Tanítson téged írni a Stephen King!

.konyvesblog. | 2015. március 18. |

(Kép forrása)

The Bazaar of Bad Dreams - ez lesz a címe Stephen King várhatóan novemberben megjelenő új kötetének, amelyben az író saját novellái mellett betekintést enged abba is, hogy hogyan dolgozik. King egyszer már írt egy komplett könyvet arról, hogy hogyan vált íróvá: Az írásról címet viselő, eredetileg 2000-ben megjelent kötetében mesélt például írói műhelytitkairól is. A mostani annyiban lesz más, hogy ez húsz olyan novellát tartalmaz, amelyek vagy teljesen újak, vagy már megjelentek nyomtatásban (például A Death című a New Yorkerben), ezekhez azonban King egyfajta bevezetőt is írt, melyben az írásmű keletkezéséről mesél, hogy honnan jött az ötlet, milyen körülmények között született, mi motiválta, stb.

Stephen King 35 évvel ezelőtt publikálta első novelláskötetét (Éjszakai műszak). Az új kötet bevezetőjében az író most elmeséli azt is, miért szereti ezt a műfajt, amely bár rövidebb (mint mondjuk a regény), mégis intenzívebb élményt nyújt. Azt írja, van benne valami pezsdítő, néha sokkoló, olyan, mintha egy idegennel keringőznénk, akivel soha többé nem fogunk találkozni, vagy olyan, mint egy csók a sötétben, vagy mint egy ócska lepedőn heverő szép ritkaság egy utcai kiárusításon.

King azonban nem lett hűtlen a hosszabb műfajhoz, júniusban jelenik meg angolul a Mr. Mercedes folytatása (Finders Keepers), melyben egy rajongó azért áll bosszút a híres írón, mert az nem ír több könyvet kedvenc karakteréről. A Finders Keepers június 2-án, a The Bazaar of Bad Dreams november 3-án jelenik meg angolul.

Forrás: Guardian