Vajon tényleg homoszexuális volt Albus Dumbledore?

Vajon tényleg homoszexuális volt Albus Dumbledore?

.konyvesblog. | 2019. március 21. |

dumbledore_1.jpg

Kép forrása

Már lassan 12 éve annak, hogy J.K. Rowling először beszélt arról, hogy Albus Percival Wulfric Brian Dumbledore, a Roxfort igazgatója homoszexuális. A Harry Potter írója 2007 októberében kezdte híresztelni – nem sokkal azelőtt, hogy az utolsó rész, a Halál ereklyéi megjelent –, hogy a fehérszakállú, félholdas szemüvegű professzor kamaszkorában szerelmes volt barátjába és későbbi riválisába, Gellert Grindelwaldba.

Abban az időben Rowling nyilatkozatára vegyes reakciók érkeztek: néhányan örültek, hogy éppen Dumbledore, az egyik kulcsfontosságú szereplő képviseli az LMBT-közösséget. Mások azt gondolták, hogy elég furcsa, hogy Rowling épp az utolsó rész megjelenése előtt fed fel ilyen híreket, miközben magukban a könyvekben erre semmilyen utalást nem tett soha.

Közben eltelt tíz év, de Dumbledore szexualitásának kérdése még ma is sokakat foglalkoztat. Mert bár a könyvsorozat 2007-ben, a filmek pedig 2011-ben érkeztek el a befejezéshez, a Potter-univerzum még ma is tágul, és persze Dumbledore figurája is ott rejlik a kiegészítő könyvekben, illetve filmekben (Harry Potter és az elátkozott gyermek, Legendás állatok és megfigyelésük). És közben végig ott lebeg a kérdés: számít egyáltalán bármit is, hogy mit mond Rowling az igazgató identitásáról, ha a szövegekben mindez semmilyen szinten nem jelenik meg?

Rowling ezen a héten azonban újra megnyitotta ezt a vitát, ugyanis egy interjúban megint szóba hozta Dumbledore szexualitását (a Grindelwald bűntetteinek DVD változatán). „Szenvedélyes, szerelemmel teli kapcsolat volt közöttük” – mondta. – „De ahogy minden kapcsolatban – legyen az hetero-, homoszexuális vagy akármilyen –, soha nem tudhatjuk igazán, mit érez a másik.” 

Soha ne csiklandozz meg egy alvó sárkányt - 37 érdekesség a Harry Potterről

Milyen játékban brillírozott iskolásként McGalagony professzor? Milyen jelenet forgatásáról kellett kiküldeni a Ront játszó Rupert Grintet, és ki az egyik valaha volt legjobb fiktív főgonosz Stephen King szerint? A Buzzfeed összegyűjtött 37 érdekességet a Harry Potterről, amit vagy tudtál, vagy most jól meglepődsz rajta. 1. Voldemort 1926.

Az Entertainment Weekly az újabb hírek kapcsán, összeszedte, hogy pontosan milyen állomások vezettek a Dumbledore-féle „coming out-hoz”:

2007 október: Rowling felfedi, hogy Dumbledore meleg

A szerző a Carnegie Hallban lépett fel, ahol rajongók kérdéseire is válaszolt, nem sokkal a Harry Potter és a Halál ereklyéi megjelenése után. Amikor megkérdezték tőle, hogy Dumbledore-ra vajon rátalált-e valaha a szerelem, akkor Rowling azt válaszolta: „Mindig úgy gondoltam Dumbledore-ra, mintha meleg lenne”. Aztán továbbszőtte a gondolatmenetet azzal, hogy ő azt képzelte, Dumbledore és Grindelwald kamaszként romantikus kapcsolatban voltak, csak aztán Grindelwald a sötét varázslatok felé fordult.

„Dumbledore szerelmes lett Grindelwaldba és ez is hozzátett ahhoz a horrorhoz, ami azután jött, hogy Grindelwald felfedte, ki is ő valójában.” Rowling akkor azt is elmondta a közönségnek, hogy a Harry Potter-filmek készítőit megkérte arra, hogy töröljenek egy olyan mondatot a Félvér herceg-filmből, amelyben Dumbledore megemlékezett egy lányról, akit valaha ismert.

2015 március: Rowling válaszolt egy rajongójának, aki azt állítja, soha nem látta Dumbledore-t melegnek

Évekkel később Rowling újra megismételte a Dumbledore szexuális irányultságára vonatkozó információkat különböző interjúkban és online is. Amikor egy rajongó a Twitteren azt pedzegette, hogy Dumbledore-t nem látja melegnek, akkor Rowling így reagált: „Talán azért, mert a melegek ugyanúgy néznek ki, mint az… emberek?”

2016 november: Rowling elhinti, hogy a Legendás állatokban fel fogja fedni Dumbledore szexualitását

Rowling a varázslók világába akkor tért vissza, amikor megírta a Legendás állatok és megfigyelésük című film forgatókönyvét. Az új történet sok-sok évvel Harry születése előtt játszódik. Még mielőtt kijött volna az első film, Rowling részt vett egy sajtótájékoztatón, ahol arról is beszélt, hogy a Legendás állatokban (amelyet ötrészesre terveztek) jobban feltárná a Dumbledore és Grindelwald közötti kapcsolatot.

„Nem mondhatok el mindent, amit szeretnék, mivel ez egy ötrészes sztori lesz, így sok mindent fel kell fedni ebből a kapcsolatból. Látni fogjuk Dumbledore-t mint problémás fiatalembert – nem mindig volt bölcs… Látni fogjuk az életének abban az időszakában, amikor formálódott” – mondta akkor, de direktben utalt arra is, hogy a Legendás állatok-filmekben meg fog jelenni Dumbledore szexualitása is.

2018 január: David Yates azt nyilatkozza, hogy a Legendás állatok második részében nem fog nyíltan megjelenni Dumbledore szexualitása

David Yates, a Legendás állatok-filmek rendezője egy interjúval okozott kisebb felbolydulást, amikor megosztotta, hogy a második részben, a Grindelwald bűntetteiben nem fog nyíltan megjelenni Dumbledore homoszexualitása. „De azt gondolom, minden rajongó tudja. Volt egy nagyon intenzív kapcsolat Grindelwald és közte, amikor fiatalok voltak.” Nem sokkal az interjú után Rowling a Twitteren azt kérte a rajongóktól, hogy ne ugorjanak elsőre, hanem vegyék tudomásul, hogy a Grindelwald egy ötrészes sorozat egyik epizódja.

Pár hónappal később a Dumbledore-t alakító színész, Jude Law is nyilatkozott a témában. „Éppen csak megismerkedünk Albusszal ebben a filmben, és nyilvánvalóan még sok minden ki fog derülni róla. Egy kicsit megtudunk a múltjáról a film elején, aztán a karakter és a kapcsolatai fokozatosan bomlanak ki, amit izgatottan várok. De nem fogunk mindent egyszerre felfedni.”

2019 március: Rowling azt állítja, hogy Dumbledore és Grindelwald kapcsolatának voltak szexuális dimenziói is

Rowling a Grindelwald bűntettei DVD változatán kommentálta újra a témát. Most épp azt mondta, hogy Dumbledore és Grindelwald között elképesztően intenzív szerelmi kapcsolat volt.

„A szexuális része engem nem nagyon érdekel – bár azt gondolom, hogy volt szexuális dimenziója is a kapcsolatuknak –, inkább az izgat, hogy mit éreztek egymás iránt, ami végső soron a legérdekesebb dolog az emberi kapcsolatokban.”

A lenyűgöző szerelmi történetet talán egy napon mi is viszont láthatjuk majd a filmvásznon.

Forrás: Entertainment Weekly

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.