Színes nosztalgia a vasárnapi Kacsamesék mellé

.konyvesblog. | 2015. július 13. |

olvasonk_szerint.JPG

A Jaffa Kiadó Kilencvenizmus című beszélgetős könyve Békés Márton, Böszörményi Nagy Gergely, Dobos Csaba, Kollár Dániel és Sápi Zsófi közreműködésével jött létre. A beszélgetést Dr. Szentmihályi Károly moderálja, aki a BRAVO magazin Szex, szerelem, gyengédség című kultikus rovatának vezetője volt. A kötet azoknak íródott, akik szívesen nosztalgiáznának, vagy olvasnának a kilencvenes évek jellegzetes popkulturális eseményeiről, a szubkultúrákról, az egyes csoportokat alapjaiban meghatározó, a csoportidentitást megképző divatelemekről, zenei irányzatokról.

Békés Márton, Böszörményi Nagy Gergely, Dobos Csaba, Kollár Dániel, Sápi Zsófi: Kilencvenizmus - Vissza a 90-es évekbe!

Jaffa Kiadó, 2014 , 180 oldal, 3150 HUF

 

A kötetben tíz „témakörről” való beszélgetés olvasható, amelyeket itt-ott a kilencvenes éveket kifejezően jellemző, lényegét pontosan érzékelve megragadó képek szakítanak meg. Az évtized legjellegzetesebb használati tárgyai és hírességei illusztrálják a könyvet, valamint a beszélgetőtársak gyerekkorát meghatározó városok szubjektív térképei. A képek tökéletesen illeszkednek a könyv tematikájához, a vizuális illusztrációk mellett pedig a lapok alján reklámszlogenek és más szállóigék olvashatók. Az olvasó – ha volt szerencséje a kilencvenes években élni –, rádöbben, hogy mennyire hiányzik neki a Chokito, hogy milyen sirály lenne Csita mellé bújni, ha valamitől fél, vagy a Szerelemdoktort kérni, hogy mentse meg a szívét, ha valami bántja.

A könyv segítségével igen könnyű a kilencvenes évek hétköznapjait felidézni, leginkább azok fogják élvezni, akik szintén akkor voltak gyerekek. Akik még nem éltek akkor, nagyon személyes hangvételű és valószínűleg sok helyen nem teljesen érthető könyvet kapnak a kezükbe, talán nekik az utalások után való kutatás további szórakozást is nyújthat. Az idősebb generáció valószínűleg leginkább Dr. Szentmihályi Károly nézőpontjával tud azonosulni. Így mindenki megtalálhatja a könyvben a számára érdekes pontot. A beszélgetések olvastatják magukat, a képek szórakoztatnak, ezért a szöveg gyorsan és könnyedén olvasható, témái főként hétköznapi kérdéseket járnak körül, de ahogy haladunk előre, egyre inkább felmerülnek a kilencvenes évek és a jelen viszonyára való reflexiók is. Mivel hat a mai napokra a mai húszas-harmincasok által annyira szeretett évtized? A technikai, politikai, gazdasági változások milyen akkori fejleményekből, találmányokból nőttek ki? Mi romolhatott el? Vajon nem csak annyi a probléma, hogy a korosztály felnőtt?

A kötetre mégis inkább a könnyedség és az édeskés nosztalgia jellemző, igaz, a valódi kérdésfelvetések teszik mégis izgalmasabbá. Habár öt fiatal élményeit tartalmazza a 180 oldal terjedelmű könyv, mégis eléggé egységes nézőpontból, helyenként szinte egyoldalúan dicsőítve szólnak a kilencvenes évekről. De a kötet ezért született, ez a célja, hiszen a Vissza a 90-es évekbe Facebook oldalból nőtt ki. A nosztalgia pedig nem rossz, szükség van az édes emlékek felidézésére. Kikapcsolódásra és a régi dolgokról, mai dolgokról való gondolkodás elindítására pedig kiválóan alkalmas ez az olvasmány, hiszen nem csöpögős, révedezős múltidézésről van szó, bőségesen találkozhatunk iróniával, öniróniával is. Ezen sorok írójaként én is is elég nehezen tudtam letenni, és sokszor mosolyogva vagy a villamoson felnevetve olvastam. Akiknek pedig megmutattam, egy-egy mondatot kiemelve és felolvasva nevettek velem a kilencvenes évek bájos naivságain vagy szélsőséges divatjain, mondván: „Úristen, ilyenem nekem is volt!”

Szerző: Maksa Mónika

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.