Általános cikkek regény külföld európa nobel saramago

A halál unalmas

Valuska László | 2007. június 06. |
D-
(José Saramago: Halálszünet. Európa, Bp., 2007, 244p, 2600 Ft)

A Nobel-díjat megkapni érdem, megtartani könnyű, mert nem vizsgálják felül a szerző minden új könyve után, pedig kellene. Saramago olyan unalmas és közhelyes, hogy oldalakat lehet átugrani a Halálszünet című új regényében. És tegyük bátran, nem maradunk le semmiről.

Saramago öreg ember, biztos a halálfélelmét írta ki magából, ezért ironizál és viccelődik, súgja a bennünk lakozó kezdő magyartanár, aki megpróbálja a diákoknak eladni a művet. De rá kell jönnünk, Saramagónak semmilyen viszonya nincs a halállal, annak csak politikai és intézményes rendszere érdekli, ezért hosszú, lapos mondatokon át olvashatjuk a katolikus egyház és a miniszterelnök beszélgetését, filozófusok szólamait, a maffia műkődését, akik mind arról beszélnek, mennyire halálközpontú társadalomban és kultúrában élünk.

A Halálszünet a maga bumfordi módján az eutanáziáról, a szenvedés nélküli halálról, illetve a halálról való beszéddel foglalkozik, vagyis olyan tabukkal, amikkel társadalmunk nem képes szembenézni.

A halál intézményes rendjét bemutató szöveg romantikus történetté alakul át, mivel a halál nőnemű. Valószínűleg a regény fordíthatatlansága miatt is élvezhetetlen magyarul, mivel nálunk nincs neme a halálnak.

Minden mondaton látszik, hogy komoly bölcsességként kellene olvasni a szöveget, de ez nem megy. Hol szándékosan rombolja a pátoszt Saramago, hol akaratlanul, de a végeredmény az unalom.

A Halálszünet ötlete nem rossz, játékra és lelkesedésre ösztönöz, hogy pár hónapig senki nem hal meg. Vonnegut vagy Dick könnyedén, szellemesen oldaná meg a helyzetet, míg Saramago ezt egy napilap stílusában teszi, miközben nagyon mélynek és filozofikusnak mutatja magát. Igen, ehhez a könyvhöz érdemes piros sálat kötni és mélyeket sóhajtani.

Kapcsolódó anyagok:
Részlet a Halálszüntből a Literán
TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.

...
Zöld

A szerzetes, aki megalkotta a középkori Google Earth-öt

Fra Mauro, a velencei laikus testvér az addigi történelem legrészletesebb térképét készítette el az 1450-es években. Csettintenének rá a Google Earth tervezői is.