Ők tízen kerültek a Panodyssey pályázatának rövidlistájára
Könyves Magazin

Ők tízen kerültek a Panodyssey pályázatának rövidlistájára

panodyssey panodyssey projekt pályázat shortlist döntősök moskát_anita závada_péter líra próza

Február 27-én, az esti átadón kiderül, kik a díjazottjai annak a nagysikerű pályázatnak, amelyet a nemzetközi program keretében hirdetett meg a Panodyssey és szakmai partnere, a Könyves Magazin. A Panodyssey nagykövetei, Moskát Anita és Závada Péter választották ki azokat, akik esélyesek a díjra, és ők döntenek a nyertesekről is.

A Panodyssey egy Franciaországból indult kezdeményezés, melynek fő célkitűzése egy közösségi oldal létrehozása: a felületen a felhasználóknak lehetőségük van saját szövegeik közvetlen publikálására és monetizálására. Arról, hogy hogyan működik a Panodyssey, hogy miért éri meg használni az íróknak és az olvasóknak is, ebben a cikkben írtunk alaposabban.

A Creative Room European Alliance konzorcium feladata, hogy a Panodysseyt Európa más részein is megismerjék. E nemzetközi program keretében több mint 9 európai ország különböző szervezetei működnek együtt. 2022 őszétől pedig, a Könyves Magazinnal szakmai partnerségben, Magyarországon is elindult a Panodyssey platform népszerűsítésére indított projekt.

Az együttműködés részeként a Panodyssey kreatív írói pályázatot írt ki, ami hatalmas sikerrel zárult. Olyan szerzők jelentkezését vártuk, akiknek kereskedelmi forgalomban még nem jelent meg kötete.

A január 31-i határidőig összesen 151 pályamunka érkezett a pályázatot szervező Könyves Magazinhoz.

A lírai tematikában 47-en, a prózaiban pedig 104-en neveztek.

A beküldött pályamunkák mindegyike elolvasható a Panodyssey oldalán.

A pályázatra a két alábbi témakörben lehetett jelentkezni:

Líra: "Hogy nem lesz felejthető propaganda a politikai költészet?" tematikában olyan három közéleti / politikai vers benyújtásával lehetett jelentkezni, amelyek a 2022-es év itthoni vagy nemzetközi eseményeire reflektálnak.

Próza: A pályázatra olyan spekulatív fikciós alkotásokat vártunk, amelyekben a szerzők a jelenről mondanak el valamit, ami most foglalkoztatja őket, amit aktuálisnak éreznek, és ahol a spekulatív elem közelebb visz a saját valóságunkhoz.

A pályázatok közül a Panodyssey nagykövetei, Moskát Anita és Závada Péter választották ki a tíz döntős pályamunkát. Közülük kerül ki a két nyertes is, akik a 150 ezer forintos jutalmon felül lehetőséget kapnak rá, hogy pályázatra benyújtott szövegeikkel ne csak a Könyves Magazin felületén mutatkozzanak be, hanem a nemzetközi színtéren is. 

A döntőbe jutott pályamunkákat, amelyek közül kategóriánként egy-egy nyertest díjazunk majd, a pályázók nevére kattintva tudod elolvasni.

A próza kategória döntősei:

Kiss Gabriella

Szepesi Kornél

Szerényi Tamás

Szirmai Panni

Vincze Bence

A líra kategória döntősei: 

Fancsali Kinga

Kupihár Rebeka

Máthé Zsolt András

Szűcs Anna Emília

Vajsenbek Péter