Titkok szigete - Megdolgoztat és szórakoztat

.konyvesblog. | 2018. október 26. |

titkok_szigete_borito.jpg

Októberben a Szívünk rajta programban Helen és Ian Friel Titkok szigete című kötete lett a hónap könyve. Már az alcímből kiderül (Kalandjáték zseniális fejtörőkkel), hogy nem egy hétköznapi mesekönyvvel van dolgunk.

Helen Friel és Ian Friel: Titkok szigete - Kalandjáték zseniális fejtörőkkel

Fordította: Nyuli Kinga, Scolar Kiadó, 2018, 62 oldal, 3999 HUF

 

A szerzőpáros egy apa-lánya alkotópárost takar: a londoni Helen Friel szabadúszó papírművész és illusztrátor, édesapja, Ian, pedig sokáig múzeumoknál dolgozott, majd jó tíz éve ő is a szabadúszásra váltott: több, a tengerészet történetével foglalkozó könyv fűződik a nevéhez, és társszerzője a napóleoni háborúk alatt játszódó Billy Bow című musicalnek. A Titkok szigete az első gyerekkönyve, melyet ráadásul rögtön lányával jegyez.

titkokszigete1.JPG

A munkamegosztás egyszerű volt: a könyvben megjelenő és megoldandó fejtörők Helentől származtak, viszont a történetet és a szereplőket közösen fejlesztették. Ian különösen a könyvben megjelenő újságcikkek írását meg bolondos márkanevek kitalálását élvezte. Az alapsztori szerint az olvasónak meg kell mentenie a Hoakes-szigetet, melynek tulajdonosa, Henry, egyik napról a másikra nyomtalanul eltűnt. Csak egy jegyzetfüzetet hagyott maga után, melynek a lapjai ráadásul összekeveredtek, mert a sztori szerint Henry összevissza írt bele, az üres oldalakra pedig az olvasót végigvezető Rita („egy kicsit sem hangyás hangyász”) jegyezte le az emlékiratait. Mindenesetre a fejtörők megoldásával – miközben beutazzuk a szigetet és megismerkedünk az ottani beszélő állatokkal – egyre közelebb kerülünk a rejtély felfedéséhez is; ebben segít egy kihajtogatható térkép és egy vöröslencsés nagyító is, amellyel rábukkanhatunk a titkos jelekre.

titkokszigete2.JPG
A hónap értékelője, D. Tóth Kriszta a következőket mondta a könyvről: „Ez a kiadvány úgy veszi föl a versenyt az alfa- és Z-generációs gyerekeinkre zúduló digitális ingercunamival, hogy közben nem erőlködik. Játszik veled, megmozgatja az elmét, kényezteti a szemet, és mindemellett szórakoztat.”

A kötet brit kiadója készített egy videót is, érdemes belepillantani:

Follow the clues, solve the puzzles, save #HoakesIsland from Laurence King Publishing on Vimeo.

 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.