Általános cikkek irodalom csernaszabó darida

7/4 (Cserna-Szabó András-Darida Benedek)

vl | 2007. május 23. |
„Egy-egy sikeres akciója után Gráf azzal jutalmazta magát, hogy odament az öntözőcsatornához, és egy nagyot húzott a Hubertusból, de játékán ez nem látszott meg, sőt, cselei a sűrű csuklástól csak még kiismerhetetlenebbé váltak. Gráf nagy taps közepette és üres üveggel vonult le a pályáról.”
Moldova

    A sportot jóval előbb találták ki, mint akár a fair playt, akár az egészséges életmódot, ezért aztán a versenyszerűen végzett testmozgás történetének legdicsőbb lapjait is tarkahányások kupacai pöttyözik. Hol lazításképp, hol a teljesítményfokozás kedvéért, de a sportemberek ugyanúgy kedvüket lelték a szesztartalmú italokban, mint nézőtéri embertársaik, amióta csak világ a világ.
    A görögök egyik legeredményesebb atlétája, az olimpikon Polydamas egy kocsmában lelte halálát. Rászakadt a fal a szerencsétlenre, mentegetik a krónikások  – de ugyan mit keresett az ivóban?
    Seneca mester pedig a római fürdők edzőtermeinek törzsközönségéről állapította meg: csupán azért súlyzóznak, hogy megizzadva még több bort nyakalhassanak.
    A szesz ajzószerként való használatával kapcsolatosan az amatőr ökölvívóként és profi alkoholistaként egyaránt ismert Hemingwayre hivatkozunk, aki Vándorünnep című kötetében említi, hogy a múlt század húszas éveinek Párizsában a bicikliversenyzők mezük alá rejtett laposüvegből kortyolták a cseresznyepálinkát.
    Manapság az alkoholt doppingként már nemigen alkalmazzák, ám más tudatmódosítókkal együtt kiválóan alkalmasnak tartják a küzdelemmel járó stressz utólagos levezetésére. A legendás futballista, Tony Adams például nem csupán hatvanhatszoros válogatottként, valamint az Arsenal valaha volt legfiatalabb csapatkapitányaként vált ismertté, hanem kocsmai randalírozásai, továbbá ittas vezetés miatt kirótt három hónapos börtönbüntetése okán is. Idősebb honfitársa, a szintén focista George Best, a Manchester United 1968-as BEK-győztes csapatának tagja (s ugyanebben az évben az Aranylabda tulajdonosa) ugyancsak a pubokban elkövetett őrjöngései miatt vált hírhedtté, illetve azért, mert a piálásról azután sem tudott lejönni, hogy 2002-ben új májat kapott. Említhetnénk még a részeges futballmesterek közül Paul Gascoigne-t, Ariel Ortegát, a porban utazók sorából az akrobatikus kolumbiai hálóőrt, René Higuitát, Adrian Mutut, vagy éppenséggel az isteni Maradonát, de hagyjuk a külhont, és söprögessünk csak a saját hazánk táján.
    Tudjuk, olyan a magyar, hogy édesanyja tejével szívja magába a rinyálás művészetét, hogy Mohács kell neki, Muhi meg Trianon, s naptárában kizárólag bukott csatákat és forradalmakat pirosoz be (a kalendáriumtól még taposhatná kies hazánk földjét török, tatár, osztrák meg orosz – semmi nem utal rá, hogy végül mégiscsak elhúztak innen). Nem csoda, hogy népünk hétfájdalmas lelke sporttörténetünkből is legélesebben egy jelentős buktára emlékszik, arra a bizonyos ’54-es berni döntőre. Futballnemzeti nagy létünk zakójára már számos magyarázat született. Egyesek Puskás bokasérülését, mások a Willian Ling bíró által tévesen megítélt lest, vagy éppen Sepp Herberger német kapitány azon ravasz húzását okolják, hogy öt helyen változtatta meg a kezdőcsapatot, melyet az elődöntőben még 8:3-ra vertek meg a mieink.
    Az igazság odaát van – mi csupán egy nemrég napvilágra került titkossszolgálati jelentés közreadásával szeretnénk megörvendeztetni az összeesküvéselméletek, a labdarúgás, valamint a szesztartalmú italok rajongóit.
    A dosszié szerint valamikor ’77 táján került a magyar szolgálatok látóterébe a H. Kovács néven emlegetett hajdani Fradi-törzsszurkoló, aki gyúróként kísérte el a válogatottat a berni tornára. H. Kovács ötvenhat után külföldre szakadt, és meg sem állt Cincinatti városáig, ahol Smith L. néven kezdett új életet, s rendszeres vendége lett a Green Eagles – The Pub 8888 nevű ivónak, melynek törzsközönsége nagyrészt futballkedvelő magyar emigránsokból állt. Smith rendszerint nem fizetett kedvenc italáért, az úgynevezett Coctail of Franktown-ért (“one part rum and two part rum, but well shake”), hanem meghívatta magát, arra hivatkozva, hogy nem akarja felváltani vadonatúj 75 dolláros bankjegyét. Fizetségképp történeteivel szórakoztatta a többieket. A H. Kovács által elmondottakat egy Green Eagles-beli estén rögzítette hangszalagra a magyar titkosszolgálat egyik beépített embere, George Moldau.
    H. Kovács aznap is magáról sztorizott, Azt állította, hogy Fehér Zoltán és Zöld Ferenc, az FTC szakosztályvezetőinek ajánlásával került segédgyúrónak a berni válogatott mellé. Egyrészt az volt a dolga, hogy 3-as számú beosztott almasszőrként karbantartsa a válogatott játékosok fejbiccentő izmát, másrészt hogy óvja azt a 23 üveg szilvabefőttet, melyet a legendás Czibor Zoltán nagyanyja küldött a csapattal.
    Czibor nagyi mesés kompótjának leve ugyanis arról volt híres, hogy a legcudarabb másnaposságot is képes volt orvosolni, s nem létezett olyan hullarészeg, aki ne kapott volna rögvest erőre az isteni nedűtől. A pontos receptet sokáig egyedül a mama ismerte – ám sajnálatos módon a befőttlé híre a magyar válogatottéval együtt nőtt, s a dicsőséges angliai 6:3 után a KGB, az MI5, valamint a CIA érdeklődését egyaránt felkeltette. A külföldi hírszerzők hamar megállapították, hogy a mixtúra egyik legfontosabb komponense: a gyömbér.
    A továbbiakat mindenki könnyen kitalálhatja. A hidegháború kellős közepén az USA és szövetségesei presztízskérdést csináltak abból, hogy a VB-t semmiképp ne nyerhesse meg egy szovjet blokkhoz tartozó állam válogatottja, melynek csapatkapitánya ráadásul őrnagyi rangban szolgált. Épp ezért az amerikaiak, visszaélve az Ázsiából Euróbába irányuló gyömbérkereskedelemben betöltött közvetítői szerepükkel, a berni döntő előtt hónapokkal kivonták a magyar piacról a Zingiberaceae családjába tartozó egyszikű, évelő növényt, mely hányáscsillapító, görcsoldó, szélhajtó tulajdonságairól közismert. Azt Grosics Gyula, az Aranycsapat kapusának visszaemlékezéseiből is tudjuk, hogy a döntő napján a válogatott több tagjával együtt elfogadta a berni polgármester meghívását egy fogadásra. Hogy  a partin pontosan mi történt, arra a résztvevők képtelenek pontosan visszaemlékezni – H. Kovács mindenesetre úgy mesélte, hogy amikor a focisták megjelentek a csapat solothurni szállásán, akkor indokoltnak látta a befőttesüvegek kinyitását.
    A folytatást ismerjük. Gyömbér nélkül a lé mit sem ért. Magyar 2:0 a kilencedik percben, majd 2:2-es állás a tizenkilencedikben, s végül Uwe Rahn gólja a nyolcvannegyedikben. Legfeljebb már csak azon csodálkozhatunk, miért nem lett azóta sem munkaszüneti nap július 4-e.

SCHPÄCK UND BOHNÄ, AVAGY SZALONNÁS ZÖLDBAB BERNI POLGÁRMESTER MÓDRA

Hozzávalók:
5 dkg apróra vágott szalonna
1 fej felkockázott vöröshagyma
1 fej fokhagyma összezúzva
60 dkg zöldbab
7/4 tk. só

Elkészítés:
Egy serpenyőben megpirítjuk a szalonnát, majd üvegesre pároljuk rajta a vöröshagymát. Hozzáadjuk a zöldbabot, a fokhagymát, megsózzuk, és felforrósítjuk. Ha már sziszeg, kis lángon pároljuk tovább kb. 1 óráig, míg a zöldbab meg nem puhul. A bab tetejére tehetünk sózott, füstölt húst vagy szalonnát, és egész, meghámozott krumplikat. Meccs előtt ilyet nem főzünk!

SZILVAKOMPÓT, AHOGY ZOLIKA SZERETI

Hozzávalók:
4 kg nem teljesen érett, kemény szilva
1 vaníliarúd
csipetnyi reszelt citromhéj
1 kk. őrölt gyömbér
fahéj (üvegenként 1 db)
szegfűszeg (üvegenként 1 db)
60 dkg cukor
1,5 liter víz
szalicil
    

Elkészítés:    
Szirupot készítünk: a vízbe tesszük a cukrot, a vaníliarudat, a reszelt citromhéjat, az őrölt gyömbért, majd felforraljuk. A szilvát kimagozzuk, félbevágjuk, majd a szirupba tesszük, és újraforrásig főzzük. Ezután a gyümölcsöket átszedjük a megtisztított és lecsöpögtetett üvegekbe. Minden üvegbe teszünk egy darab fahéjat és egy szegfűszeget. A szirupot újra felforraljuk, belekeverjük a szalicilt, majd a gyümölcsökre töltjük úgy, hogy teljesen ellepje. Az üvegeket azonnal lezárjuk, és legközelebb csak akkor nyitjuk fel, ha gyomorbántalmat óhajtjuk csillapítani a lével. A gyümölcs orvoslási szempontból csupán haszontalan mellékterméknek tekintendő. Mégse öntsük a szemetesbe: egészségeseknek remek szilvásgombóc készülhet belőle.

(Czibor Zoltán nagymamájának háztartási könyvéből)
(Részlet Cserna-Szabó András és Darida Benedek Jaj a legyőzötteknek… című könyvéből)

Kapcsolódó anyagok

Cserna-Szabó András netnaplói a Literán

Legjobb Könyvek Nőknek

Az egyik legnagyobb ajándék, amit egy nő kaphat, az olvasás élménye. A kifejezetten nők számára írt könyvek óriási forrást jelentenek az önismeret, az inspiráció és az élet különböző aspektusainak megértéséhez. A "legjobb női könyvek" kifejezés mögött olyan könyvek gazdag és változatos könyvtára húzódik meg, amelyek megérintik a női lélek mélységeit, és arra inspirálnak bennünket, hogy a önmagunk legjobb verzióját hozzuk elő.

Rengeteg mű ebben a témában például egyedülálló utazásra visz minket az identitás és az önkifejezés világába. Több könyv pedig egy olyan nő történetét mesélik el, aki a világ különböző részein újra felfedezi önmagát. A legjobb női könyvek azok, amelyek képesek bemutatni a nők tapasztalatainak sokszínűségét és összetettségét, ugyanakkor inspiráló és megnyugtató üzeneteket közvetítenek. Az ilyen könyvek lehetnek regények, memoárok, pszichológiai kötetek vagy önismereti útikönyvek, amelyek mind hozzájárulnak a nők életének mélyebb megértéséhez és gazdagításához. E könyvek olvasásával a nők sokat tanulhatnak önmagukról, kapcsolataikról és a világról. Megérthetik saját érzéseiket, vágyaikat és álmaikat, és megerősödhetnek abban a tudatban, hogy nincsenek egyedül az útjukon. A legjobb könyveket nemcsak élvezetes olvasni, hanem életünk társává válnak, és segítenek abban, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból és a világból.

Életünk során számos nehézséggel és döntéssel szembesülünk, és gyakran nehéz megérteni önmagunkat és a bennünket vezérlő érzelmeket. Ezért fontos, hogy olyan könyveket olvassunk, amelyek segítenek jobban megismerni önmagunkat. Ezek a könyvek segíthetnek feltárni olyan belső gondolatokat, érzéseket és vágyakat, amelyeket nem mindig könnyű szavakkal kifejezni. Ha jobban megértjük önmagunkat, képessé válunk arra, hogy hatékonyabban kezeljük az élet kihívásait, erősítsük a másokkal való kapcsolatainkat, és valóban teljes életet éljünk. Ezek a könyvek lehetővé teszik számunkra, hogy mélyebb szinten kapcsolódjunk saját érzéseinkhez és tapasztalatainkhoz, így segítve, hogy valóban tartalmas és boldog életet éljünk.


Finy Petra: Akkor is

A 40 éves Sára tanárnő történetét meséli el. Két gyerek, kiszámítható munka, tökéletes házasság - legalábbis a főhősnő ezt hitte. Ám egy nap a férje összecsomagol. A főhősnő sokféle érdekeltségű nő: egy túlérzékeny anya, két koraérett gyerek, barátok, akik egyben kollégák is, egy mogorva szomszéd és egy férfi, aki kómában fekszik a kórházban, és soha nem beszélt vele, csak könyveket olvasott neki. A regény stílusa könnyed, helyenként nagyon fanyar és őszinte, annak ellenére, hogy egy nehéz sorsú nő sorsát ábrázolja. Kötelező darab a könyvespolcra!


Gurubi Ágnes: Szív utcájában

A történet a nagymama életének krónikája körül forog, de a regény narrátora nem teljesen a szerző. Ági laza határvonalat húz a valóság és a fikció között, és nemcsak saját családi történetével szembesül, hanem több generáció tükre is. A fő motívum egy zsidó család menekülése és az azt követő események, de ez nem holokausztregény, hiszen egy anya és lánya felnőtté válásának története származástól függetlenül érvényes.


Tompa Andrea: Haza

Főhőse olyan útra indul, amely nemcsak az otthon és a haza fogalmát tárja fel, hanem közelebb hozza őt önmagához is. A regény cselekmény helyett inkább a főhős belső útját írja le, amelyet életének és döntései megértése utal. A regényben egy nagyon találó gondolat is helyet kapott: „Elmenni lehet, de visszatérés nincs. Nincs visszatérés tehát, csak a kudarc tér vissza.” Ezek a szavak kiterjeszthetők az élet egészére. Az emberek nem tudják megváltoztatni múltbeli döntéseiket, ezért az elfogadás és a megbékélés az idő előrehaladtával egyre fontosabbá válik. Tompa Andrea regénye tehát nemcsak az otthon és a haza fogalmát járja körül, hanem a sors és a saját döntések elfogadását, valamint a visszafordíthatatlan idővel való megbékélést is. A főhősnő ezen utazása arra ösztönzi az olvasót, hogy elgondolkodjon saját életének kihívásain, és azon, hogyan lehet elfogadni azt, amin már nem lehet változtatni.


Bakos Gyöngyi: Nyolcszáz utcán járva

A regényként olvasható novellagyűjtemény egy filmkritikus önismereti, kalandos, apátlan és bátor, őszinte szexualitással teli utazása. Az olvasót nem egy, hanem több útra is elviszi, helyszínek, emberek és események váltják egymást. A szövegben a stroboszkópikusan felvillanó események mögött egy fiatal nő benyomásai, reflexiói és belső monológjai állnak, értelmezve a vadul galoppozó eseményeket.


Péntek Orsolya: Hóesés Rómában

Két nő sorsa tárul fel 1951 és 2020 között. Ebben a regényben a főszereplők alig ejtenek ki egy szót. A szavak önmagukban nem elegendőek érzéseik megértéséhez vagy közvetítéséhez. A lírai képek és benyomások azonban értelmezik az eseményeket, bár nem a megszokott racionális módon. Péntek Orsolya könyvében a hallgatag és zárkózott szereplők helyett az utcák, a tájak, sőt a kanálra ragadt lekvár íze is mesél. A regény nemcsak mesél, hanem az érzelmek és benyomások kifinomult leírásán keresztül mélyen belemerül a két nő életébe és belső világába.


Virginia Woolf: Egy saját szoba

Az irodalmi világban élő nők helyzetét elemzi a 20. század elején, kifejtve, hogy mire van szüksége a nőknek a szellemi függetlenséghez és a művészi kifejezéshez. A könyv filozofikus és történelmi utalásokkal gazdagított, ráadásul üde színfoltja az akkoriban férfiak uralta irodalmi világnak.


Chimamanda Ngozi Adichie: Mindannyian feministák vagyunk

Esszéje egy rövid, mégis hatásos mű, amely a feminizmus modern értelmezését tárgyalja, arra ösztönözve olvasóit, hogy gondolkodjanak el a nemek közötti egyenlőség fontosságán és a társadalmi szerepek átalakításának szükségességén. Adichie éleslátása és közvetlen stílusa révén képes megragadni az olvasó figyelmét, és arra készteti, hogy újragondolja a nemi szerepekkel kapcsolatos saját előítéleteit.Margaret Atwood: A Szolgálólány meséje

Olyan jövőképet fest, ahol a nők szabadságát drasztikusan korlátozzák, és szinte teljesen az uralkodó rendszer kiszolgálóivá válnak. Atwood mélyreható karakterábrázolása és a társadalomkritikai elemek ötvözete izgalmas olvasmányt biztosít, amely elgondolkodtatja az olvasót a jelenkor társadalmi dinamikáiról és a szabadság értékéről.Maya Angelou: Én tudom, miért szabad a madár a kalitkában

Maya Angelou önéletrajzi műve egy erőteljes és megindító történet az önazonosság kereséséről, a rasszizmus és a nemi megkülönböztetés legyőzéséről. Angelou lírai prózája és őszinte hangvételű elbeszélése a személyes küzdelmek és győzelmek univerzális történetévé varázsolja a könyvet.


A legjobb könyvek nőknek különböző perspektívákból közelítik meg a női tapasztalatokat, és kiváló olvasmányt nyújtanak azok számára, akik mélyebb betekintést szeretnének nyerni a hölgyek életét érintő kihívásokba és győzelmekbe. Minden mű más és más stílusban és hangnemben szólal meg, de közös bennük a mély emberi érzések és társadalmi kérdések iránti elkötelezettség.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.

...
Zöld

A szerzetes, aki megalkotta a középkori Google Earth-öt

Fra Mauro, a velencei laikus testvér az addigi történelem legrészletesebb térképét készítette el az 1450-es években. Csettintenének rá a Google Earth tervezői is.

...
Zöld

Vajon tudod a választ 3 egyszerű kérdésre a pedofíliáról és a gyerekek elleni erőszakról?

A cikkben könyveket is találsz a Hintalovon ajánlásával!