Általános cikkek 2009 aranyvackor

Az Aranyvackor pályázat 2009 eredményei

Könyves Magazin | 2009. május 07. |

A Pagony és a Petőfi Irodalmi Múzeum közös pályázatán május 7-én hirdettek eredményt - az Aranyvackor pályázatot második alkalommal rendezték meg, tehetséges meseírókat és illusztrátorokat kerestek.

A 2007-ben alapított és kétévente megrendezésre kerülő Aranyvackor-díj és pályázat célja olyan tehetséges írók és illusztrátorok felkutatása-megtalálása, akik képesek magas színvonalon szólni a gyerekekhez, és akiknek a munkáiból mind képileg, mind tartalmilag igényes gyerekkönyv készíthető. A 2009-es pályázat témája a VÁROS volt.

A zsűri harmadik helyezettje, amivel könyvutalvány és művészeti utalvány 30 000 Ft értékben, a Pozsonyi Pagony felajánlásából. A díjat Varga Zsófi és Varga Máté kapták, Győri Hanna adta át.
A zsűri második helyezettje, amivel könyvutalvány és művészeti utalvány 50 000 Ft értékben, a Pozsonyi Pagony felajánlásából. A díjat Szakács Eszter és Takács Mari kapták, Kovács Eszter és Paulovkin Boglárka adták át.
Az első helyezett, az Aranyvackor-díj, 150 000 Ft értékben megosztva a Demény Péter és Keszeg Ágnes párosnak (átadta Szeifert Judit) valamint a Máté Angi-Szulyovszky Sarolta párosnak (átadta Gyulai Líviusz) jutott.

A zsűri elismerő oklevelében részesült Cserháti Hajnalka, a Garaczi László-Roskó Gábor páros, Benedek Szabolcs, Halász Margit és Trapp Gyöngyvér, a Menyhért Anna-Klesitz Piroska páros és Balogh Tünde.

A Móra Kiadó különdíját Zágoni Balázs és Jánosi Andrea A céhek és a méhek című meséje kapta, a Pagony különdíját a Balogh András-Gyöngyösi Adrienn páros, a General Press Szász Ilona meséjét díjazta, a Csimota Bohony Beatrixét, a Cerkabella pedig Kasza Juliét.

A Naphegy kiadó nyertese Finy Petra A csodaszemüvegről szóló meséje lett, a Könyvmoly a literához hasonlóan Lakatos István Dobozváros című meséjét választotta. A Csodaceruza Sirály Dóri meséjét és Orr Máté A kacsanyúl című meséjét díjazta.
Az Egyszervolt.hu díjasa Kőszeghy Csilla, a Dörmögőé Boczán Bea Bújka című kedves meséjéért, mely egy vándorútra induló, majd hazataláló bögrepötty kalandjait meséli el.

A Litera.hu két különdíjast választott: Lakatos Istvánt a Dobozvárosért és Dávid Ádámot, akinek meséjéhez Gévai Csilla készített illusztrációkat. (Lakatos István művéböl részlet itt)

További különdíjak: prae - Horváth Mónika; Éva - vagy Both Gabi; Csillagszálló - Varga Zsófi-Varga Máté; Irodalmi Centrifuga - Gévai Csilla és Orr Máté; Budapest Főpolgármesteri Hivatal - Both Gabi, Gévai Csilla, Rácz Nóra; Budai Rajziskola - Rumi Zsófi (mint legfiatalabb illusztrátor); Műcsarnok - Ocztos István, Nagy Dia, Alajbég Afrodité; Marék Veronika - Szathmáry István.

A beérkezett pályaművekből készült kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeum Bártfai-termében május 7-e és 24-e között tekinthető meg. A litera különdíjasainak műveit ma láthatják oldalunkon.

Az Aranyvackor kísérőrendezvényei:

Május 9. szombat, 10-12-ig: Színek, formák nyüzsgő városában - kalandozás ecsettel, festékkel, ceruzával, krétával Aranyvackoros illusztrátorokkal és Paulovkin Boglárka grafikussal a Petőfi Irodalmi Múzeum kertjében, gyerekeknek.

Május 13. szerda, 16-19-ig: VACKOR NYOMÁBAN - szakmai délután a kortárs gyerekirodalomról és gyerekkönyv-illusztrációról a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében.

Május 23. szombat, 10-12-ig: Színpompás táblaképek készítése különös lényekről és mesefigurákról (sárkányról, angyalról, egyszarvúról) izgalmasnál izgalmasabb technikákkal Mészáros Jánossal és Rubik Annával, a Két egér kalandjai című művészettörténeti sorozat szerzőivel, a Petőfi Irodalmi Múzeum kertjében, gyerekeknek.

Forrás: Litera