Szívünk rajta gyerek d:book

Szívünk rajta: macskás és nyomozós könyv is matricát kapott decemberben

.konyvesblog. | 2019. december 17. |

Decemberben Michael Ende és Wieland Freund meseregénye lett a kiemelt könyv (a szerkesztővel és a fordítóval ITT interjúztunk), viszont ebben a hónapban további négy kötet kapott még Szívünk rajta-matricát. Mutatjuk őket.

Marék Veronika: Alfa bácsi titka

Marék Veronika: Alfa bácsi titka, ill.: Baranyai (b) András

Pozsonyi Pagony, 2019, 96 oldal, 2990 HUF

 

Marék Veronika tényleg az az alkotó a kortárs gyerekirodalomban, akinek művein – túlzás nélkül – generációk nőttek fel. A könyvek mellett rengeteg meséje jelent meg az évek során különböző lapokban, magazinokban, a Pozsonyi Pagony pedig pár éve ezeket összegyűjtötte, és rendhagyó módon kortárs illusztrátorok rajzaival adta ki őket. Az Alfa bácsi titka című kötet címadó története egy pesti bérházban játszódik, ahol a gyerekek egy beköltöző idős úrra figyelnek fel. Mivel a gyanús jelek száma egyre szaporodik, a gyerekek nyomozásba kezdenek, amely eléggé meglepő eredménnyel zárul. A kötet meséi főleg az ovis-kisiskolás korosztálynak szólnak, ideálisak esti mesére és önálló olvasásra is. A könyvet Baranyai (b) András illusztrálta.

Bíró Zsófia: A macska mondja meg!

Bíró Zsófia: A macska mondja meg!, ill.: Rátkai Kornél

BOOOK KIADÓ KFT, 2019, 78 oldal, 3490 HUF

 

Bíró Zsófia sok év kihagyás után jelentkezett új könyvvel (az okokról ebben az interjúnkban mesélt), viszont ezúttal sem távolodott el túlságosan a gasztronómia világától. A macska mondja meg! című meseregény nem titkolt célja, hogy tudatosabb étkezésre sarkallja a gyerekeket és a felnőtteket is, viszont nem kell dörgedelmes tanításra és kinyilatkoztatásra számítani, Bíró Zsófia ugyanis mindezt kimondottan lendületesen és viccesen teszi. A meséjének egy Marci nevű kisfiú a hőse, akinek ételallergiáján Rettenetes Ivánka nevű macskája segítene. Ehhez szüksége van a környékbeli macskabanda és egy szupernagyi hathatós támogatására is. A könyvet Rátkai Kornél illusztrálta.

Mike Barfield: Nyomozás a kémiai elemek után

Mike Barfield: Nyomozás a kémiai elemek után, ill.: Lauren Humphrey

Fordította: Nyuli Kinga, Scolar Kiadó, 2019, 64 oldal, 4699 HUF

 

A gyerekek általában hetedik osztályban kezdenek behatóbban ismerkedni a kémiával, viszont ezt a könyvet bátran egy fiatalabb gyerek kezébe is nyomhatjuk. Egyrészt teljesen világosan és érthetően mutatja be a kémiai elemeket, másrészt az egész vegyi alapú ismerkedést a szerző egy nyomozásba ágyazta, ami még azoknak is kedvet csinálhat, akik kezdetben talán kicsit jobban ódzkodnak a kémiától. Bevezetésre, gyakorlásra, böngészésre mindenképp ajánlott.

Katie Viggers: Mackók könyve 

Katie Viggers: Mackók könyve

Fordította: Sziklai István, Geopen Kiadó, 2019, 32 oldal, 3490 HUF

 

Nagyjából minden gyerek életében eljön az az időszak, amelyet teljesen meghatároz a természettudományi kíváncsiság, csak valakinek ezt az űrt a dinók, másnak meg mondjuk a medvék töltik ki. Nekik (is) íródott ez a kötet, amelyben nyolc különböző medvefajt vonultat fel Katie Viggers. A könyv nyilvánvalóan nem törekszik teljességre, mégis rengeteg érdekességgel szolgál, az pedig már csak a hab a tortán, hogy egyszer-kétszer elolvasva a felnőttek is joggal bízhatnak benne, hogy soha többet nem lehet őket zavarba hozni a medvetémában.