Soha ne csiklandozz meg egy alvó sárkányt - 37 érdekesség a Harry Potterről

.konyvesblog. | 2017. január 06. |

giphy_16.gif

Milyen játékban brillírozott iskolásként McGalagony professzor? Milyen jelenet forgatásáról kellett kiküldeni a Ront játszó Rupert Grintet, és ki az egyik valaha volt legjobb fiktív főgonosz Stephen King szerint? A Buzzfeed összegyűjtött 37 érdekességet a Harry Potterről, amit vagy tudtál, vagy most jól meglepődsz rajta. 

1. Voldemort 1926. december 31-én született, vagyis 71 éves volt, amikor meghalt.

2. 6-2-4-4-2 – Arthur Weasley ezt a számot pötyögi be a telefonfülkébe, amivel Harry társaságában a Mágiaügyi Minisztériumba utazik. Ha bepötyögjük ezt egy hagyományos utcai telefonba, akkor az jön ki a számsorhoz rendelt betűkből, hogy MAGIC, vagyis mágia.

sub-buzz-20263-1475668192-1.jpg

3. A kviddics csak az európai varázslók és boszorkányok körében a legnépszerűbb sport, az amerikai kollégáik a quodpodot (kvodpod) preferálják. A csapatok 11 játékosból állnak, és egy erősen robbanékony labda megfelelő helyre juttatásával tudnak pontokat szerezni,

4. A King’s Cross 7½. vágányáról indul az a távolsági járat, amely megáll minden csak varázslók lakta európai faluban.

5. Rowling az egykori kémiatanáráról mintázta Piton professzort. Megdöbbentő a hasonlóság:

sub-buzz-17386-1475656272-4.jpg

6. A Roxfort után Hermione a Mágiaügyi Minisztérium Varázslény-Felügyeleti Főosztályán kezdett dolgozni, hogy minél több jogot szerezzen a házimanóknak és más varázslatos lényeknek, majd később a Varázsbűn-üldözési Főosztályra igazolt.

7. Harryből és Ronból is auror lett.

8. Harry hamar az Auror Parancsnokság feje lett, majd az egész Varázsbűn-üldözési Főosztály feje, és néha Sötét varázslatok kivédése órákat adott a Roxfortban.

9. Miután Ron otthagyta a minisztériumot, beszállt bátyjai szupersikeres üzletébe, a Weasley Varázsvicc Vállalatba.

10. Ginny Weasleyből profi kviddicsjátékos lett. Első gyermeke születése után a Reggeli Próféta sportrovatánál helyezkedett el.

11. Ginny és Harry gyerekei a Potter házaspár, Perselus Piton, Albus Dumbledore, Luna Lovegood és Sirius Black tiszteletére kapták a saját nevüket, így lettek Lily Luna, Albus Severus és James Sirius.

12. George Weasley Angelina Johnsont vette feleségül. Két gyerekük született, Fred és Roxanne.

sub-buzz-18208-1475575432-1.jpg

13. A Weasley ikrek születésnapja épp április elseje.

14. Ron, Harry és Hermione is kaptak saját csokibéka-kártyát. Ahogy Dumbledore, Ron is ezt könyvelte el élete legnagyobb sikerének.

15. Stephen King egy kézzel írt kritikában, amit a Harry Potter és a Főnix rendjéről írt az Entertainment Weeklynek, a legjobb fiktív gonosznak nevezte Dolores Umbridge-et Hannibal Lecter óta.

sub-buzz-19224-1475662208-1_1.jpg

16. A Roxfort mottója így hangzik: Draco dormiens nunquam titillandus. Az jelenti: Soha ne csiklandozz meg egy alvó sárkányt.

17. Dumbledore fiatalkorában abba a Gellert Grindelwaldba volt szerelmes, aki Voldemort előtt a legszörnyűbb sötét varázsló volt.

sub-buzz-945-1475665799-2.jpg

18. McGalagony professzor fiatal korában reménytelenül szerelmes volt egy mugliba, ezért Londonba menekült, és állást kapott a minisztérium Varázsbűn-üldözési Főosztályán.

19. Iskoláskorában McGalagony tehetséges kviddicsjátékos volt, ám egy ritka csúnya baleset után abbahagyta a játékot.

20. Harrynek és J.K. Rowlingnak ugyanazon a napon van a szülinapjuk, július 31-én.

21. A roxforti tanulmányait követően Luna Lovegood természettudós lett, és a munkája során találkozott Rolf Salmanderrel, akivel később összeházasodott. Rolf nagypapája Göthe Salmander volt, akit most A legendás állatok és megfigyelésük című filmben láthattok.

22. Miután összeházasodtak, Neville Longbottom és Hannah Abbott Londonba költöztek. Neville rövid ideig aurorként dolgozott, majd gyógynövénytan tanár lett Roxfortban. Hannah vette át a Foltozott Üst vezetését, a pár amúgy itt is élt.

23. Rowling a fiatal Hermionét többé-kevésbé magáról mintázta. A lány patrónusának is saját kedvenc állatát tette meg, a vidrát.

24. Ha az apján múlik, akkor Draco Malfoy a Durmstrang Intézet tanulója lett volna, ám az anyja nem akarta túl messzire küldeni a fiát.

25. J.K. Rowling az anyja halála után depressziós lett, ezt az érzést írta bele a dementorok figurájába.

26. Harry, Ron és Hermione 1991-ben kezdték el a sulit - Harry 1980-ban született, 11 éves volt tehát akkor.

27. A Harry Potter és a Tűz Serlegében van egy jelenet Dumbledore irodájában, amely egyértelmű utalást tartalmaz a Halál Ereklyéire. Ebben a professzor arról beszél, hogy sokáig kutatott valami után, amely fölött valószínűleg átsiklott, egy olyan apró részlet után, amely megmagyarázná, "miért történnek ezek a szörnyűségek", ám amikor közel került hozzá, az mindig elillant.

28. A Harry Potter és az azkabani fogoly forgatása előtt a rendező, Alfonso Cuarón arra kérte a három főszereplőt, hogy írjanak fogalmazást a karakterükről. Emma Watson 16 oldalt írt Hermionéről, Daniel Radcliffe 1 oldalt írt Harryről, Rupert Grint pedig egyetlen mondatot sem vetett papírra.

29. Ugyanennek a filmnek a végefőcímében egy szerelmi légyott szúrható ki. A baloldali sarkot figyeljétek:

30. Tom Feltont először Harry és Ron szerepére hallgatták meg, végül ő lett Draco Malfoy.

31. A Harry Potter és az azkabani fogoly forgatása közben be kellett varrni Tom Felton roxforti talárjának zsebeit, mert a színész örökké dugikaját csempészett be a jelenetek alatt.

32. Amikor a Harry Potter és a Halál Ereklyéi 2. horcruxos jelenetében Harry és Hermione megcsókolta egymást, Rupert Grintet ki kellett küldeni a forgatásról, mert nem tudta abbahagyni a vihogást.

33. Egy edinburgh-i temetőben van három sírkő, melyen Thomas Riddle, William McGonagall és Elizabeth Moodie neve áll, Rowling innen nevezte el szereplőit (a magyar fordításban Tom Riddle = Tom Denem; McGonagall = McGalagony; Moody = Mordon).

34. Mivel az olvasóknak problémát jelentett, hogyan kell kiejteni Hermione nevét, a Tűz Serlegébe Rowling beleírt egy jelenetet, amelyben a lány elmagyarázza azt Viktor Krumnak.

35. J.K. Rowling nemet mondott Michael Jacksonnak, aki musicalt akart a Harry Potterből.

36. Dumbledore professzor bal térde fölött van egy sebhely, amelynek alakja megegyezik a londoni metrótérképével.

37. J.K. Rowling sokáig úgy tervezte, hogy a legutolsó HP-könyvet a "scar" (sebhely, heg) szóval fejezi be. Végül mégis úgy döntött, hogy a zárómondat ez lesz: "Minden rendben volt körülötte."