Tóth Kinga: A betegség hatására megváltozott testek nem gyógyulnak meg

.konyvesblog. | 2017. június 09. |

tothkinga1.jpgFotó: Pozsonyi Janka

Aki kicsit is ismeri Tóth Kinga munkáit, szövegeit, különböző médiumhasználatát, vagy a test mint gép, hangszer használatát, nem lepődik meg azon, hogy legújabb kötete, a Holdvilágképűek egy újabb szempontból értelmezi újra és láttatja az emberi testet. De a fókusz itt elmozdul az emberről a test és a betegség viszonya felé, és egyre inkább a megváltozott, átalakuláson átment test kerül a középpontba. Nem a pusztításon van a hangsúly, a betegség és a test viszonyának átértelmezését ellene megy a megbélyegzettségnek, felszámolja az áldozat és a szégyen viszonyulási pontjait.

A Premier Kultcaféban megtartott bemutatót nyitó tízperces vetítés és felolvasás azt erősítette meg, hogy akárcsak a korábbi kötetekben, a testhez való viszonyulás és a testfunkciók újraértelmezése kap kiemelt szerepet, ezúttal a betegség felől. Tóth Kinga elemez, megmutat, felnagyít, ráfókuszál, a betegség tüneteinek és megnyilvánulásának dinamikájára figyel. Bartók Imre felvezető kérdése Susan Sontag A betegség mint metafora című könyve felől közelít, melyet Sontag olyan betegségek kapcsán írt, amelyek nem feltétlenül gyógyíthatóak. Tóth Kingát azok a betegségek érdeklik, amelyek nem múlnak el, amelyek velünk maradnak, amelyekkel meg kell tanulnunk élni, amelyek ugyanannyira a részünkké válnak, ugyanúgy alkotóelemeink, mint a hajunk. A megváltozott funkciójú test működését jelöli meg az érdeklődés fókuszául, a szimbiózist a test és a betegség között, hogy ez mennyire betegségtörténet, vagy sem, azt inkább az olvasóra bízza. Ő arra kíváncsi, a test milyen újraértelmezési lehetőségét foglalja magába, miért ne lehetne a betegségeket fejlődésként értelmezni? Hiszen az allergiák megváltoztatnak, új fajjá válunk a mutálódásaink révén.

Tóth Kinga: Holdvilágképűek

Magvető, 2017, 128 oldal, 2499 HUF

 

A tabu és a stigmatizáció miatt is fontos kiindulópont Sontag könyve, hiszen a metaforák a stigmatizáció eszközei, ezért is meghatározó a betegség és a test viszonyának újraértelmezésében a metaforáktól való elfordulás. Azt már csak én gondolom, hogy a metaforáktól való elzárkózás tereli a kórházi dokumentumok, diagnózisok, esetleírások használata, a másokkal és saját magával folytatott beszélgetések felé, amely különböző eljárásokkal létrehozott szövegtestet eredményez. A szövegeken kívül montázstechnikát használt, leleteket, leírásokat, és hamisított leírásokat fotózott egymásra, növényi és emberi sejtek grafikáival is dolgozott, amiről leginkább a bioart jut eszembe, amely az emberi és nem emberi különbözősége helyett az interakció, a kapcsolódás lehetőségeire figyel és a hierarchikus, emberközpontú rendszerek helyett a mellérendelést választja. A felszelvényezett növénynek szinte ugyanolyan a szerkezete, mint a felszelvényezett agynak, mondja Tóth, akit a formák és ismétlődéseik érdekelték.

Bartók a korábbi kötetekhez való kapcsolódási pontokat abban jelöli meg, ahogy azoknál is az emberi és nem emberi organizmusok sajátos összekapcsolódásával találkozunk, a Holdvilágképűek kapcsán pedig azt emeli ki, hogy nem szenvedéstörténet. Bár már létezett a mostani hang, a szerző megvált azoktól a szövegektől, amelyekben a szenvedés tapasztalata révén beszélt a megváltozott érzékelésről.  A megváltozott észlelés viszont izgalmas állapot, amit érdemes kihasználni és saját alapanyagból dolgozni.

A gyógyulás mint egyetlen megoldás kapcsán Tóth Kinga arról beszél, hogy a betegségek és a betegségek hatására megváltozott testek nem gyógyulnak meg, az állapot nem múlik el. Olyanok, mint a testvérek, vagy a jó barátok, akik néha kihasználnak, néha bántanak, és bár a mostani kötetben az átalakulások, a megváltozott érzékelés volt a fókuszban, a test és a betegségek viszonya, a következő kötetben már a betegségek kerülnek a középpontba, akik szuperhősökként jelennek meg. A negatív megítélés, a tabu és a stigmatizáció ellenében a szuperképességekre tevődik a hangsúly, akiről azt mondják, hogy csontproblémákkal küzd, valójában egy kockában el tudja foglalni a helyét, hiszen az az izgalmas, hogy hogyan tudnak a betegséget hordozó testek együttműködni, hogyan tudnak ebben az új, fejlődésként leírható állapotban működni.

A líráról prózára történő áttérés kapcsán kiderül, hogy a könyv német fordítása már szinte készen van, és a német fordítás nyers változata tette egyértelművé, hogy a korábban említett szenvedéstörténetektől meg kellett válni a magyar verzióban is. És hiába a lüktetés, hiszen persze, hogy lüktet, hiszen test, prózakötetet tart a kezében az olvasó, címmel ellátott, sorvégig futó sorokból álló miniprózákat, prózai formában leírt miniképek, melyeknek vannak titkai, és olvasni kell a soraik között.Tóth nem akarja, hogy traumairodalomként olvassák a könyvet, hiszen a szenvedés szövegeitől megvált, a morbid részek pedig inkább az ismeretterjesztést szolgálják. A mostani és következő könyv is a Ritka és Veleszületett Betegségek Országos Szövetségével és az Immunhiányos Betegek Egyesületével együttműködve született, a beszélgetőtársak pedig szupertulajdonságokkal rendelkező emberek - az egyszerűsítő megbélyegzés, a szenvedéstörténeté és traumairodalommal kapcsolatos meglátások itt nem érvényesek.

Bartók a betegségtematikán túl kiemeli a fiatal kamaszlány önreflexív megnyilvánulásait, amelyek nem túl gyakoriak, talán mindössze huszonöt mondatban hangzanak el, minimális eszköztárral, de annál erősebb élményvilágot eredményeznek. Tóth abban bízik, hogy a kötet az elfogadást fogja elhozni nemcsak az érintettek számára, hanem azoknak is, akik most találkoznak először velük.

A beszélgetés Bartók Imre hangján megszólaló szövegekkel és Tóth Kinga extenzív vokális hangtechnikával létrehozott zenei hangkíséretével ér véget a Margó második napjának utolsó programjaként.

 Szerző: Tamás Etelka

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

ADVENT
...
Könyves Advent

A Baska magyarul beszél egy Benes-dekrétumok elől menekülő család drámájába avat be

A 12 éves Baska József és családja 1947-ben menekült Magyarországra a Beneš-dekrétumok és a kitelepítés elől. Felnőttként megírta, hogy mi történt azon a sorsdöntő téli éjszakán. Olvass bele a kötetbe!

...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Rosszul végződő, abszurd és megbocsájtó mesék – 8 prózakötet karácsonyra

Három fiútestvér, három nemzedék, egy zombianyu és megannyi izgalmas sztori. Például családtörténetek és tönkretett szerelmek, metsző irónia és őrült tanmesék. 8 friss magyar prózakötetet ajánlunk.

...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrison állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve 10 olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek valamilyen módon kötődnek a kicsik által várva várt ünnephez.