Általános cikkek regény külföld európa nobel saramago

A halál unalmas

Valuska László | 2007. június 06. |
D-
(José Saramago: Halálszünet. Európa, Bp., 2007, 244p, 2600 Ft)

A Nobel-díjat megkapni érdem, megtartani könnyű, mert nem vizsgálják felül a szerző minden új könyve után, pedig kellene. Saramago olyan unalmas és közhelyes, hogy oldalakat lehet átugrani a Halálszünet című új regényében. És tegyük bátran, nem maradunk le semmiről.

Saramago öreg ember, biztos a halálfélelmét írta ki magából, ezért ironizál és viccelődik, súgja a bennünk lakozó kezdő magyartanár, aki megpróbálja a diákoknak eladni a művet. De rá kell jönnünk, Saramagónak semmilyen viszonya nincs a halállal, annak csak politikai és intézményes rendszere érdekli, ezért hosszú, lapos mondatokon át olvashatjuk a katolikus egyház és a miniszterelnök beszélgetését, filozófusok szólamait, a maffia műkődését, akik mind arról beszélnek, mennyire halálközpontú társadalomban és kultúrában élünk.

A Halálszünet a maga bumfordi módján az eutanáziáról, a szenvedés nélküli halálról, illetve a halálról való beszéddel foglalkozik, vagyis olyan tabukkal, amikkel társadalmunk nem képes szembenézni.

A halál intézményes rendjét bemutató szöveg romantikus történetté alakul át, mivel a halál nőnemű. Valószínűleg a regény fordíthatatlansága miatt is élvezhetetlen magyarul, mivel nálunk nincs neme a halálnak.

Minden mondaton látszik, hogy komoly bölcsességként kellene olvasni a szöveget, de ez nem megy. Hol szándékosan rombolja a pátoszt Saramago, hol akaratlanul, de a végeredmény az unalom.

A Halálszünet ötlete nem rossz, játékra és lelkesedésre ösztönöz, hogy pár hónapig senki nem hal meg. Vonnegut vagy Dick könnyedén, szellemesen oldaná meg a helyzetet, míg Saramago ezt egy napilap stílusában teszi, miközben nagyon mélynek és filozofikusnak mutatja magát. Igen, ehhez a könyvhöz érdemes piros sálat kötni és mélyeket sóhajtani.

Kapcsolódó anyagok:
Részlet a Halálszüntből a Literán
TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

ADVENT
...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Rosszul végződő, abszurd és megbocsájtó mesék – 8 prózakötet karácsonyra

Három fiútestvér, három nemzedék, egy zombianyu és megannyi izgalmas sztori. Például családtörténetek és tönkretett szerelmek, metsző irónia és őrült tanmesék. 8 friss magyar prózakötetet ajánlunk.

...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrison állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve 10 olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek valamilyen módon kötődnek a kicsik által várva várt ünnephez.  

...
Könyves Advent

A Barátnőm, Anne Frank életigenlő memoár a veszteségről és a túlélésről

A kis Hannah Amszterdamban köt barátságot Anne Frankkal. Aztán 1942 júniusában, az egyre erősödő antiszemitizmus idején szétválasztják őket. Hannah Pick-Goslar szeretetteljes portréja a barátságról, a reményről és a bátorságról is szól. Olvass bele!