Andrássy Ilona lelkifurdalással élt egy férfi oldalán, akinek a barátjába volt szerelmes

.konyvesblog. | 2015. június 09. |

andrassy_iloncsi_1900_tajan.jpgAndrássy Ilona 1900 táján

Andrássy Ilona a kiegyezés nagy formátumú politikusának, csíkszentkirályi és krasznahorkai gróf Andrássy Gyulának az unokája, Katinkának, a „vörös grófnőnek” a nővére volt. Több nyelven beszélő, a politika és a művészet iránt érdeklődő, művelt kisasszony. 1909-ben feleségül ment rajongva szeretett vőlegényéhez, Esterházy Pál grófhoz. Pápai kastélyukból rendszeresen eljártak a budapesti „világba”, ki-kiruccantak Bécsbe, elutaztak Olaszországba nyaralni vagy az Alpokba zergére vadászni. Élték az arisztokraták kellemes gondokkal teli életét. Kitört a háború. Pál gróf tartalékos huszár főhadnagyként bevonult. Kezdetben a frontvonal mögött, később az első vonalban szolgált.

Ilona sok más arisztokrata fiatalasszonnyal együtt jelentkezett a Vöröskeresztbe. Nagy szerepe volt abban, hogy a szanitécek mellett nők is teljesíthettek frontszolgálatot. Megpróbált hivatalosan a férje frontszakaszára kerülni, de az olasz hadszíntérre irányították. Eközben érte a hír, hogy Pál 1915 júniusában az oroszokkal vívott ütközetben elesett.

Kovács Lajos: Drága szerelmem...

Európa Könyvkiadó, 2015, 360oldal, 3890 HUF

 

Mindennek vége! címmel 2014-ben jelent meg Andrássy Ilona első világháborús naplója (olvass bele ITT), amely beszámoló a hadikórházakban szerzett tapasztalatokról, a magyarok kezdeti háborús lelkesedését követő egyre súlyosabb csalódásáról, kiábrándulásáról, céltalanságáról. Vallomás szerelemről és hazáról.

andrassy_pal_es_iloncsi_evodnek.jpg

Esterházy Pál és Ilona évődnek

Korábban mi is írtunk róla, hogy a kötet alapjául szolgáló kéziratos hagyaték 1971-ben került elő a dénesfai Cziráky-kastélyon végzett tatarozási munkálatok során egy befalazott rekeszből. A leveleket, feljegyzéseket, fényképeket tartalmazó anyagot a győri Rómer Flóris Múzeum őrzi.

andrassy_pal_es_iloncsi_naszuton_a_velencei_lidon_s.jpgIlona és Pál nászúton a velencei Lidón

A Mindennek vége! című napló azzal fejeződik be, hogy a vöröskeresztes ápolónőként szolgáló, fiatal Andrássy Ilona az olasz frontról visszatér Budapestre. Özvegy, beteg, boldogtalan. Hősi halált halt férjének legjobb barátja, Cziráky József tartja benne a lelket.

andrassy_iloncsi_es_pal_1909_tajan_s.jpg

Esterházy Pál és Andrássy Ilona 1909 táján

A könyvhétre jelent meg a Drága szerelmem... című levélregény, amely Ilona és Cziráky József gróf 1917-ben megkötött házasságával kezdődik, és ötven éven keresztül – elhunytáig – követi nyomon Ilona életútját. A levélregény „feladója” Ilona, a címzettje Ilona első férje, örök szerelme: Esterházy Pál. A mű irathagyatékra és egyéb információkra épülő rekonstrukció, szerzője Kovács Lajos muzeológus.

andrassy_esterhazy_pal_a_fronton_s.jpg

Esterházy Pál a fronton

Az általa feldolgozott értékes kordokumentumok alapján ábrázolja azt a kivételes asszonyt, aki szomorúan nézi, hogyan rohannak a vesztükbe a legokosabb férfiak egy eszméért, csak „mert mi mindig a hősi halál kultuszát éljük és a bukott szabadságharcokét", és lelkifurdalással éli le az életét egy férfi oldalán, akinek a barátjába szerelmes.

andrassy_cziraky_jozsef_huszarfohadnagy.jpgCziráky József huszárfőhadnagy

andrassy_cziraky_jozsef_idos_koraban_denesfan_s.jpgCziráky József idős korában Dénesfán

andrassy_a_denesfai_ostolgyes.jpg

A dénesfai őstölgyes

A kötet fényképein feltűnik a fiatal és boldog Esterházy-házaspár, a második férj, Cziráky József, valamint a későbbi "vörös grófnő", Andrássy Katinka is.

andrassy_iloncsi_hugai_boj_katus_es_kaja_az_1900-as_evek_elejen.jpgIlona húgai, Boj, Katus és Kátya az 1900-as évek elején

Képek: Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum és Győr-Moson-Sopron Megye Soproni Levéltára

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.