Szívünk rajta: szerethető rémmese, mágiakönyv és egy mesés útikalauz a matricások között

.konyvesblog. | 2019. szeptember 27. |

Szeptemberben Nagy Diána Babageometria - Minták című kötete lett a hónap könyve (a hónap értékelőjével, Bényei Judittal, a MOME docensével ITT interjúztunk), ezenkívül pedig matricát kapott még három kötet.

Tania del Rio: 13. Warren és a Mindent-Látó-Szem

Tania del Rio: 13. Warren és a Mindent-Látó-Szem

Fordította: Ruff Orsolya, Vivandra, 2019, 218 oldal, 3990 HUF

 

Tania del Rio meséjében a címszereplő Warren a családjáról elnevezett szállodában él, ahol egy személyben ő a londiner, az inas, a gondnok és a kifutófiú. Mindennapjait alaposan megkeseríti kiállhatatlan nagynénje, a helyzet pedig egyre kilátástalanabbnak tűnik, amikor egy kisebb seregnyi fura figura bukkan fel a szálló falai között. Mindenki egyet akar: megtalálni a Mindent-Látó-Szemet. A szálloda minden zuga valamilyen titkot rejt, és Warren versenyt fut az idővel – és a többiekkel is –, hogy megfejtse őket. Bényei Judit szerethető rémmeseként definiálta a kötetet, amelyben az illusztrációk – Will Staehle munkája – szervesen illeszkednek a szöveghez.

Neil Patrick Harris: A különc varázsló

Neil Patrick Harris: A különc varázsló

Fordította: Bozai Ágota, Maxim Könyvkiadó, 2018, 240 oldal, 2499 HUF

 

Neil Patrick Harrist a legtöbben talán az Így jártam anyátokkal című sitcomból ismerik, holott sok területen aktív, és nem megy a szomszédba egy kis bűvészkedésért sem. Ezek után annyira nem meglepő, hogy első, gyerekeknek szánt könyvében is nagy szerepet kap a mágia. Főhőse egy Carter nevű fiú, akit a nagybátyja nevel; utóbbi egy személyben tolvaj és szemfényvesztő. Carter hamarosan önállósítja magát, ám képességeit nem az emberek megrövidítésére használja, hanem arra, hogy társaival meghiúsítson egy gonosz tervet. „A mű sok jó regényt emlékét felvillantja, Dickens világát és Harry Potterét, annak ellenére, hogy egyik mélységére sem törekszik. Ezt feledteti a rejtvényfejtés öröme és a varázslatos bűvésztrükkök, amiket játszva sajátíthatunk el olvasás közben” – mondta róla Bényei Judit.

Tittel Kinga: A Várnegyed titkai

Tittel Kinga: A Várnegyed titkai

Kolibri Gyerekkönyvkiadó, 2019, 166 oldal, 2499 HUF

 

Tittel Kinga a Mesélő Budapest című kötettel már bebizonyította, hogy gyerekekkel is nagyon jó móka lehet a városnézés, hiszen a régi épületek, kapualjak, utcák és terek rengeteg olyan érdekességet rejtenek, amelyek felfedezése élmény lehet az egész család számára. A Mesélő Budapest zsebkönyvsorozatának első kötete – ahogy a címe is mutatja – kimondottan a Várnegyedre fókuszál, érthetően és szórakoztatóan navigálja végig a látogatókat a zegzugos utcákon, a várfal tetején vagy a királyi palota kertjében. Bényei Judit ezt mondta róla: „A ma megszokott, sűrített információt közlő, enciklopédia szócikk-szerűen megírt rövid ismertetők nem válnak nehézkessé, mert rengeteg érdekesség és hasznos, átfogóbb tudásmorzsa tarkítja a helyszínek és épületek ismertetését”. A kötetet Kecskés Judit illusztrálta.