„Alice, vedd fel a telefont!”

.konyvesblog. | 2013. október 11. |

Le vagyok nyűgözve, és nagyon hálás vagyok. Állítólag ezek voltak Alice Munro első szavai, miután megtudta, hogy idén neki ítélték az irodalmi Nobel-díjat. Munro annak különösen örül, hogy ennyi kanadait boldoggá tudott tenni a győzelmével, és annak is, hogy most majd több figyelmet kap a kanadai irodalom.

Margaret Atwood, az ország másik legkelendőbb irodalmi exportcikke Twitteren örvendezett a győzelemnek, és posztolta saját 2008-as Guardian-cikkét, amelyben kollégáját dicsőíti. „Hurrá! Alice Munro nyerte a 2013-as irodalmi Nobelt.” Egy másik kanadai írónő, Lynn Coady annyit írt: Alice Mun-frickin-ro!!! Kanada miniszterelnöke, Stephen Harper szintén a Twittert választotta, hogy az összes kanadai állampolgár nevében gratuláljon a nyertesnek, Amy Davidson, a The New Yorker szerkesztője pedig épp a Times Square-en volt, amikor Munro neve megjelent a kivetítőn, úgyhogy gyorsan lefotózta, és kiposztolta.

Mivel a bizottság  a bejelentés után nem érte el azonnal az írónőt, megkezdődött a viccelődés a néma telefonnal és a hangpostán bejelentett Nobel-díjjal. „Alice, gyerek ki a szerszámos fészer mögül, és vedd fel a telefont!”, üzente Atwood a Twitteren. A Twitter-felhasználók a kanadai írónak, David Gilmoure-nak is beszóltak, aki pár hete azzal borzolta  a kedélyeket, hogy közölte, ő nem fog női írókat tanítani a torontói egyetemen, mert neki az nem érdeke, inkább oktatja „komoly heteroszexuális férfiak” műveit. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a National Postnak adott interjújában Gilmore egyetlen írónőt nevezett meg, akinek műveit (Virginia Woolftól eltekintve) szereti, ő pedig nem volt más, mint Munro. Persze a tényeken ez sem változtat, úgyhogy még mindig jogosak az „Ezt kapd ki, David Gilmore!” bejegyzések.

Legutóbbi novelláskötetének, a Dear Life-nak kiadója, a McClelland & Stewart szerint ez egy nagyon fontos nap Kanadának, és a kanadai irodalomnak. Kanadai szerkesztője, és jó barátja, Doug Gibson szerint mindenkinek (az egész országnak) ünnepelnie kellene, mert Alice Munro életműve elhozta az első irodalmi Nobelt Kanadának. A CBC egyébként (ottani idő szerint) hajnali 4-kor érte utol Munrót, aki arra a kérdésre, hogy a díj változtat-e azon az elhatározásán, hogy felhagy az írással, azt felelte: „Nem, nem hiszem. Eléggé öregnek érzem már magam”.

Jonathan Franzen már korábban is nyíltan Munro rajongói közé tartozott. Most közleményben tudatta ország-világgal, hogy szerinte jelenleg nincs jobb észak-amerikai szépíró Alice Munrónál, és örömének adott hangot, hogy az írónő végre megkapja azt a globális elismerést, amit megérdemel. „Ez egy büszke nap Kanada, és még büszkébb azon műfaj számára, melyben Munro Csehov óta mindenki másnál nagyobbat alkotott”, lelkesedett Franzen.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.