Valódi, brutális gyilkosság a Holtverseny alapja

Valuska László | 2015. május 02. |

Emlékeztek, hogy mennyire szerettük Totth Benedek Holtverseny című debütáló regényét? Nagyon, még az év végi listáinkra is felkerült. Podcastunkban inkább a túlzásokat hangsúlyozta a szerző, az Élet és irodalom friss számában viszont felfedik a történet háttereként szolgáló brutális gyilkosságot. 

Totth Benedek: Holtverseny

Magvető Könyvkiadó, 2014, 248 oldal, 2392 HUF

 

"2008. május 21-én két kaposvári gimnazista előre kitervelten és különös kegyetlenséggel megölte korábbi barátját, osztálytársát. Az elkövetőket három nappal később vették őrizetbe, és ők beismerték a bűncselekmény elkövetését"

- állítja Dr. Darvasi Szilvia Élet és irodalomban megjelent olvasói levelében, majd hozzáteszi, hogy a kritika, így egyébként mi is, elsiklott a legfontosabb inspiráció, a kaposvári kamaszgyilkosság mellett.

2009-ben született jogerős döntés: a két fiatalkorú 14-14 év börtönt kapott, vagyis idén leülik a büntetésük felét, három és fél év múlva szabadulhatnak.

Az elkövetők beismerő vallomást tettek, de nem volt valódi indítékuk. Egy hónapig készültek a gyilkosságra, nemcsak aprólékosan elterveztek mindent, de el is próbálták.

Miért ölték akkor meg társukat?

"Nagyon idegesítette őket a magatartása, tolakodónak vélték és egyetlen megoldásként a meggyilkolását tartották lehetségesnek".

"A kaposvári gyilkosság nem így történt. Totth Benedek regénye mégis segít megérteni, miért és hogyan történhetett" - állítja a szerző, és ez az olvasat igazán felkavaró, ha belegondolunk, hogy a regényben megjelenő szereplők és hátborzongató nihil ennyire konkrét eseményhez köthető.

Totth Benedek jelenleg Bodzsár Márkkal (Isteni műszak) dolgozik a Holtverseny forgatókönyvén, amit Mátyássy Áron rendez.