Pszichedelikus utazás a kiberistenek uralta mélyűrbe

Valuska László | 2017. május 27. |

Hétvégi ambientezés a Könyvesblogon Dunajcsik Mátyás és Sirokai Mátyás közös estjén. Ha a Taïga & Gleccser produkcióval következőre Ozorán vagy a Balatonsoundon találkozunk hajnalban, akkor ne lepődjünk meg! A felvétel 2017. május 25-én készült a Magvető Caféban. Az alkotók röviden összefoglalták a produkciót, kapcsoljátok be a full HD-t, hagyjátok magatokat beszippantani!
Elektroakusztikus kozmoratórium, pogány meditáció, pszichedelikus utazás a kiberistenek uralta mélyűrbe, vagy éppen fullextrás irodalmi felolvasóest: sok mindennek lehetne nevezni ezt az előadást, és csak a nézőtől függ, hogy melyik értelmezést választja.
Ott vannak egyrészt Sirokai Mátyás bolygóközi szakralitástól izzó versei A beat tanúinak könyve és A káprázatbeliekhez című kötetekből, másrészt Dunajcsik Mátyás új, az óészaki mitológia képzeletvilágát az európai misztikus költészet hagyományaival és a tudományos fantasztikummal keverő szövegei, melyeket még kiegészít a világ és az emberek teremtésétől az Istenek alkonyáig ívelő eddikus költemény, a Völuspá néhány óizlandi nyelven elhangzó versszaka.
Az egyik asztalon, Sirokai Mátyás keze alatt egy citera és egy keretdob; a másikon, Dunajcsik Mátyás keze ügyében egy hagyományos izlandi népi hangszer, a langspil, loop pedállal és metáltorzítóval felszerelve. Kettejük mögött pedig Korai Zsolt vetítései, melyek a Magvető Café színpadának hátterében álló könyvespolcrendszer struktúrájából bontják ki a maguk autonóm, ám a zenével és a szövegekkel mégis folyamatos párbeszédben álló, káprázatos világát, félig átlátszóvá téve és kozmikus víziókban fürösztve a színpadon dolgozó költő-zenész sámán-pilótákat.