Regényes rocksztárok Top 10 – avagy kamuzenei hol/mi
Nagy zene buli

Regényes rocksztárok Top 10 – avagy kamuzenei hol/mi

.konyvesblog. | 2013. augusztus 19. |

fhd005PAG_Jarvis_Cocker_001.jpgWalpurgis Leányai

Legutóbb összeszedtük, melyek azok a regények a világirodalomban, ahová a legszívesebben beugranánk bulizni egy jót, függetlenül attól, meghívott-e minket bárki is. Saját szellemességünkön fellelkesülve, és még mindig a nyári fesztiválhangulattól fűtve, most arra vállalkozunk, hogy áttekintsük, mely fiktív zenekarok koncertjére látogatnánk el hosszabb gondolkodás nélkül. Ha pont a te kedvencedet hagytuk volna ki, légy olyan kedves a kommentfalon kijavítani minket! 

THE PARANOIDS

Hol?
Thomas Pynchon: A 49-es tétel kiáltása
Mi?
Miles, Dean, Serge és Leonard. Bubifrizura, egyenöltöny, kamu angol akcentus. Ó, azok a hatvanas évek! Ráadásul a névadás sem mindegy: mégiscsak a világ egyik legparanoiásabb regényéről beszélünk!

ORMUS CAMA

Hol?
Salman Rushdie: Talpa alatt a föld
Mi?
A mitológiai magasságokba emelkedő, indiai Elvis Presley (aki ugye kicsit Orfeusz is!), különleges képességének hála megálmodja az olyan, még meg nem komponált örökzöldeket, mint például a Yesterday. Kicsit nyálas, de azért garantáltan exportképes. A regényben egyébként számtalan fiktívesített valódi rocksztár is felbukkan, kedvencünk a szintivel nonstop és némán pötyögő „Eno".

A CURFEW ÉS A VELCRO KITTY

Hol?
William Gibson: Trendvadász (az eredeti címe kicsit jobb: Pattern Recognition) és Árnyvilág című könyveiben.
Mi?
Az Árnyvilág hősnője, Hollis, egykor a Curfew zenekarban játszott, és mivel sok egykori rajongója van, könnyebben jut előre az obligát gibsoni nyomozás folyamán. A Velcro Kitty abban a Trendvadászban jelenik meg, melyből egyébként a magyar Volkova Sisters is kölcsönözte a nevét.

WALNUT SURPRISE

Hol?
Jonathan Franzen: Szabadság
Mi?
Richard Katz, a kiöregedett punk, gondol egyet és alapít egy alternatív country-zenekart. Legnagyobb döbbenetére az ízléssel nem éppen megáldott amerikai középosztály azonnal felkapja a langymeleg végterméket, még egy Grammyt is hozzávágnak a művészhez. Katz ettől persze magába száll – és úgy en bloc megutálja a könnyűzenét.

WALPURGIS LEÁNYAI (WEIRD SISTERS)

Hol?
JK Rowling: Harry Potter-sorozat
Mi?
Még egy borzalmas elfordítás, pedig az ember azt hinné, hogy a Roxfortnál semmi sem lehet rosszabb! Az angol „weird sisters" kifejezés egyébként a Macbeth három boszorkányának alternatív elnevezése (lenne). A Tűz Serlege filmben a Pulp Jarvis Cockere alakítja a frontembert.

FROZEN GOLD

Hol?
Iain Banks: Espedair Street
Mi?
Ahogyan Franzennél, a rockzene itt is instant kétségbeeséshez vezet. Dan Weird, vagyis Weird (éééérted?) próbál eszénél maradni a zajos siker közepette is.

HEAVEN 17

Hol?
Anthony Burgess: Mechanikus narancs
Mi?
A könyvben Top 10-es muzsika, az életben pedig egy valódi zenekar is ezt a nevet választotta magának, tiszteletből (ők főleg a nyolcvanas években aktívkodtak).

BARRY JIVE ÉS AZ UPTOWN FIVE

Hol?
Nick Hornby: Pop, csajok, satöbbi
Mi?
Barry (a filmben Jack Black alakítja) az amerikai Déri Zsolt: már-már sznobizmusig menően tudora minden zenének, és amikor lebeszélik róla, hogy új zenekarának a Hajsza Kathleen Turnerért nevet adja, ezzel a klasszikussal rukkol elő. Nekünk a másik még jobban tetszett volna, de majd talán a folytatásban...

EVIL FINGERS

Hol?
Stieg Larsson: A tetovált lány
Mi?
Kedvenc Lisbeth Salanderünk ifjúkori hard rock zenekara. Larsson megemlíti, hogy Salander a zenekar nevének megfelelően viselkedett, nem teljesen meglepő módon, és a többi zenekartag is igyekezett lépést tartani...

Szerző: Gát Anna