A 2013-as Frankfurti Könyvvásár magyar irodalmi programja

A 2013-as Frankfurti Könyvvásár magyar irodalmi programja

.konyvesblog. | 2013. szeptember 26. |

Logo-a-FBM-neutral-cmykxx.jpgA könyvvásár magyar irodalmi programját már második éve a Balassi Intézet szervezi. A Publishing Hungary program idén első alkalommal egy kisebb standot is működtet majd, a berlini Collegium Hungaricummal és a Magyar Könyv- és Fordítástámogatási Irodával közösen. Ezen az irodalmi ügynökség jellegű platformon elsősorban magyar szerzők 2013-ban megjelent német, valamint nemzetközi fordításait vehetik majd kézbe az érdeklődők, illetve tájékoztatást kaphatnak a magyar könyv- és fordítástámogatási rendszerről.

A könyvvásár magyar irodalmi programja 2013-ban is a tavalyi, jól bevált koncepció alapján állt össze: a vásár  közönségfórumain ismert német újságírók, irodalomkritikusok mutatják be olyan szerzők műveit, akiknek német fordításai az adott évben jelentek meg. Míg tavaly a 20. század hányattatott történelme volt a fő téma egy „idősebb" generáció elbeszélésében (Vajda Miklós, Polcz Alaine, Bánffy Miklós), addig idén három ʼ60-as években született kortárs író képviseli hazánkat: Tóth Krisztina, Darvasi László és Kemény István, akik műveikben a 19. század szabadságharcait, a rendszerváltást közvetlenül megelőző évtizedeket, valamint mai mindennapi életünk mozzanatait elevenítik meg.

Mindhárom szerző műve kifejezetten a Frankfurti Könyvvásárra időzítve jelenik meg: Darvasi Virágzabálók című regényét augusztus végén adta ki a Suhrkamp kiadó, Tóth Krisztina novelláskötete, a Pixel szeptember közepén hagyta el a bécsi Nischen kiadó nyomdáját, Kemény István Kedves Ismeretlen című regénye pedig még ennél is frissebb újdonság, hiszen megjelenését csak október 8-ára, a könyvvásár előestéjére ígéri a Braumüller kiadó.

A magyar szerzők a hétvégi közönségprogram keretében több alkalommal és fórumon is bemutatkozhatnak. Egyrészt a tavalyról ismert Paschen Literatursalonban, amely a Német Könyvdíj bemutatkozó színpada, valamint olyan felolvasóhelyeken is, ahova a kiadóknak pályáztatni kell íróikat. Így  Tóth Krisztina és Kemény István a független német kiadókat képviselő Kurt-Wolff Alapítvány olvasószigetén lép fel, míg Darvasi László a könyvvásárral párhuzamosan megrendezett Open Books Fesztivál nemzetközi programjában olvas fel a történelmi Alte Nikolaikirchében (Régi Miklós-templom). Ezt a szépirodalomra fókuszáló kísérőrendezvényt a vásár forgatagától messze, az ún. „Römerben", a város történelmi központjában rendezik, idén immáron ötödik alkalommal. A nagy hagyományú Lesezelt, azaz a vásár agoráján található történelmi „táncpalotasátorˮ felolvasásai közé sikeresen pályázott Tóth Krisztina Pixel című kötete. Az írónő itt a Hessischer Rundfunk riporterével és két írótársával, Regina Noesslerrel, valamint Paula Targownik Zimermannal beszélget majd.

A fellépő írók beszélgetőparnerei minden esetben a német irodalmi élet elismert alakjai: Kemény Istvánnal Patricia Klobusiczky berlini irodalomkritikus, műfordító, a Rowohlt kiadó volt szerkesztője beszélget, Tankó Tímeának, a regény fordítójának jelenlétében. Darvasi Lászlót első alkalommal Katharina Raabe, a Suhrkamp kiadó szerkesztője, másik programján Tilman Spreckelsen, a Frankfurter Allgemeine Zeitung újságírója faggatja majd. Tóth Krisztina beszélgetőpartnere pedig az irodalmi rádiós és tévéműsorokból („Gutenbergs Welt" WDR3) jól ismert Insa Wilke lesz. A regényrészleteket tévé- és rádiójátékokból ismert, kedvelt színészek tolmácsolásában hallhatja majd a közönség.

A kortárs szerzőkön kívül klasszikusaink is jelen lesznek idén Frankfurtban. A vásár Forum Dialog színpadán mutatkozik be például Kulcsár Szabó Ernő irodalomtörténész nagyívű munkája. A mű egy merőben új, poetológiai és komparatív megközelítésű, kifejezetten a német szakmai közönségnek szánt magyar irodalomtörténet, melyet 2013-ban tavaszán jelentetett meg a tudományos profilú DeGruyter kiadó. Kulcsár Szabó Ernő professzor beszélgetőpartnere Márton László író lesz.

A Publishing Hungary standján  az érdeklődők belelapozhatnak Terézia Mora német és magyar nyelvű könyveibe is. A szerzőnő Das Ungeheuer (A Szörny) című regényével bejutott az igen rangos Német Könyvdíj végső, hatos döntőjébe, melynek eredményhirdetésére a vásár megnyitása előtti napon kerül sor. Az irodalmi filmek rajongói a Balassi Intézet standján már a németországi mozipremier előtt megtekinthetik Szász János A nagy füzet című filmjének előzetesét, és ugyanitt beleolvashatnak Ágota Kristóf világhírű regényének német és magyar fordításába is.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

...
Zöld

3 új könyv az egészséges étrendről májusban, ha szakítanál az extrém diétákkal

Kipróbáltál már több diétát is, de belekerültél a jojóhatás ördögi körébe, vagy egyszerűen csak nem hozták a kívánt eredményeket? Olyan könyveket ajánlunk májusra, amik segítenek tudatosan felépíteni az egészséges értrendedet és életmódodat.