuk>>