A Panodyssey a már bizonyított szerzőknek is értő, szakmai visszajelzéseket kínál
Vass Norbert

A Panodyssey a már bizonyított szerzőknek is értő, szakmai visszajelzéseket kínál

panodyssey mastercard mastercard_alkotótárs margófeszt margófeszt2023

Nyolc, már kötettel rendelkező, friss kéziratukon dolgozó fiatal alkotó gyűlt össze csütörtök délután a Páhoki Kapo(l)cs Alkotóházban, a zalai vármegyei Alsópáhokon. A Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíj 2023-as rövidlistájára került szerzőknek Borda Réka, a Panodyssey nagykövete mutatta be az értő olvasókat, szakmai közeget, valamint potenciális fordítókat ígérő platform működését, illetve az általa kínált lehetőségeket.

„Én írás közben szoktam írni” – fedte fel a titkát a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíj idei egyik shortlistese, Mohácsi Balázs. Ilyen az, amikor egy- vagy kétkötetes, az irodalomban már megméretett és nevet szerzett szerzők őszintén beszélnek egymás előtt a készülő kézirataikkal kapcsolatos dilemmáikról, elakadásaikról.

De vajon mi történik akkor, amikor gellert kapnak a kézirataik, amikor a határidő sem az igazi múzsa nekik, és mit kínálhat számukra a Panodyssey felülete?

Mindenekelőtt – fejtette ki az alsópáhoki alkotóházban, a Mastercard - Alkotótárs idei tízes listájára került szerzőknek Borda Réka  – értő olvasókat és fontos visszajelzésekkel, hosszútávú belátásokkal szolgáló szakmai közeget.

-

Borda Réka a tavalyi évben figyelt fel a szerinte a Facebookhoz, az Instagramhoz vagy a LinkedInhez hasonló, ám kimondottan szerzőknek szóló platformra, amikor Závada Péter és Moskát Anita voltak a felület hazai nagykövetei. Hálás volt a lehetőségért, hogy Kiss Tibor Noé mellett a 2023-as évben ő veheti át tőlük a stafétát, ami azzal is jár, hogy időről időre esszéket közöl a Könyves Magazin felületén. Foglalkoztatta ugyanis ez a forma, és mivel doktorandaként a kutatási témája is a tárgykultúrához köthető, úgy érezte, itt a lehetőség, hogy az értekező próza keretei között végre a tudományos nyelvezettől eltérő tónusban, olvasmányosan fogalmazza meg a témában a gondolatait.

-

Borda Réka felvezetőjét követően számos kérdés megfogalmazódott a Mastercard® - Alkotótárs alsópáhoki tábor résztvevőiben. Felmerültek etikai kérdések, és arról is szó esett, hogy mi számít egy költemény, novella vagy regény szempontjából ingoványos terepnek, illetve az írói blokkokhoz kötődő oldási módszerekkel kapcsolatban is kicserélték a szerzők a tapasztalataikat. Abban egyetértettek, hogy hasznos lehet egy, a folyóiratcentrikus irodalmi mezőhöz képest feltehetően más olvasókhoz eljutó felületen is megméretniük magukat, és abban sem volt a jelenlévők között vita, hogy

amennyiben fél év elteltével is meg tudja őket nevettetni a saját szövegük, akkor elégedett lehetnek vele.

A Panodyssey – zárult a jó hangulatú beszélgetés – lehetőséget kínál a különböző műnemekre jellemző megküzdési stratégiák megvitatására is. Mindezen felül pedig – amint Borda Réka kiemelte – számára amiatt is izgalmas időt tölteni a felületen, mert újabb és újabb tehetségek írói világát ismerheti meg. Egy már kötettel rendelkező, az oroszlánkörmeit megmutató szerzőnek ráadásul a Panodyssey abban is a segítségére lehet, hogy potenciális fordítókra találjon az oldalon.

Fotó: Valuska Gábor