Turi Tímea: Ady hihetetlen érzékenységgel írt az elemi kérdésekről [Ady100]

.konyvesblog. | 2019. január 27. |

turi_timi-9778_2.jpg

Fotó: Valuska Gábor

Száz éve, 1919. január 27-én hunyt el Ady Endre, a magyar irodalom kikerülhetetlen alakja. Költőket, írókat kértünk meg, hogy válasszák ki a kedvenc Ady-versüket és kommentálják döntésüket. Az ady100 címke alatt gyűjtjük a cikkeket. Mutatjuk, mit választott Turi Tímea.

A kedvenc versem Ady Endrétől Erdős Renée Jöttem hozzátok című verse, mióta Menyhért Anna írása felhívta rá a figyelmemet, hogy Erdős Renée verseinek önstilizáló retorikája hogyan hathatott Adyra, hogy az, amit Adyban szuverén hangnak gondolunk, milyen előképekből merített. „Jöttem hozzátok, messze idegenből / S magammal hoztam őserdők dalát. / Ismeretlen ég távol csillagfényét, / Nagy, különös virágok illatát”. A Jöttem hozzátok című kötettel egy időben jelent meg Ady Endre Az Illés szekerén című kötete, benne a mai szemmel nézve is érdekes A verselő asszonyok című vers, álljon akkor most ez kvázi kedvencemként:

Ady Endre: A verselő asszonyok

Nővéreim, verselő asszonyok,
Hogyan látjátok ti a Szépet?
Szebben kacag, hangosabban zokog
Tibennetek az élet?

Szerelem, szülés, lét és költözés:
Az élet-Sphynx, nem asszony mása?
Bizonyosan nagyobb megkönnyülés
Az asszonynak sírása.

Bizonyosan szebb az örömötök
S harc nélkül jobban mertek sírni.
Óh, áldott az az asszonyok között,
Aki verset tud írni.

1904-ben a Pesti Naplóban pedig így ír: „Jönnek a nők. [...] Érezni – hiában – az asszonyok tudnak igazán [...] Agyuk nagyszerű erők akkumulátora. Szemük éles. [...] És álmodni is csak ők tudnak, s nékik van idejük. [...] Igazi verseket ők tudnak írni. [...] Hiába minden: a nőt csak a nő ismeri. És ők eddig nem voltak őszinték hozzánk, sem önmagukhoz. [...] De íme jönnek a nők, az őszinte, nagyszerű nők és mi látni fogunk.” Ebből is látszik: Ady Endre nem előzte meg vagy nem teljesítette be a korát, de hihetetlen érzékenységgel tudta megjeleníteni a ma is aktuális, elemi kérdéseket.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

Újabb ország parlamentjében nyújtottak be olyan törvényjavaslatot, mely az eutanáziát lehetővé tévő gyógyszer engedélyezésére vonatkozik. Könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.