5 izgalmas könyv a kortárs szerb irodalomból

.konyvesblog. | 2018. április 18. |

kblog_kblokkfejlec_1_1_2_21.jpg

Az utóbbi napokban elárultuk, hogy milyen magyar és külföldi könyvekre érdemes lecsapni a Könyvfesztiválon. Mivel az idei díszvendég ország Szerbia lesz, most megmutatjuk azt is, hogy a kortárs szerb irodalom újdonságaiból mi mindent érdemes elolvasni. 

Svetislav Basara: A merénylet angyala 

Svetislav Basara: A merénylet angyala

Fordította: Juhász Attila, Forum Könyvkiadó, 2017, 222 oldal, 2000 HUF

 

A bulvár szappanopera-áriaként meghatározott könyvben Ferenc Ferdinánd képzelt emlékiratait olvashatjuk. A halott koronaherceg túlvilági titkárának diktálja le véleményét a szarajevói merénylet okairól és az egész világot érintő, súlyos következményeiről. Svetislav Basara az Újvidéken igen népszerű szerző, aki ebben a történetben teljesen újraértelmezi az első világháborút kiváltó eseménysort és kifigurázza azokat a történelmi sztereotípiákat is, amelyek az utóbbi száz évben a köztudatba ivódtak. Az ironikus hangvételű regény azonban nem csak a történelemírás értelmetlenségéről, hanem a nacionalizmus romboló hatásáról is szól. 

Dragan Velikić: A nyomolvasó

Dragan Velikić: A nyomolvasó

Fordította: Bognár Antal, Geopen Kiadó, 2018, 260 oldal, 3999 HUF

 

A kortárs szerb irodalom ikonikus alakjának új regényének középpontjában az emlékezés témája áll. Az első világháború kitörésével kezdődő történet különös, bensőséges vallomás, amely egy anya életét beszéli el gyerekkorától kezdve egészen a haláláig. Az regény narrátora egy hatvan év körüli férfi – a szerző alteregója –, aki épp Budapesten van, amikor eljut hozzá édesanyja halálhíre. A tragédia feldolgozása közben felidézi a múlt emlékeit és a család történetét. Dragan Velikić könyve körbejárja a huszadik század legfontosabb helyszíneit és eseményeit, és reflektál a korszakhatárokat jelző fordulatokra, köztük Jugoszlávia felbomlására is.

Radoslav Petković: A halál tökéletes emlékezete

Radoslav Petković: A halál tökéletes emlékezete

Jelenkor Kiadó, 2017, 618 oldal, 2990 HUF

 

Radoslav Petković négy évtizeden átívelő történelmi regényében Kelet és Nyugat kapcsolódásának sajátos történelmi pillanata tárul fel. A cselekmény négy kamaszról szól, akik a pogány istenekhez könyörögnek, hogy Konstantinápolyt ne tudják elfoglalni a törökök. A könyv a hatalmi harcok mellett reflektál a kultúrák és vallások különbségére, megjelenik például az ortodoxia és a pápaság viszonya, de szó esik a  lélekvándorlás tanáról és különböző pogány hiedelmekről is. A Bizánci Birodalom utolsó pillanatairól szóló regény egyik következtetése, hogy bár mind azt szeretnék, hogy a történelem ne ismételhesse meg önmagát, olykor mégis több idő kell ahhoz, hogy az emberek megértsék a múlt tanulságait.  

Jelena Lengold: Vásári mutatványos 

Jelena Lengold: Vásári mutatványos

Fordította: Orovec Krisztina, Magvető Könyvkiadó, 2018, 178 oldal, 2499 HUF

 

Az Európai Unió Irodalmi Díjas írójaként fog bemutatkozni a Könyvfesztiválon Jelena Lengold, akinek Vásári mutatványos című novellagyűjteményét mutatják be. A különös könyv testi és lelki boldogságot kereső emberekről szól, s közben kiforgatja a történetmesélés hagyományait. „Nincs megfelelő pillanat arra, hogy elkezdjem ezt a történetet. Mind egyformán rossznak s ugyanakkor jónak is tűnik. Lehetetlen lenne az eseményeket lineáris sorrendben elmondani, mert az idő néha körkörös folyamat. Úgy érzem, újra és újra megtörténik az, ami már egyszer megtörtént, ugyanolyan értelmetlen képlet szerint, s nem tudom befolyásolni ezt az egészet” - írja az író a Zuhanás című novellában. A Szerbia városi, Nyugatra figyelő világát felvillantó szövegek főként a férfi-nő kapcsolatról és a a választásaink következményeiről szólnak. 

Milovan Danojlić: Levelek Amerikába

Milovan Danojlić: Levelek Amrikába

Fordította: Szilágyi Károly, Forum Könyvkiadó, 2017, 240 oldal, 2000 HUF

 

Milovan Danojlić tavaly év végén megjelent levélregénye, a Levelek Amerikába egy kedves bosnyák mese, amely két vízimolnárról szól. Az egyik vízimolnár muzulmán, a másik keresztény. Egyszer csak elterjed a hír, hogy háború lesz, így mindketten eldöntik, hogy elrejtik a vagyonukat. Egymástól függetlenül eszükbe jut egy odvas fa, s előbb az egyik, majd a másik dugja el benne a pénzét. Mindezzel csak a háború után szembesülnek, amikor a kincsüket keresve összetalálkoznak a fánál. Az elrejtett dukátjaikat végül mindketten megtalálják, ezért megörülnek, összeölelkeznek és barátságot kötnek. A könyv ezzel az idilli, képtelenségnek tűnő történettel hívja fel a figyelmet a térség konfliktusaira és nemzetiségek közötti fölösleges acsarkodásra.  

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.