Általános cikkek márai helikon

A nagy igazságokkal nem árt csínján bánni

mesele | 2008. július 20. |

C
Márai Sándor: Jób…és a könyve (televíziós és rádiójátékok) Helikon, 2007, 333 oldal

 

Márainak van egy feelingje, mint ahogy a Márai olvasásnak is. Az ember lelassul, elnehezül tőle, és kicsit álmos lesz. A „nagy igazságok” olyan súllyal telepszenek a vállára és fejére, hogy azt ki kell aludni. Ettől még lehet rajongani a patetikus, archaizáló, erkölcsi-kinyilatkoztató, ringató körmondatos stílusért, amitől egyesek a falra másznak. Én, aki jórészt az első csoportba tartoztam, most elbizonytalanodtam. Főleg abban a kérdésben, hogy ez így együtt hogyan és mennyire állná meg a helyét színpadon, tévében, rádióban, merthogy a könyv rövid, párbeszédes jelenetek gyűjteménye. Két nézőpont között hezitálok azóta is: egyrészt nem csodálkozom, hogy ezeket a darabokat nem nyomatják túlzottan (bár a fülszöveg szerint külföldön volt erre példa), másrészt ha van valami, ami megmenthetné a szövegeket, az az előadás. Maradjunk annyiban, hogy Márainak szerintem jobban állnak (vagy fekszenek) a monológok, mint a párbeszédek.

Először is: szomorú vagy sem, a „nagy igazságok”-kal tényleg nem árt csínján. (Márai is pont erről panaszkodik egyébként, hogy az „ideák” veszítettek és folyamatosan veszítenek fényükből és aktualitásukból). Itt is a tőle megszokott kérdésekkel találkozunk, minthogy „a lényeg” kimondhatatlan, mégis, amíg nem mondjuk ki, addig mellébeszélünk; vagy hogy az emberek gonoszak és érzéketlenek és kicsinyesek; mert maga a Teremtő hibázta el az embert. És ehhez hasonlók.

Ha szélsőséges akarnék lenni, azt mondanám, Márai egy „Hogyan ne írjunk drámát” - kézikönyv alapján dolgozott: A lényeg, hogy ki legyen mondva „a tuti”, nem pedig az, hogy ki és hogyan mondja őket. Talán ezért lettek kissé absztraktak a szereplők és a konfliktusok. Ezek között vannak érdekesek, amikor kicsavaródik a valóság és ellenkezőjére fordul, nem lehet tudni, mi a szerep, mi az élet. De az a baj, hogy ezek a helyzetek is látványosan megkonstruáltak, kimértek és „akartak”. Hiányzik belőlük az erő és energia, amitől életre kelnének a mondatok. Nem mozdítja ki őket sem az irónia, a humor, az abszurd, vagy a korai novellák világához közelítő szürreális látás sem. Ezek inkább stilisztikai egyenetlenségeket, furcsa billegést hoznak létre, mintsem saját, autentikus stílust. A modorosságokat, a furcsa, hirtelen érzelmi – és attitűdváltásokat ugyanakkor talán helyretehetné egy rendezői értelmezés (okéoké, az olvasó se legyen lusta, de akkoris).

Ami a tényeket illeti: a könyv a Helikon kiadó egyre bővülő Márai életműsorozatának tavaly megjelent darabja. 2 része: Hang és Játék, előbbi 6, utóbbi 5 darabot tartalmaz, melyek a férfi-nő kapcsolatok (adott esetben szerelmi háromszögek) alapjáról indulva igyekeznek kibontani morális konfliktusokat élet és halál, élet és művészet, otthonság és idegenség, szeretet és gyülölet, igazságosság és igazságtalanság sikamlós témaköreiben.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.