Az észt Anti Saar szerencsére nem felejtett el rácsodálkozni a világra

.konyvesblog. | 2018. november 27. |

Az Így mennek nálunk a dolgok című  észt mesekönyv lett ebben a hónapban a Szívünk rajta kiemelt könyve, amely egy kisgyerek perspektívájából mutatja be egy család hétköznapi életét. Szerzője, Anti Saar 1980-ban született, jelenleg az észtországi Tartuban él: franciából fordít és gyerekkönyveket ír, emellett pedig játékokat is tervez. Az Így mennek nálunk a dolgok című kötetéért 2013-ban az Észt Gyerekirodalmi Központ az év legkülönlegesebb gyerekkönyvének járó díjjal tüntette ki, a könyv pedig azóta több nyelven is megjelent.

Anti Saar: Így mennek nálunk a dolgok

Fordította: Patat Bence, Cser Kiadó, 2018, 136 oldal, 2995 HUF

 

Magyar kiadója Janikovszky Éva világához hasonlította könyveit, és valóban mindkét szerzőre jellemző az a fajta keresetlenség, amellyel egy gyerek teljesen új megvilágításba tud helyezni olyan dolgokat, amik egy felnőttnek már fel sem tűnnek. Korábban ezt írtuk a könyvről:

„Saar (…) azt tudja, amit nagyon kevesen, képes lemenni abba a gyerekpózba, amit a többség a kamaszkorba lépve teljesen maga mögött akar tudni. Emiatt van aztán az, hogy egy idő után a felnőttek többsége teljesen el is felejti, milyen volt rácsodálkozni a leghétköznapibb történésekre is. Még szerencse, hogy vannak, akik emlékeznek rá.”

A hónap értékelője, Szinetár Dóra igazi családi olvasmánynak nevezte a könyvet, kiemelve, hogy hőse, a Villu nevű kisfiú szemén keresztül egy igazán szerethető, és megismerésére ösztönző világot ismerhetnek meg a gyerekek.

Mutatunk egy oldalpárt belőle: