Trump tanácsadója miatt az 1984 a legkapósabb könyv az Amazonon

.konyvesblog. | 2017. január 25. |

Kellyanne Conway (kép forrása)

Az új amerikai elnök, Donald Trump tanácsadója már a könyveladásokra is hatással van: Kellyanne Conway a beiktatási ceremóniáról dúló számháborúban mondta azt, hogy Trump szóvivője nem hazudott, csak "alternatív tényeket" közölt.

Újbeszél, duplagondol, Nagy Testvér - Száztíz éve született George Orwell

 

A kommentárok persze rögtön George Orwell klasszikusát, az 1984-et emlegették fel, melynek disztópikus világában a valóság és az egyéni gondolatok elfedésére az emberek kénytelenek elsajátítani az "újbeszél" és a "duplagondol" trükkjeit. Utóbbi például "azt a képességet jelenti, hogy valaki egyidejűleg két, egymásnak ellentmondó nézet birtokában van, s mindkettőt elfogadja". Az eset mindenesetre nagyot dobott az 1984 eladásán, mely a cikk írásának pillanatában a hatodik az Amazon bestsellerlistáján.

UPDATE: Szerda délelőttre Orwell 1984-e feljutott a csúcsra, így az eredetileg 1949-ben publikált mű jelenleg első az Amazon eladási listáján.

amazon1984.JPGForrás: Guardian

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.