Harry Potter-kritikájával bántotta meg a rajongókat Gary Oldman, most menteni próbálja a helyzetet

Harry Potter-kritikájával bántotta meg a rajongókat Gary Oldman, most menteni próbálja a helyzetet

Tegye fel a kezét, akinek Sirius Black volt az egyik kedvenc karaktere a Harry Potter-regényekben és filmekben egyaránt. És ki ütközött meg Gary Oldman kritikáján?

sa | 2024. május 24. |

A fenti kérdésre valószínűleg sok kéz lendülne a magasba, Sirius Black ugyanis a Harry Potter-univerzum egyik legnépszerűbb szereplője. Ami persze annyira nem meglepő, tekintve, hogy mennyire vagány és milyen tragikus hős: Harry keresztapja, a szülei iskoláskori barátja, akit tévedésből zártak a legszörnyűbb börtönbe. És ez még csak az a pont a történetében, amikor megismerjük.

Az már viszont meglepő volt, amikor a Siriust a vásznon életre keltő Gary Oldman azzal jellemezte a saját – nem mellesleg szintén közönségkedvenc – alakítását a filmekben, hogy az: 

„középszerű”.

Ha mások lettek volna a körülmények...

A rajongókat többé-kevésbé megbántó kijelentés nem maradt következmények nélkül, mert még Cannes-ban is erről kérdezték a színészt.

Oldman szerdán Paolo Sorrentino Parthenope című filmjének sajtótájékoztatóján azt mondta: „Nem akarok megsérteni senkit, aki rajong a Harry Potter-filmekért és a szeretett karakterért. Azt akartam mondani, hogy 

szerintem minden művész, színész, festő hiperkritikus a saját munkájával szemben.

Ha nem, és elégedett lennék azzal, amit csinálok, az számomra a véget jelentené.”

Megpróbálta tisztázni, hogy mire gondolt korábban: „A (Harry Potter)-regények körül akkora titkolózás ment, hét lakat alatt tartották őket! Ha elolvashattam volna mind az öt könyvet és láttam volna a karakter ívét, talán máshogy álltam volna hozzá.”

„Amikor elkezdtem a Harry Pottert, egyetlen könyvhöz fértem hozzá (Harry Potter és az azkabani fogoly – a szerk.)” – mondta, és ismét hangsúlyozta, hogy azt kívánja, bárcsak mások lettek volna a körülmények, és senkit sem akart megbántani, aki szerette a filmet.

Alan Rickman más elbírálás alá esett

Talán, mert a történet előrehaladtával a Rickman alakította Piton professzornak egyre fontosabb a szerepe és a jelentősége – mindenesetre Rowling neki előre elmondta, mi lesz a szereplő sorsa és mi derül ki róla később.

Sőt, sokáig Rickman volt az egyetlen, aki tudta Piton háttértöténetét. Erről maga Rowling mesélt a szerzői oldalára készült interjúban nemrég.

J.K. Rowling elmesélte, hogyan árulta el Alan Rickmannek Piton titkát
J.K. Rowling elmesélte, hogyan árulta el Alan Rickmannek Piton titkát

Sokáig a színész volt az egyetlen, aki tudta, milyen háttértörténetet írt J. K. Rowling Pitonnak.

Tovább olvasok

(Hollywood Reporter)

Nyitókép: Warner Bros./InterCom

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.