Általános cikkek 2009 aranyvackor

Az Aranyvackor pályázat 2009 eredményei

Könyves Magazin | 2009. május 07. |

A Pagony és a Petőfi Irodalmi Múzeum közös pályázatán május 7-én hirdettek eredményt - az Aranyvackor pályázatot második alkalommal rendezték meg, tehetséges meseírókat és illusztrátorokat kerestek.

A 2007-ben alapított és kétévente megrendezésre kerülő Aranyvackor-díj és pályázat célja olyan tehetséges írók és illusztrátorok felkutatása-megtalálása, akik képesek magas színvonalon szólni a gyerekekhez, és akiknek a munkáiból mind képileg, mind tartalmilag igényes gyerekkönyv készíthető. A 2009-es pályázat témája a VÁROS volt.

A zsűri harmadik helyezettje, amivel könyvutalvány és művészeti utalvány 30 000 Ft értékben, a Pozsonyi Pagony felajánlásából. A díjat Varga Zsófi és Varga Máté kapták, Győri Hanna adta át.
A zsűri második helyezettje, amivel könyvutalvány és művészeti utalvány 50 000 Ft értékben, a Pozsonyi Pagony felajánlásából. A díjat Szakács Eszter és Takács Mari kapták, Kovács Eszter és Paulovkin Boglárka adták át.
Az első helyezett, az Aranyvackor-díj, 150 000 Ft értékben megosztva a Demény Péter és Keszeg Ágnes párosnak (átadta Szeifert Judit) valamint a Máté Angi-Szulyovszky Sarolta párosnak (átadta Gyulai Líviusz) jutott.

A zsűri elismerő oklevelében részesült Cserháti Hajnalka, a Garaczi László-Roskó Gábor páros, Benedek Szabolcs, Halász Margit és Trapp Gyöngyvér, a Menyhért Anna-Klesitz Piroska páros és Balogh Tünde.

A Móra Kiadó különdíját Zágoni Balázs és Jánosi Andrea A céhek és a méhek című meséje kapta, a Pagony különdíját a Balogh András-Gyöngyösi Adrienn páros, a General Press Szász Ilona meséjét díjazta, a Csimota Bohony Beatrixét, a Cerkabella pedig Kasza Juliét.

A Naphegy kiadó nyertese Finy Petra A csodaszemüvegről szóló meséje lett, a Könyvmoly a literához hasonlóan Lakatos István Dobozváros című meséjét választotta. A Csodaceruza Sirály Dóri meséjét és Orr Máté A kacsanyúl című meséjét díjazta.
Az Egyszervolt.hu díjasa Kőszeghy Csilla, a Dörmögőé Boczán Bea Bújka című kedves meséjéért, mely egy vándorútra induló, majd hazataláló bögrepötty kalandjait meséli el.

A Litera.hu két különdíjast választott: Lakatos Istvánt a Dobozvárosért és Dávid Ádámot, akinek meséjéhez Gévai Csilla készített illusztrációkat. (Lakatos István művéböl részlet itt)

További különdíjak: prae - Horváth Mónika; Éva - vagy Both Gabi; Csillagszálló - Varga Zsófi-Varga Máté; Irodalmi Centrifuga - Gévai Csilla és Orr Máté; Budapest Főpolgármesteri Hivatal - Both Gabi, Gévai Csilla, Rácz Nóra; Budai Rajziskola - Rumi Zsófi (mint legfiatalabb illusztrátor); Műcsarnok - Ocztos István, Nagy Dia, Alajbég Afrodité; Marék Veronika - Szathmáry István.

A beérkezett pályaművekből készült kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeum Bártfai-termében május 7-e és 24-e között tekinthető meg. A litera különdíjasainak műveit ma láthatják oldalunkon.

Az Aranyvackor kísérőrendezvényei:

Május 9. szombat, 10-12-ig: Színek, formák nyüzsgő városában - kalandozás ecsettel, festékkel, ceruzával, krétával Aranyvackoros illusztrátorokkal és Paulovkin Boglárka grafikussal a Petőfi Irodalmi Múzeum kertjében, gyerekeknek.

Május 13. szerda, 16-19-ig: VACKOR NYOMÁBAN - szakmai délután a kortárs gyerekirodalomról és gyerekkönyv-illusztrációról a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében.

Május 23. szombat, 10-12-ig: Színpompás táblaképek készítése különös lényekről és mesefigurákról (sárkányról, angyalról, egyszarvúról) izgalmasnál izgalmasabb technikákkal Mészáros Jánossal és Rubik Annával, a Két egér kalandjai című művészettörténeti sorozat szerzőivel, a Petőfi Irodalmi Múzeum kertjében, gyerekeknek.

Forrás: Litera

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.